Εντολή Τραμπ για αναστολή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας

Την αναστολή της χρηματοδότησης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το αιτιολογικό της εξέτασης “του ρόλου του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού”, υλοποιώντας τις επαναλαμβανόμενες πρότερες σχετικές προειδοποιήσεις του και καταλογίζοντας στον οργανισμό “αποτυχία στην αποστολής του”, διασπορά της «παραπληροφόρησης» της Κίνας για την πανδημία. Αυτή είναι «ώρα για ενότητα», όχι για να «μειώνονται οι πόροι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ήταν η πρώτη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στις ΗΠΑ πάνω από 2.200 νεκροί καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επέκρινε με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο Τραμπ έκανε λόγο «πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός και επέκρινε τον οργανισμό για τη στάση του για τη «σθεναρή αντίσταση» που έδειξε στα μέτρα των ΗΠΑ, όπως το κλείσιμο των συνόρων, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους Κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».

EPA/Stefani Reynolds

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία εκ μέρους του Οργανισμού.

Η ανακοίνωση του μεγιστάνα καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι την 24η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.
«Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (…) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά», είπε.

Γκουτέρες: Είναι ώρα για ενότητα

Ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, πως «δεν είναι η ώρα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

You May Also Like

Ζευγάρι αγόρασε παλιό φορτηγό με 4.000€, το μεταμόρφωσε σε κινητό σπίτι και το εσωτερικό του εντυπωσιάζει

Ζευγάρι αγόρασε παλιό φορτηγό με 4.000€, το μεταμόρφωσε σε κινητό σπίτι και…

Εφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος νεοελληνιστής Μάριο Βίτι

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι ζωής, έρευνας και δεσμού με τα νεοελληνικά γράμματα και τη νεοελληνική λογοτεχνία

«2021 PDC»: Ο αστεροειδής-μαμούθ που η Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει ούτε με πυρηνικές κεφαλές

Ένα σενάριο βγαλμένο από το πιο δυστοπικό όνειρο

Τα υπνωτικά χάπια και η κατάθλιψη: Θυμάσαι τον Νορβηγό Αλεξάντερ Ρίμπακ από τη Eurovision;

11 χρόνια πριν είχε μαγέψει όλη την Ευρώπη με το βιολί του,…

Κατέβασμα… τέλος: Λουκέτο σε 263 δημοφιλείς «πειρατικές» ιστοσελίδες

Κατέβασμα… τέλος: Λουκέτο σε 263 δημοφιλείς «πειρατικές» ιστοσελίδες

Ο Ερντογάν απάντησε στη Σύνοδο της Κορσικής: Είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας φάτε

Ο Ερντογάν απάντησε στη Σύνοδο της Κορσικής: Είμαστε πολύ μεγάλοι για να…

Κρίσιμη στιγμή για ομήρους και αμάχους στη Γάζα – Οι πιθανές «απειλές»

Καμία εγγύηση για «παύση» εκτός Γάζας

Ο Σαρλ Μισέλ εξηγεί γιατί δεν αντέδρασε όταν έμεινε όρθια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Λυπάμαι γιατί η αυτή κατάσταση επισκιάζει τη δουλειά που κάναμε στην Άγκυρα»

Η Τουρκία το 2012 είχε μοιράσει με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου την Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία το 2012 είχε μοιράσει με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου…