Πασχαλινά κουλουράκια, μια πρόταση του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα
50 λεπτά: Προετ. 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25-30 λεπτά Μερίδες: 80 τεμάχια περίπου
ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμ. βούτυρο γάλακτος
- 500 γραμ. ζάχαρη
- ξύσμα από 4 ακέρωτα πορτοκάλια (χωρίς το λευκό μέρος)
- 2 βανίλιες
- 2 κ.τ.σ. ταχίνι
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 150 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 1.600 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
- 100 γραμ. σουσάμι
Για το διάλυμα αυγού
- 2 κρόκους αυγού
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Για τα πασχαλινά κουλουράκια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
- Παίρνουμε το ξύσμα και στην συνέχεια στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.
- Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ή σε κουζινομηχανή το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι και ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα (μόλις παίρνει το ένα συνεχίζουμε με το άλλο) χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να ενσωματωθούν.
- Διαλύουμε τη σόδα και το ταχίνι στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής ή του μίξερ χειρός και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking λίγο λίγο μέχρι να τα πάρει.
- Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
- Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αβγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε, τα τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα, αλείφουμε ελαφρά με το διάλυμα αβγού στην επιφάνεια τους και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγο σουσάμι.
- Τα ψήνουμε στην μέση του φούρνου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για να παραμείνουν έξτρα τραγανά!
tips
- Αφήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια μας, αφού τα αλείψουμε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά τα ψήνουμε.
- Αφήνουμε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετούμε στα ταψιά μας, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Περιμένουμε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρουμε σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρούνται ιδανικά σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
- Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα κουλουράκια μας.
Περισσότερες συνταγές του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr