Σόρος: Η λύση για την ΕΕ είναι να εκδώσει διαρκή ομόλογα

Ο πολύπειρος κροίσος επενδυτής και φιλάνθρωπος συμβουλεύει την ευρωπαϊκή ηγεσία πώς θα αντεπεξέλθει στην πρόκληση της πανδημίας ώστε να μείνει ζωντανή ως οντότητα χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα τα δημοσιονομικά της. Μία πρόταση με στόχο τα ώτα των Βορείων
Εχοντας κατά νου την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως υπερεθνικού οικοδομήματος και λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τόσο την παρούσα φάση ολοκλήρωσής της όσο και την καταστροφική για το παραγωγικό δυναμικό της και τις εθνικές οικονομίες της πανδημία του κορονοϊού, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ιδρυτής και πρόεδρος των Open Society Foundations, με άρθρο του στο Project Syndicate προτείνει στην ηγεσία της ΕΕ άμεση και, όπως γράφει, «γρήγορη και όχι πολύ δαπανηρή» δράση.
Με δεδομένη τη δέσμευση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ενός ταμείoυ ανάκαμψης από την πανδημία το οποίο θα διαχειριστεί κεφάλαιο 1 τρισ. ευρώ, ο Σόρος θέτει το εύλογο ερώτημα: «Από πού θα προέρχονται αυτά τα χρήματα;»
Και απαντά μόνος του: «Προτείνω η Ευρωπαϊκή Ενωση να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για το ταμείο πουλώντας διαρκή ομόλογα (perpetual bonds) των οποίων δεν χρειάζεται να εξοφληθεί το κεφάλαιο, αν και μπορούν να εξαγοραστούν ή να εξαργυρωθούν κατά την κρίση του εκδότη».  Ο αρθρογράφος και πολύπειρος επενδυτής θέτει «την έγκριση αυτού του θέματος ως πρώτη προτεραιότητα στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου».
Να σημειωθεί ότι τα διαρκή ομόλογα (ή ομόλογα εις το διηνεκές) δεν έχουν ημερομηνία λήξης, δεν απαιτούν αποπληρωμή κεφαλαίου αλλά τακτική καταβολή τόκων. Είναι, κατά τούτο, συμφέροντα.
Στη συνέχεια του άρθρου του ο Σόρος επικαλείται τα ιστορικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη χρησιμότητα της πρότασής του. Αναφέρει τη Βρετανία που αντεπεξήλθε στις οικονομικές απαιτήσεις των Ναπολεόντειων Πολέμων και του Α΄ΠΠ με τη χρήση παγίων ομολόγων (consolidated bonds/consols) και το χρονικό βάθος της διαπραγμάτευσής τους («μέχρι το 2015»). Και την ανάλογη αμερικανική εμπειρία των consols «στη δεκαετία του 1870».
Αναγνωρίζει πάντως ότι, σήμερα, τέτοιο ευρωπαϊκό εγχείρημα «θα ήταν άνευ προηγουμένου» και «ειδικά σε τόσο μεγάλο ποσό».
Η αφετηρία της σκέψης του Σόρος είναι ένα δυνητικό φαινόμενο που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία για το καλό της ΕΕ: «Εάν τα κράτη-μέλη αρχίσουν να προστατεύουν τα εθνικά σύνορά τους ακόμη και από άλλα μέλη της ΕΕ, αυτό θα καταστρέψει την αρχή της αλληλεγγύης στην οποία βασίζεται η Ενωση».
Και στην περίπτωση των προτεινομένων διαρκών ομολόγων ποια θα είναι αυτή η θυσία;
Μικρή, γράφει ο Σόρος.
Η ΕΕ θα πληρώνει μόνο τους τόκους, όχι το κεφάλαιο. Και θα στοιχίσει ελάχιστα. «Επειδή τα διαρκή ομόλογα δεν αποπληρώνονται, θα επιφέρουν πολύ μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση στην ΕΕ, σε αντίθεση με τη σημαντική οικονομική δύναμή τους». Η ΕΕ δεν θα τα αναχρηματοδοτεί, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τακτικές πληρωμές τόκων. «Ενα διαρκές ομόλογο 1 τρισ. ευρώ με επιτόκιο (coupon) 0,5% θα κόστιζε στον Προϋπολογισμό της ΕΕ μόλις 5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι λιγότερο από το 3% του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020».
Ο Σόρος γράφει επίσης ότι «η αγορά ενδέχεται να μην είναι σε θέση να απορροφήσει ένα 1 τρισ. ευρώ μονομιάς». Με την έκδοση του διαρκούς ομολόγου, η ΕΕ θα μπορούσε να εισαγάγει δόσεις, χωρίς να εκδίδει νέο ομόλογο κάθε φορά. Πλεονέκτημα θεωρεί ο Σόρος και το διαρκές ομόλογο όσον αφορά τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αφού η κεντρική τράπεζα θα απαλλαγεί από τον βραχνά «της επανεξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου της».
Ο Σόρος προσθέτει ότι η ΕΕ «δεν χρειάζεται να δημιουργήσει κάποιον νέο μηχανισμό για την έκδοση ομολόγων, επειδή έχει εκδώσει ομόλογα και στο παρελθόν». Τονίζει δε ότι τα έσοδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και επιχορηγήσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας μέσω θεσμικών φορέων που η Κομισιόν θα επιλέξει.
Είναι προφανές ότι ο Σόρος, με τη φωνή της ασφαλούς επενδυτικής λογικής, απευθύνεται στα σκληρά ώτα των Βορείων με σκοπό να τα μαλακώσει ώστε να ακούν καλύτερα…
Και κλείνει: «Η διαταραχή που προκαλείται από την πανδημία πρέπει να είναι προσωρινή. Και θα είναι προσωρινή μόνο εφ’ όσον οι ηγέτες της Ευρώπης λάβουν τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται για την αποφυγή μακροπρόθεσμων ζημιών στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαίο. Και η απαιτούμενη για τη δημιουργία του χρηματοδότηση με διαρκή ομόλογα είναι ο ευκολότερος, ταχύτερος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος».
Πηγή: Protagon.gr
You May Also Like

Μαρία Ευθυμίου: «Πριν 40 χρόνια οι μαθητές δημοτικού ήξεραν περισσότερα από τους αποφοίτους λυκείου σήμερα»

Table of Contents Hide Μαρία Ευθυμίου: «Πριν 40 χρόνια οι μαθητές δημοτικού…

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος «έδιωξε» την Σάσα Σταμάτη από παράστασή του

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος «έδιωξε» την Σάσα Σταμάτη από παράστασή του

Νέα μελέτη: Μόνο το 1,5% του DNA μας είναι «μοναδικά ανθρώπινο» – Το υπόλοιπο συνδέεται με Νεάντερταλ και λοιπούς προγόνους

Νέα μελέτη: Μόνο το 1,5% του DNA μας είναι «μοναδικά ανθρώπινο» –…

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Κορονοϊός – Λινού: Ανεμβολίαστα παιδιά και μη τήρηση μέτρων οδήγησαν σε έκρηξη κρουσμάτων

Κορονοϊός – Λινού: Ανεμβολίαστα παιδιά και μη τήρηση μέτρων οδήγησαν σε έκρηξη…

Παραμορφώθηκαν από τις πλαστικές: 10 διάσημοι που καταστράφηκαν από την ματαιοδοξία τους και το νυστέρι

Table of Contents Hide Παραμορφώθηκαν από τις πλαστικές: 10 διάσημοι που καταστράφηκαν…

Τραμπ: Δε θα είχε ενεργήσει έτσι ο Πούτιν αν ήμουν στην εξουσία

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν θα είχε κάνει ποτέ,…

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το τύπωσε στην μπλούζα του και κυκλοφορεί μόνο με αυτή

Θεσσαλονικιός τύπωσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μπλούζα για να αποφύγει να το…

Ποδόσφαιρο, γήπεδο, οπαδοί και άλλα τινά…

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής Καστοριάς με το ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τις σκέψεις για…

Μαρία Ιωαννίδου για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: «Εγώ θα χρέωνα 200 ευρώ»

Μαρία Ιωαννίδου για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: «Εγώ θα χρέωνα 200…