Αγκάθινο στεφάνι Ιησού: Πού βρίσκεται σήμερα-Πως γλίτωσε πολέμους και καταστροφές (φωτογραφίες)

Μετά την Σταύρωση δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον περιήλθε το στεφάνι. Σύμφωνα με κείμενα της εποχής το 530 μ.Χ. αναφέρεται ότι βρισκόταν στο Όρος Σιών, έναν λόφο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και ήταν προς έκθεση στους πιστούς.

Από την Σταύρωση μέχρι την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τις σταυροφορίες και την γαλλική Επανάσταση το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού άντεξε στο χρόνο και σήμερα βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στην Γαλλία.
Μάλιστα στην μεγάλη πυρκαγιά το 2019, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ναού, ήταν ένα από τα κειμήλια που σώθηκε από εθελοντές. Ποια είναι όμως η σημασία του στην χριστιανική θρησκεία και πως έφτασε στα χέρια των Γάλλων;

Οι αναφορές στα Ευαγγέλια

Σε τρία ευαγγέλια αναφέρεται η ύπαρξη ενός αγκάθινου στεφανιού που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού πριν την σταύρωση του. Είναι ένα από τα αντικείμενα με τα οποία βασανίστηκε ο Χριστός από τους δεσμοφύλακες του προκειμένου να χλευάσουν την παραδοχή του ότι είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων.

Πολλές αναφορές του αγκάθινου στεφανιού υπάρχουν μετέπειτα από τους ιδρυτές εκκλησιών, θεολόγους αλλά και πλήθος αναπαραστάσεων στην τέχνη.

Τι απέγινε μετά την Σταύρωση

Μετά την Σταύρωση δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον περιήλθε το στεφάνι. Σύμφωνα με κείμενα της εποχής το 530 μ.Χ. αναφέρεται ότι βρισκόταν στο Όρος Σιών, έναν λόφο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και ήταν προς έκθεση στους πιστούς.

Για μερικές εκατοντάδες χρόνια χάνονται και πάλι τα ίχνη του μέχρι που μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο. Σύμφωνα με επιγραφή σε λειψανοθήκη από το 950 μ.Χ αναφέρεται ότι εκεί φυλάσσονταν αντικείμενα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων ανάμεσα τους και το αγκάθινο στεφάνι. Στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι αφαιρέθηκαν αρκετά αγκάθια που εστάλησαν ως θεία δώρα από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου σε βασιλείς και θρησκευτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Για παράδειγμα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός φέρεται να έδωσε ένα αγκάθι στον επίσκοπο του Παρισιού.

Σε κείμενο ενός φύλακα του βυζαντινού παλατιού το 1200 μ.Χ., του Νικολάου Μεσαρίτη σημειώνεται ότι το αγκάθινο στεφάνι παραμένει φρέσκο, πράσινο και σε πολύ καλή κατάσταση.

Στη συνέχεια ο βυζαντινός θρόνος πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Το 1228 όταν ο αυτοκράτορας Βαλδουίνος ο Β ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις 11 ετών η ρωμαϊκή αυτοκρατορία βρισκόταν ήδη σε σοβαρή κρίση. Ο αυτοκράτορας προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο από τον πλούσιο έμπορο της Βενετίας, τον Νικόλο Κιρίνο το στεφάνι δόθηκε ως ενέχυρο.

Το ταξίδι στην Γαλλία

Στη συνέχεια ο Βαλδουίνος ο Β επισκέφθηκε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και προσέγγισε τον ξάδερφο του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκος Θ. Ο Γάλλος βασιλιάς συμφώνησε να βοηθήσει και να αποπληρώσει το αυτοκρατορικό χρέος.

Με αυτά τα χρήματα ο Λουδοβίκος Θ έγινε ο νέος προστάτης για το αγκάθινο στεφάνι το οποίο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι. Ο αρχιεπίσκοπος του Σανς, Γκοτιέ Κορνού αναφέρει στα γραπτά του λεπτομερώς τις εκδηλώσεις εορτασμού για την άφιξη του στεφανιού στο Παρίσι. Στις 19 Αυγούστου 1239 ο Λουδοβίκος Θ φόρεσε μόνο ένα λευκό ένδυμα και ξυπόλητος φόρεσε το αγκάθινο στεφάνι για να το μεταφέρει στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με μία τελετή στην Παναγία των Παρισίων και το στεφάνι κλειδώθηκε μακριά από τους πιστούς μέσα στο γαλλικό παλάτι. Σχεδόν 9 χρόνια μετά τον Απρίλιιο του 1248 το αγκάθινο στεφάνι μεταφέρθηκε στο βασιλικό παρεκκλήσι Σέιντ Σαπέλ στο Παρίσι και τοποθετήθηκε σε μία γυάλινη χρωματιστή θήκη.

Η γαλλική Επανάσταση

Το στεφάνι παρέμεινε στο παρεκκλήσι στο Παρίσι μέχρι την γαλλική Επανάσταση. Το 1790 μεταφέρθηκε μαζί με άλλα κειμήλια στο Αβαείο του Σέιντ Ντενί και το 1806 κατέληξε στην Παναγία των Παρισίων.

skai.gr

 

You May Also Like

«Υπερ-γειτονιά»: Μια μικρή επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι

Όλα ξεκίνησαν με ένα μόνο τραπέζι. Ένα τραπέζι μήκους 215 μέτρων, στρωμένο με 648 καρέκλες…

Γαλλία: Τέσσερις οι νεκροί από την έκρηξη στο κέντρο του Παρισιού

Ο απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε χθες στο κέντρο του Παρισιού…

Τι σημαίνει η νίκη-σοκ του ακροδεξιού Βίλντερς για την Ολλανδία και την Ε.Ε.

Πολιτικοί «συγγενείς» του Βίλντερς στην Ευρώπη, όπως η Λεπέν και Ορμπαν έσπευσαν να τον συγχαρούν

Φρικιαστικό βίντεο από την Τουρκία: Άνδρας χειροδικεί σε μικρό παιδί (σκληρές εικόνες)

Φρικιαστικό βίντεο από την Τουρκία: Άνδρας χειροδικεί σε μικρό παιδί (σκληρές εικόνες)

Στον δρόμο πάλι χιλιάδες Σέρβοι

Μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι κατά του Βούτσιτς. Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για εμπλοκή

Σάλος στην Τουρκία: Άνδρας απειλεί με σπασμένο ποτήρι την πρώην σύζυγο σε δημόσια θέα

Σάλος στην Τουρκία: Άνδρας απειλεί με σπασμένο ποτήρι την πρώην σύζυγο σε…

Επιτύχης η πρώτη εμπορική πτήση της Virgin Galactic στο διάστημα

Προσγειώθηκε στο Νεό Μεξικό το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος

Πυρά Μενέντεζ κατά Μπλίνκεν για το ότι δεν καταδίκασε την τουρκική απόφαση για τον Οσμάν Καβάλα

Πυρά Μενέντεζ κατά Μπλίνκεν για το ότι δεν καταδίκασε την τουρκική απόφαση…

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αυξάνονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την άρση της καραντίνας

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αυξάνονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την άρση της καραντίνας

Ιερά Μονή Όρους Σινά: Ψήνοντας ψωμί στον αρχαιότερο φούρνο του κόσμου

Το σήμαντρο στη μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά χτυπάει και το ζύμωμα…