H Άνω Ευρώπη η Κάτω Ευρώπη ή μήπως η Άνω- Κάτω Ευρώπη/ Γράφει η Αργυρώ Ξανθοπουλου

  Eν’ αναμονή του Eurogroup της 23ης Απριλίου και ενώ ο Ευρωπαϊκός Βορράς παρουσιάζει μια καθόλα ενωτική και αλληλέγγυα Ευρώπη, η συμφωνία για την αποκατάσταση της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, διχάζει.

Γινόταν λόγος για τον λευκό καπνό που υποτίθεται ότι βγήκε μετά από τη 16ώρη συνεδρίαση που προηγήθηκε αλλά μετά από μια δεύτερη ανάγνωση το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν καθησύχασε κανέναν, τόνισε ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου .

Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού δανείου, του κορονοομολόγου όπως λέγεται, που ζήτησαν με επιστολή συνυπογράφοντας 9 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο , Σλοβενία, Βέλγιο) εξακολουθεί να απορρίπτεται.

Ως αντάλλαγμα, οι 27 συμφώνησαν σε ένα πακέτο βοήθειας, εμφανώς ανεπαρκή για τις υπερχρεωμένες χώρες, με φθηνό δανεισμό και χωρίς αυστηρότητα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συνέβη στην Ελλάδα μετά την κρίση του 2008 (Τρόικα , αυστηρά μέτρα, περιορισμοί), ικανοποιώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καθησυχάζοντας τις αγορές που όπως φάνηκε ήταν και το ζητούμενο.

Όλα κινήθηκαν στο γερμανικό πρότυπο – το πακέτο μινιατούρα

Πάρα τις προσπάθειες εξωραϊσμού του Γερμανού υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς ο οποίος ανέφερε πως “ό,τι είναι καλό για τη Γερμανία δεν μπορεί να είναι κακό για τις γειτονικές χώρες” δεν συμβαδίζει με την υποτιθέμενη πρόθεση των γερμανικών σχεδίων στήριξης της εγχώριας οικονομίας τους, σε μορφή μινιατούρας στην Ε.Ε.
Το Βερολίνο ενέκρινε συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην γερμανική οικονομία, ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη των 460 εκ. κατοίκων, θα διατεθούν μόλις 500 δισ.

Κατά συνέπεια το βάρος των μέτρων ανοικοδόμησης θα το επωμιστούν τα εθνικά κράτη .
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι χρεωμένες χώρες θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε υπέρογκους δανεισμούς κάνοντας ακόμη πιο εμφανή την διαφορά τους με πλουσιότερα κράτη της Ε.Ε. και χώρες όπως η Ιταλία εντείνοντας τον δανεισμό, θα πλησιάσουν το ελληνικό επίπεδο χρέους.
Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Κοντε τόνισε πως δεν πρόκειται να υπογράψει συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με ανεπαρκή μέτρα.

Όταν λοιπόν η Ευρώπη αρνείται να βοηθήσει ουσιαστικά τις χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικά περιθώρια ο κίνδυνος να δημιουργηθούν και άλλες- οικονομικά- “Ελλάδες” παραμένει.

“Ο ιός μας έπληξε όλους εξίσου. Αν δεν σεβόμαστε ο ένας τον άλλο κι αν δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να μπορούμε να απαντάμε μαζί σε μια κοινή πρόκληση, τότε κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα, αφήνοντας προφανή υπονοούμενα για τη στάση κάποιων κρατών του Βορρά.

Φτάνει να αναρωτηθούμε λοιπόν για πια Ευρωπαϊκή Ένωσή μιλάμε …

Ξανθοπούλου Θ. Αργυρώ Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Κοζάνης