Κορίνα Τσοπέη. Η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε Μις Υφήλιος. Η Μις Τουρκία δεν την συνεχάρη. Πόσα χρήματα κέρδισε μαζί με τον τίτλο και ποιες ήταν οι δεσμεύσεις της για έναν χρόνο

 

1η Αυγούστου 1964. Στο Μαϊάμι της Φλόριντας 60 καλλονές από όλο τον κόσμο διαγωνίζονταν για τον τίτλο της ομορφότερης του πλανήτη. Οι καρδιές των φιναλίστ χτυπούσαν δυνατά από αγωνία έως τη στιγμή που ακούστηκε από τα χείλη του παρουσιαστή το όνομα της νικήτριας. «Μις υφήλιος 1964 είναι η Μις Ελλάδα», δηλαδή η Κορίνα Τσοπέη, το 20χρονο μοντέλο από τη Μάνη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κατακτούσε τον τίτλο.

Τα πρώτα καλλιστεία

Την άνοιξη του 1964 η Κορίνα- Κούλα Τσοπέη από τη Μάνη έμπαινε διστακτικά στα γραφεία της Απογευματινής προκειμένου να δηλώσει συμμετοχή στον ελληνικό διαγωνισμό ομορφιάς. Τον Ιούνιο φωτογραφήθηκε με τις υπόλοιπες 11 υποψήφιες από τον φακό του Σκανάτοβιτς. Την ημέρα του διαγωνισμού, οι ολόσωμες φωτογραφίες των 12 καλλονών κοσμούσαν το φύλλο της εφημερίδας. Οι υποψήφιες κοιτούσαν νωχελικά το φακό και ακουμπούσαν με χάρη μια κολόνα από το στούντιο φωτογράφισης.

Στις 20 Ιουνίου ο διαγωνισμός διεξήχθη στα Αστέρια. Την παρουσίαση είχε αναλάβει ο Νίκος Κούρκουλος, ενώ τη στέψη θα έκανε η Τζένη Καρέζη. Η Τσοπέη την επόμενη ημέρα θα γινόταν 20 χρονών. Η ζωή της άλλαξε ριζικά μετά την επιτυχία της στο διαγωνισμό.

H «θεά Αφροδίτη» στην Αμερική

Λίγους μήνες αργότερα εξελέγη Μις Υφήλιος. Στην Ελλάδα που ο κόσμος διψούσε για διακρίσεις σε οποιοδήποτε τομέα, όλοι πανηγύρισαν και χάρηκαν για την επιτυχία της που θεωρήθηκε εθνικός θρίαμβος και αναγνώριση της ελληνικής ομορφιάς, αν και κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι ακριβώς σήμαινε αυτό.

«Ο λόγος που πήγα στα καλλιστεία ήταν γιατί είχα πολύ μεγάλη αγάπη για την Αμερική και ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψεις τότε εκεί, αφού ο μπαμπάς μου ήταν αξιωματικός και δεν είχε λεφτά, ήταν ο διαγωνισμός ομορφιάς», είπε αργότερα.

Η Τσοπέη δήλωσε συμμετοχή χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών της. «Όταν κέρδισα τον τίτλο δεν αισθάνθηκα η πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, αλλά υπερήφανη για τους γονείς μου και την πατρίδα μου», είπε για να ευχαριστήσει και την οικογένειά της που είχε κάνει την υπέρβαση.

Στην Ελλάδα οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν πανηγυρικοί και τη χαρακτήριζαν ως «η θεά Αφροδίτη». Η Απογευματινή παρουσίαζε το προφίλ της «ωραιότερης του κόσμου» ενώ η «Βραδυνή», η οποία τη βραδιά της εκλογής της στα ελληνικά καλλιστεία είχε τονίσει πως είχε εκλεγεί με διαφορά δύο μόνο ψήφων, δημοσίευε φωτογραφία της Κορίνας με το σχόλιο «Χάρις και γοητεία συνθέτουν την προσωπικότητα της Ελληνίδας Μις Υφήλιος 1964!»

Τα έπαθλα και οι υποχρεώσεις

Με το χαμόγελό της, η «σύγχρονη Αφροδίτη» κατάφερε να εκτοπίσει τις εκπροσώπους του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έτρεξαν να τη φιλήσουν και να τη συγχαρούν. Μοναδική παραφωνία στο γενικό κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε ήταν η αντίδραση της Μις Τουρκίας, η οποία αποσύρθηκε από τη σκηνή των φιναλίστ. Αρχικά αρνήθηκε να φιλήσει τη νικήτρια, αλλά στη συνέχεια επικράτησε η λογική. Ήταν η εποχή που υπήρχε ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες για το Κυπριακό και την ίδια χρονιά έγινε νέος διωγμός των Ελλήνων από την Πόλη.

Η Τσοπέη κέρδισε τεράστια ποσά για την εποχή. 10.000 δολάρια σε 12 δόσεις, εφάπαξ 7.500 δολάρια, ένα αυτοκίνητο, γούνες, κοσμήματα και καλλυντικά. Οι δεσμεύσεις ήταν οι εξής: Για τον επόμενο χρόνο δεν μπορούσε να παντρευτεί, ούτε να δεχτεί να παίξει σε ταινία. Θα έπρεπε να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και συνοδός της θα ήταν ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του διαγωνισμού.

Σε διάστημα ενός χρόνου ταξίδεψε συνολικά 250.000 μίλια, δηλαδή μεταφορικά έκανε δέκα φορές το γύρο του κόσμου. Αν δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της θα έχανε τον τίτλο. Η δεύτερη του διαγωνισμού, η Μις Αγγλία, ήταν σε αναμονή.

 H υποδοχή της οικογένειας και η καριέρα στο Χόλυγουντ

Το καλοκαίρι στους θερινούς κινηματογράφους προβλήθηκε ένα δεκαπεντάλεπτο ασπρόμαυρο φιλμ με την εκλογή της στο διεθνή διαγωνισμό. ‘Όταν παρέδωσε το στέμμα της στη Μις Υφήλιος 1965 αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της στην Αμερική και να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να σπουδάσει σε δραματική σχολή, ενώ ο Ελληνοαμερικανός, πρώην πρόεδρος της 20th Century Fox, Σπύρος Σκούρας, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συμμετάσχει η Κορίνα σε οντισιόν για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο» με τον Ρίτσαρντ Χάρισον, ενώ στην Ελλάδα γύρισε την ταινία «Εσύ κι’ εγώ» με τον Κώστα Πρέκα. Στην Αμερική γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Με τη γέννηση μάλιστα του πρώτου της παιδιού εγκατέλειψε την υποκριτική και ασχολήθηκε όχι μόνο με τα δικά της παιδιά, αλλά και με όσα είχαν ανάγκη. Έτσι, άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά, δημιουργώντας ή συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικούς συλλόγους για παιδιά με λευχαιμία, άπορα ή κακοποιημένα. Μετά από δέκα χρόνια γάμου χώρισε με τον πρώτο της άντρα.

Στο Λος Άντζελες γνώρισε και τον δεύτερο σύζυγό της, Freddy Fields, διάσημο παραγωγό και ατζέντη του Χόλιγουντ.

Πληροφορίες και φωτογραφίες αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οι όμορφες» του Γιώργου Πρεβελάκη

mixanitouxronou.gr

You May Also Like

Αλίκη, η μητέρα του Φιλίππου της Αγγλίας, ήταν κωφή, διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια και ο Φρόιντ της έκανε ηλεκτροσόκ. Στην κατοχή έμεινε στην Αθήνα ντυμένη καλόγρια και βοήθησε πολύ κόσμο

Αλίκη, η μητέρα του Φιλίππου της Αγγλίας, ήταν κωφή, διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια…

“Εκρηξη” Ιαβέρη: Ο Έλληνας τρίβλακας οδηγός με κινητό, τσιγάρο και καφέ!

Table of Contents Hide Ο Ιαβέρης δεν μασάει τα λόγια του και…

Νικ Βουιζίτζ: Ο άντρας που γεννήθηκε χωρίς άκρα, αλλά έκανε όλα του τα όνειρα πραγματικότητα

Ένα καλό παράδειγμα, ένα πρότυπο, μια καθαρή οδηγία, ώστε οι επόμενοι να έχουν κάτι να πιαστούν και να συνεχίσουν.

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο άνετο και από μεζονέτα

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο…

10 φυτά ανθεκτικά στη ζέστη για ονειρεμένα καλοκαιρινά μπαλκόνια!

Table of Contents Hide #1 Γλαδιόλα#2 Γεράνι#3 Ηλίανθος#4 Ιβίσκος#5 Λεβάντα#6 Πετούνια#7 Τριανταφυλλιά#8…

15 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι

15 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές όταν κινδυνεύουν

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές όταν κινδυνεύουν

Φυλή ιθαγενών στην Ινδονησία διαθέτει τα πιο εκτυφλωτικά μπλε μάτια -Φωτογράφος απαθανάτισε την ασύλληπτη ομορφιά

Μια φυλή ιθαγενών στο μικρό νησί Buton της Ινδονησίας κατάφερε να ξεχωρίσει…

Ελένη Αρβελέρ: «Καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας πάνω από όλα την ανθρωπιά»

Ελένη Αρβελέρ: «Καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας πάνω από όλα την…

Γονιέ, το ξύλο που ρίχνεις στο παιδί σου «για να μάθει» δεν βγήκε από τον παράδεισο

Γονιέ, το ξύλο που ρίχνεις στο παιδί σου «για να μάθει» δεν…