Κορονοϊός: Γιατί δεν είναι η πιο σοβαρή πανδημία που έζησε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα

O Covid -19 δεν ειναι η πρώτη πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα. Η Ισπανική γρίπη και η µαύρη πανώλη είναι μόνο μερικές από τις πιο σοβαρές πανδημίες που έζησαν οι πρόγονοί μας.

Ποιες είναι οι διαφορές και ποια τα κοινά στοιχεία των παλαιότερων αλλά πιο… σύγχρονων πανδημιών με αυτή που βιώνουμε σήμερα; Τι μπορούμε να κρατήσουμε από αυτές ως μάθημα.

ΗΙV: 1980 μέχρι σήμερα

Παρόλο που οι Δυτικές χώρες έχουν όλα τα μέσα για τη θεραπεία, την πρόληψη, τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση του HIV, του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί το AIDS, από το 1980 μέχρι σήμερα αυτός ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει.

Πάνω από 32 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 2018 υπολογίζεται ότι 37.9 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν με τον HIV.Παρόλο που, ο HIV οφείλεται σε ιό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο πανδημίες. Η πρώτη είναι ο τρόπος μετάδοσης.

Αντίθετα με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τον COVID-19, ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Επίσης, ο COVID-19 μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έφτασε σε κάθε ήπειρο της Γής εκτός από την Ανταρκτική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες είχαν μάλλον κάποιου είδους ανοσία καθώς η γρίπη αυτή ή κάποιο στέλεχος αυτής, είχε επηρεάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάποιες δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι περίπου το 80% των νεκρών επρόκειτο για νεαρά άτομα. (Κάτω των 65 ετών).

Αντίθετα, ο SARS-CoV-2 μάλλον δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να περάσουν τη νόσο ακόμα πιο βαριά. Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ποια ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη που έχει ένα μικρό ποσοστό ανοσίας στον κορονοϊό.

Επίσης, το επίπεδο θνησιμότητας της γρίπης είναι γύρω στο 0.02%, πολύ πιο χαμηλό από εκείνο του Covid -19. Επιπλέον, η γρίπη των χοίρων δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο ο Covid-19.

Η Χολέρα

Τους τελευταίους δύο αιώνες, η χολέρα εμφανίστηκε περίπου 7 φορές. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ως πανδημία ήταν το 1961 και κράτησε μέχρι το 1975.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

You May Also Like

Έρευνα: Εκατομμύρια θάνατοι έως το 2100 από τις εκπομπές αερίων

Αν οι εταιρείες αυτές δεν αλλάξουν γρήγορα πορεία, ο αριθμός των νεκρών θα μπορεί να συγκριθεί με μερικούς από τους πιο βίαιους πολέμους της ιστορίας.

Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε πολλή ζάχαρη

Table of Contents Hide Επιλέξτε αυτά τα 7 τρόφιμα και θα νιώθετε…

Ένας 58χρονος ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύθηκε καρδιά από χοίρο

Ο Λόρενς Φόσετ, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού, δεν είχε ελπίδες επιβίωσης

Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

  Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

Προειδοποιητικά σημάδια για σοβαρό πρόβλημα στα μάτια

  Προειδοποιητικά σημάδια για σοβαρό πρόβλημα στα μάτια

Σε έξαρση ο κοκκύτης: Καμπανάκι από τους ειδικούς για τα βρέφη και τις εγκύους

Απαραίτητος ο εμβολιασμός, ειδικά για τις εγκύους

ΕΟΔΥ: Πώς φτάσαμε στην αντικατάσταση του Θεοκλή Ζαούτη – Οι λόγοι πίσω από την παραίτηση

Τι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας και του Μεγάρου Μαξίμου

Οι καθημερινές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας

Οι καθημερινές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας

Μαστίχα : Προστατεύει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Πιο αναλυτικά οι θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις της

Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το αυξάνουν με φυσικό τρόπο

Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το αυξάνουν με φυσικό τρόπο