Χάθηκε στις «αυταπάτες» η ακατάσχετη παροχολογία και το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός το 2014 και το 2015.

Στην ομιλία του το μεσημέρι της Κυριακής ( 11/9 ) , στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πιο φειδωλός έναντι των προηγουμένων ετών και απέφυγε εξαγγελίες περί αύξησης κατώτατου μισθού και συντάξεων.
Κρατώντας μισογεμάτο καλάθι, περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις ανάπτυξης που όταν τελικά έρθει θα μας «φέρει αύξηση των μισθών και αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας» όπως ο ίδιος δήλωσε.

Απολογητικός εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης μεν αλλά επ’ αυτού του πεδίου ουσιαστικές ελαφρύνσεις δεν διέβλεψε παρά μόνον εάν ανακάμψει η οικονομία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει είναι πως εάν δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για περαιτέρω ψαλίδι στα εισοδήματα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ανακοίνωσε την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με δικαιότερο φόρο, αλλά όχι από το 2017 όπως πολλοί περίμεναν, ενώ για το τέλος κράτησε ένα «δώρο», πολύ πιο οικονομικό, που αφορά σε παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ οι οποίες μπαίνουν στον πάγο…

Προς αποφυγή επικριτικών σχολίων, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιήσε πολλές φορές στην ομιλία του τη φράση «δεν πανηγυρίζω» όσον αφορά στη μείωση της ανεργίας, καθότι γνωρίζει ότι ναι μεν στα χαρτιά αποτυπώνεται η οριακή πτώση των δεικτών, ωστόσο η πραγματική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Από την ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πολυσυζητημένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που αποδείχθηκε το πιο χρήσιμο επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης που επιχειρεί να πείσει το ακροατήριο ότι επέτυχε πλήγμα στη διαχρονική διαπλοκή…

«Τα πέντε βήματα του δρόμου προς το μέλλον»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα «του δρόμου προς το μέλλον».

-Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
-Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
-Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
-Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017
-Μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη

Κόμπασε για την κοινωνική του πολιτική και τα προγράμματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια κατέφυγε στις γνωστές επιθέσεις κατά ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΝΔ.

«Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην επιτυχία της κυβέρνησης να μαζέψει 246 εκ ευρώ από τους νέους καναλάρχες και να βάλει μια νέα τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αντιθέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις στήριζαν την διαπλοκή όπως δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο αποδεικνύει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για στρατηγικές επιλογές».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν» είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι.

«Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ», συνέχισε.

Ανεργία

Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας.
«Πετύχαμε τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Όλα τα παρεχόμενα προγράμματα προσφέρουν πλέον πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι μέσω voucher θα παίρνουν περισσότερα χρήματα και αναλόγως θα μειωθούν οι αμοιβές των μεσαζόντων στα Κέντρα Κατάρτισης. Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα εργάζονται 8 μήνες, αντί για 5 και άρα δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Θέσαμε σε εφαρμογή τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε 17 Δήμους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, αρχικά για 3.737 ανέργους. Ανοίξαμε ήδη προγράμματα 8μηνης απασχόλησης για 2.500 ανέργους που θα στελεχώσουν τα Hot Spots και Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και θα ανοίξουν άλλα τόσα».

Μεγάλα Έργα

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την επανεκκίνηση του συνόλου των μεγάλων έργων που είχαν παγώσει.
Την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους. Εκεί όπου ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του κατάφερε μέσα από επίμονες και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους να εξοικονομήσει 765 εκατομμύρια ευρώ.Υποσχέθηκε πως και οι οι πέντε αυτοκινητόδρομοι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Συνέχισε λέγοντας πως: «Καταφέραμε να αλλάξουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις συμβάσεις παραχώρησης σε μια σειρά από άλλα έργα. Στη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στον Πειραιά. Εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης η Ζώνη Λιπασμάτων, πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα ακίνητα του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης του Λιμένα. Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών. Η νέα σύμβαση προβλέπει συνολικό όφελος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ενώ η οικοδομήσιμη γη μειώνεται κατά 1.000.000 τετραγωνικά, γεγονός που αυξάνει την έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Στις συμβάσεις παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, εξασφαλίσαμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους υπάρχοντες εργαζόμενους και παράλληλα το κόστος των απαλλοτριώσεων που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο, θα αποπληρώνεται σταδιακά από τα κέρδη των αεροδρομίων».

Για το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Ανακατασκευάζεται το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα. Κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις €, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας». Εξήγγειλε την δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη ώστε «να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη-κέντρο για το σύνολο των Βαλκανίων».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός είχε ένα «δώρο» για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στα ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΤΑ. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Παγώνουν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ
Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών.Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδο. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του».

Έναν διαφορετικό Τσίπρα είδαμε στη σημερινή ΔΕΘ ο οποίος δεν κατέφυγε στην παλιά πετυχημένη για αυτόν συνταγή «τάζουμε σε όλους ό,τι θέλουνε» αλλά με στοχευμένες παροχές προσπάθησε να υπερβεί το βασικό σκόπελο που καλείται και αυτή η κυβέρνηση να υπερβεί και δεν είναι άλλος από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Γιατί χωρίς ρύθμιση του τελευταίου η χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Και στο θέμα αυτό εκτός από αόριστες υποσχέσεις των θεσμών πως θα συζητηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον(τέτοιες είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση) «σοφότερους» δεν μας έκανε ούτε η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

Πηγή:  zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ζαχαράκη: Σε 2,3 εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έως και τώρα

Ζαχαράκη: Σε 2,3 εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έως και τώρα

Η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σταδιακά με γνώμονα την προστασία των ευπαθών ομάδων και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ

Η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σταδιακά με γνώμονα την προστασία…

Τσίπρας: Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, ή θα φύγουμε όλοι μαζί

Με τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ…

Στους παιδικούς σταθμούς δεν θα γίνονται self test

Στους παιδικούς σταθμούς δεν θα γίνονται self test

Ο Ερντογάν επανήλθε στο προκλητικό ρεπερτόριο: Καμία συνάντηση με Μητσοτάκη, αν δεν συνέλθει

Καμία συνάντηση με Μητσοτάκη, αν δεν συνέλθει

Εμφανή τα χτυπήματα στο πρόσωπό του – «Ήταν τσιλιαδόρος» είπε για τον 17χρονο που συνελήφθη

Βαρουφάκης: Η πρώτη εμφάνιση μετά την επίθεση στα Εξάρχεια

Όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που μπορεί να δικαιούστε αλλά δεν το γνωρίζετε

Όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που μπορεί να δικαιούστε αλλά δεν το…

Θρίλερ με την αίτηση αποφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι στον ίδιο θάλαμο με τον Δημήτρη Λιγνάδη

Με αγωγή απαντά ο Χαρδαλιάς για Φενερμπαχτσέ – Την αποπομπή του ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά το δημοσίευμα της Eφημερίδας των Συντακτών, με…

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» – Οι επιχορηγήσεις των ωφελουμένων

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» – Οι επιχορηγήσεις των ωφελουμένων