Τριμερή κοινοπραξία για την ανάπτυξη της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα, το «πρότζεκτ Μελίτη» όπως αποκαλείται, αναμένεται να συστήσει στις αρχές του 2017 η ΔΕΗ, με τον κινεζικό όμιλο CMEC και τις κατασκευαστικές εταιρείες Άκτωρ και Τέρνα, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης και ο αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου, Yacshui Fang.

Η συνεργασία με τη CMEC, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, μπορεί να είναι καθοριστική για τα σχέδια της ΔΕΗ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξελισσόμενη αγορά ηλεκτρισμού των Βαλκανίων, αλλά και «ένα πολύ καλό σημάδι ότι θα έχουμε συνεχείς και καλές συνεργασίες στο μέλλον», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Xiali Zou.

Στην τελετή της υπογραφής του Μνημονίου παραβρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Εξάλλου, σήμερα ο κ. Παναγιωτάκης και τα μέλη της κινεζικής αποστολής θα επισκεφθούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς η καταρχήν συμφωνία για τη συνεργασία των δύο πλευρών έκλεισε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, ενώ είχαν προηγηθεί συνομιλίες των διοικήσεων των δύο εταιρειών.

Με βάση τον σχεδιασμό, η ΔΕΗ θα εισφέρει στην κοινοπραξία την υφιστάμενη μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, ισχύος 330 MW, την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ», το 40% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και το ορυχείο Κλειδιού. Η CMEC θα αναλάβει το έργο της κατασκευής της «Μελίτης ΙΙ», μίας υπερσύγχρονης, υψηλής απόδοσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λιγνιτικής μονάδας 450 MW. Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχουν και οι εταιρείες Ακτωρ, η οποία κατέχει το 60% των ορυχείων της Βεύης, και η ΤΕΡΝΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η CMEC σχεδιάζει να αναθέσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της νέας μονάδας στη γερμανική Babcock – την εταιρεία που έχει αναλάβει το αντίστοιχο έργο στη νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» και το υπόλοιπο κατασκευαστικό έργο σε ελληνικές εταιρείες.

Το κόστος για τη νέα μονάδα υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα ορυχεία η επένδυση υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ.

Τα μερίδια συμμετοχής του κάθε εταίρου στην κοινοπραξία θα προσδιοριστούν αφού αποτιμηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που θα εισφέρει η κάθε πλευρά, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση για τη σύσταση της κοινοπραξίας θα ληφθεί όταν καταρτιστεί το business plan. Πάντως η συμμετοχή της ΔΕΗ θα είναι μειοψηφική.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα αναλάβει το προπαρασκευαστικό έργο, ενώ η ΔΕΗ θα αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή την αποτίμηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Στόχος είναι στις αρχές του 2017 να συσταθεί η εταιρεία και ενδεχομένως στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές του 2018 να αρχίσει η κατασκευή της νέας μονάδας.

Στην ομιλία του, ο Κινέζος πρέσβης τόνισε ότι μετά την επιτυχία του πρότζεκτ με την Cosco όλο και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα μας αποτελεί «ένα σημαντικό σημείο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού». Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αφορά μόνον στη ναυτιλία αλλά και στην ενέργεια, επισημαίνοντας όμως ότι ακόμα δεν υπάρχει το αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, παρότι δεν λείπουν τα πρότζεκτ, η χρηματοδότηση, οι τεχνικοί ή το προσωπικό.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της CMEC υπογράμμισε ότι η υπογραφή του Μνημονίου είναι αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και συμβολίζει ένα νέο στάδιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του κινεζικού ομίλου. Η CMEC ιδρύθηκε το 1978 και ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή μεγάλων πρότζεκτ στον τομέα της ενέργειας, στις μεταφορές, στις κατασκευές, στο περιβάλλον, την εξόρυξη και την ανάπτυξη των φυσικών πόρων. Εχει διεθνή δραστηριότητα και παρουσία σε πολλές χώρες.

Τέλος, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η συνεργασία αυτή εγκαινιάζει τη νέα στρατηγική της ΔΕΗ για τις συμπράξεις με αξιόπιστους εταίρους, ικανούς να δώσουν μία νέα δυναμική…, ανοίγοντας μία λαμπρή προοπτική για την αγορά ηλεκτρισμού στη χώρα.

Εξοπλισμός
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η CMEC σχεδιάζει να αναθέσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της νέας μονάδας στη γερμανική Babcock – την εταιρεία που έχει αναλάβει το αντίστοιχο έργο στη νέα μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» και το υπόλοιπο κατασκευαστικό έργο σε ελληνικές εταιρείες.

Ομάδα εργασίας
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα αναλάβει το προπαρασευαστικό έργο, ενώ η ΔΕΗ θα αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή την αποτίμηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Αρχές του 2017
Στόχος είναι στις αρχές του 2017 να συσταθεί η εταιρεία και ενδεχομένως στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές του 2018 να αρχίσει η κατασκευή της νέας μονάδας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.