Με την παραδοχή όλων ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης άλλαξε τον αγωνιστικό… χάρτη του αθλήματος και πρόσθεσε νέα στοιχεία στο παιχνίδι, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Παναθηναϊκού ενόψει του τουρνουά “Diamonds Are Forever” στο ΟΑΚΑ (16-17/09), με τη συμμετοχή -εκτός των «πράσινων»- της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Δημήτρη Ιτούδη, της Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα και της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

 

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι προπονητές των τεσσάρων ομάδων και οι αρχηγοί τους (από τον Παναθηναϊκό βρέθηκε ο υπαρχηγός Αντώνης Φώτσης). Αργύρης Πεδουλάκης και Αντώνης Φώτσης, Δημήτρης Ιτούδης και Βίκτορ Κριάπα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιώργος Μπαρτζώκας και Άντε Τόμιτς (Μπαρτσελόνα), Ερέζ Έντελσταϊν και Γκάι Πνίνι (Μακάμπι Τελ Αβίβ) αποθέωσαν τον άνθρωπο που άλλαξε το σύγχρονο μπάσκετ, με τον «Άρτζι» να υπογραμμίζει ότι ο Διαμαντίδης αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη που πέρασε από τον «πράσινο» σύλλογο και να επισημαίνει ότι ο “3D” μαζί με τον Φάνη Χριστοδούλου ήταν οι παίκτες που έδωσαν νέα διάσταση στο άθλημα.

Στον αντίποδα, το τιμώμενο πρόσωπο ξεχώρισε για ακόμη μία φορά για την ταπεινότητα και το χιούμορ του, αποκάλυψε ότι δεν έχει πιάσει μπάλα από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού πέρυσι, δήλωσε ότι μοιραία οι επόμενες κινήσεις του θα έχουν να κάνουν με το χώρο του μπάσκετ, χωρίς όμως να είναι κάτι ανακοινώσιμο, ενώ ανέφερε ότι μέρος των εσόδων του τουρνουά θα διατεθεί σε ιδρύματα στην Καστοριά.

«Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για την τιμή που μου κάνει με αυτό το τουρνουά. Ευχαριστώ τις ομάδες που βρίσκονται εδώ. Ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια» ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος συνέχισε: «Είναι ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτό το τουρνουά υπάρχει μία πρόβλεψη ότι ένα μέρος των εσόδων θα πάνε σε ιδρύματα στην Καστοριά που έχω επιλέξει. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το πιο σημαντικό είναι που θα προσφερθούν αυτά τα χρήματα σε αυτά τα ιδρύματα. Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα για τα συναισθήματα. Όταν θα το βιώσω θα μπορώ να πω περισσότερα. Έχω εισπράξει πολλή αγάπη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού ήδη. Μεθαύριο θα καταλάβω για άλλη μια φορά ότι είναι ακόμα μία πολύ μεγάλη χαρά και ευλογία να είμαι σε αυτόν τον σύλλογο. Έχουμε ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές με όλους, με τον Αντώνη (Φώτση), αλλά και με τον Δημήτρη (Ιτούδη). Τους ευχαριστώ όλους. Εύχομαι όλοι να ευχαριστηθούν τα παιχνίδια».

Σε ερώτηση για το αν μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν στιγμές που αναθεώρησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, απάντησε: «Στη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή χρειαζόμουν ξεκούραση, είχα βγει εντελώς εκτός και δεν το σκεφτόμουν. Τώρα σιγά-σιγά μερικές στιγμές περνά από το μυαλό, αλλά είναι φυσιολογικό μετά από τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα. Ασχολούμαι όμως με την οικογένεια και τα παιδιά μου. Αυτό με γεμίζει».

Σχετικά με το μέλλον του είπε: «Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Δεν έκατσα όμως ακόμα να δω τι θα κάνω. Δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα. Περιμένω να δω αν μπορώ να κάνω κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει. Θα έχει σχέση με το μπάσκετ».

Για το γεγονός ότι όλοι συνεχίσουν να του πλέκουν το εγκώμιο τόνισε: «Νιώθω όμορφα και είμαι ευγνώμων για ότι έχω περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Το κυριότερο είναι ότι κερδίζεις τους συμπαίκτες σου. Το θέμα είναι να είσαι χαρακτήρας που έχει κερδίσει την αναγνώριση και έχει δώσει τα πάντα στο γήπεδο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει νίκη ή ήττα και προσπαθούμε για το καλύτερο. Είναι μεγάλη τιμή που αυτοί οι άνθρωποι εκτιμούν τον τρόπο που έπαιζα και συμπεριφερόμουν».

Ο ίδιος έπαιξε μπάσκετ το καλοκαίρι; «Τίποτα. Δεν έπιασα μπάλα».

Για το τρίποντο που θα ήθελε να επαναλάβει σε συλλογικό επίπεδο αν μπορούσε: «Με τη Μάλαγα και την Μπαρτσελόνα που είχαμε κερδίσει».

Για το αν νιώθει ότι έχει αφήσει «κληρονομιά» με τα ρεκόρ του; «Οι παίκτες αγωνίζονται για το καλύτερο και, εφόσον μπορούν να ξεπεράσουν τον πρώτο, ας το κάνουν. Δεν αφήνω κάποια κληρονομιά. Η σκέψη τους δεν είναι εκεί όταν παίζουν. Αυτά έρχονται μετά από εσάς τους δημοσιογράφους» επισήμανε.

Σχετικά με τη σιγουριά του στα κρίσιμα σουτ τόνισε: «Δεν ένιωθα σίγουρος. Όταν σουτάρεις, θέλει μια προεργασία. Χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης. Μερικά μπήκαν, μερικά όχι. Έτσι είναι ο αθλητισμός».

Τι θα έλεγε, όμως, σε ένα παιδί που θα του έλεγε ότι θέλει να μοιάσει στον Δημήτρη Διαμαντίδη; «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι πρότυπο. Δεν χρειάζεται να γίνει σαν εμένα ή κάποιον άλλον. Να μπει μέσα και να κάνει αυτό που αγαπά, γιατί δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε πρωταθλητές. Αυτό είναι φυσιολογικό. Να γίνουν καλοί άνθρωποι και να συμπεριφέρονται καλά στο γήπεδο. Στο μπάσκετ πρέπει να συνεργάζεσαι. Το νέο παιδί θα του πεις ότι δεν χρειάζεται να γίνεις κανείς. Να κάνεις αυτό που αγαπάς» υπογράμμισε.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα πει στα παιδιά του, όταν μεγαλώσουν, για τον πατέρα τους, απάντησε: «Ο μπαμπάς έπαιζε μπάσκετ. Δεν θα τους πω κάτι άλλο. Αν θέλουν να δουν βίντεο, θα δουν».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη στιγμή για τον σύλλογο. Για μένα είναι ο καλύτερος ποτέ που έπαιξε στον σύλλογο, όχι μόνο για τις αγωνιστικές ικανότητες, αλλά για τη συμπεριφορά του. Για την πίστη και την αφοσίωση που είχε στην ομάδα, στον προπονητή, τον συμπαίκτη. Μαζί με τον Φάνη (Χριστοδούλου) άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ. Ο Φάνης έδειξε τον δρόμο και ο Δημήτρης το έφτασε στο υψηλότερο σημείο. Θα είμαστε όλοι εκεί για να τον τιμήσουμε. Επιβάλλεται να είναι στη συνέχεια μαζί μας».

Σε ερώτηση πως ο Διαμαντίδης συνδυάζει αυτοπεποίθηση ενός σταρ και ταπεινότητα, απάντησε: «Είναι σπάνιο, γιατί το σταρ σίστεμ ποτίζει τον εγωισμό τους. Το καταλαβαίνουν όταν αποσύρονται και βρίσκουν ισορροπία. Ο Δημήτρης έχει εσωτερική ηρεμία, αλλά είναι σπάνιο».

Ο υπαρχηγός του Παναθηναϊκού. Αντώνης Φώτσης, είπε με τη σειρά του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω. Όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης πρόσφερε πολλά. Είμαι χαρούμενος που υπήρξα συμπαίκτης του. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο σπουδαίους παίκτες και ομάδες. Να δώσουμε ένα ωραίο αντίο στον Δημήτρη με καλό μπάσκετ και του εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια της ζωής του».

Όσο για τις στιγμές που θυμάται με τον Διαμαντίδη τόνισε: «Δεν υπήρχε μοναδική στιγμή, γιατί είχα την τύχη να τον ζήσω πολλά χρόνια. Είμαι τυχερός, γιατί τον γνώρισα και εκτός γηπέδου. Είναι πολύ χαρούμενες στιγμές. Ήταν χαρά που τον γνώρισα εκτός γηπέδων όλα αυτά τα χρόνια».

Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, δήλωσε: «Δυστυχώς για εσάς, θα μακρηγορήσω, γιατί το αξίζει ο Δημήτρης και το τουρνουά. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ με άλλους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά και γιατί τιμούμε όλοι τον Διαμαντίδη που υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πέτυχε πάρα πολλά με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Με την αγωνιστική συμπεριφορά άλλαξε τον τρόπο σκέψης πολλών μας. Δημιούργησε μαζί με τους συμπαίκτες του κι εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του, έδωσε διαφορετική διάσταση στο άθλημα. Είναι σημαντικό να μιλάμε για έναν παίκτη που δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ, αλλά ο πιο πολύτιμος, γιατί έδωσε φοβερές ασίστ, ήταν εκεί να κόψει, να πάρει τα ριμπάουντ, να παίξει άμυνα. Όλα αυτά τα εκτιμήσαμε. Μαζί του περάσαμε σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσμο, τα οποία πρεσβεύει το μπάσκετ. Ήταν τιμή μου να τον έχω δίπλα μου και που συνεργαστήκαμε. Ήταν κομβικό από τον Ηρακλή να γίνει ηγέτης του Παναθηναϊκού, ήταν κομβικό σημείο να αντιληφθεί ότι μπορούσε, με τη βοήθεια των συμπαικτών του και όλων μας. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του και είδα την εξέλιξή του ως παίκτη και ανθρώπου. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα μείνει εκτός μπάσκετ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι μου έλεγε τι θα γίνει αύριο μετά το τριπλ κράουν και έλεγε θα πάω για σουτ. Είναι τεράστια τιμή που συνεργάστηκα μαζί του, κερδίσαμε, χάσαμε τρόπαια. Του αξίζει αυτή η τιμή. Μπράβο στον Παναθηναϊκό που κάνει αυτή την εκδήλωση. Θα θέλαμε να είμαστε με πλήρες ρόστερ, αλλά οι απουσίες μας κάνουν short, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τιμήσουμε τον Δημήτρη. Να είσαι υγιής και να χαίρεσαι τις στιγμές, τις οποίες αξίζεις».

Σε ερώτηση για το σχέδιο… εξουδετέρωσης που έχει ετοιμάσει για τον Διαμαντίδη, απάντησε: «Αυτή τη φορά θα πούμε να γίνει ένα γκολ-φάουλ στον Διαμαντίδη, να σκοράρει και να τελειώσει έτσι».

Για το τι είναι πιο σημαντικό, οι τίτλοι ή ο καλός παίκτης τόνισε: «Συνδυασμός. Αυτό είναι το ιδανικό. Ο Διαμαντίδης είχε ιδιαίτερη προσέγγιση. Το άθλημα το σεβάστηκε. Είχε δημιουργικό άγχος που σε κρατά σε εγρήγορση και σε εξελίσσει. Έπρεπε να μείνει επιπλέον, να κάνει τη ρουτίνα του για να είναι έτοιμος. Δεν το συναντάς να κάνει τέτοια κάποιος. Του λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ ως προπονητής για τους προβληματισμούς που μου έβαλε. Δημήτρη σε ευχαριστώ».

Όσο για το πώς καταφέρνει ένας παίκτης του βεληνεκούς του Διαμαντίδη να συνδυάζει αυτοπεποίθηση με ταπεινότητα, είπε: «Όλα ξεκινούν από την οικογένεια, τους ανθρώπους που του έδωσαν αρχές και του έδωσαν την ικανότητα να είναι ήρεμος. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι σπάνιο, αλά είναι ο δρόμος που σε κάνει ξεχωριστό. Είναι ζωντανό παράδειγμα και για τους νεότερους».

Ο αρχηγός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βίκτορ Κριάπα, είπε: «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ και εκπροσωπούμε την ΤΣΣΚΑ για να αποδώσουμε τιμές σε έναν μεγάλο παίκτη. Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά μιλούν όλα αυτά που έκανε στο γήπεδο. Του εύχομαι καλή τύχη στη ζωή του, εκτός μπάσκετ. Δεν υπάρχουν λόγια να τον περιγράψουν. Έκανε πολλά πράγματα στο παρκέ. Ήταν εξαιρετικός αμυντικός κι ο καλύτερος πόιντ γκαρντ όσο έπαιζε».

Οι εκπρόσωποι της Μπαρτσελόνα, Γιώργος Μπαρτζώκας και Άντε Τόμιτς, αποχώρησαν πρώτοι από τη συνέντευξη Τύπου, καθώς υπήρχε προγραμματισμένη προπόνηση, με τον Έλληνα τεχνικό να επισημαίνει: «Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που είναι τιμητική για εμένα και την ομάδα. Με ιδιαίτερη χαρά ήρθαμε για τον Δημήτρη, αλλά και γιατί είναι τουρνουά που παίζουμε με τις καλύτερες ομάδες. Οι προπονητές θέλουν να δουν σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ομάδες, αλλά ο κόσμος δεν θα ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά με τον Δημήτρη. Θα είναι συναισθηματική η ατμόσφαιρα, γιατί ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξέρει τι πρόσφερε ο Δημήτρης στην ομάδα. Ο Δημήτρης άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ, τι είναι σημαντικό και τι όχι. Ήμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά πλέον μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε πιο ωραία και ήρεμα και να του πω τη μεγάλη εκτίμηση που του έχω. Του εύχομαι τα καλύτερα για τη ζωή του από εδώ και πέρα».

Από την πλευρά του ο Άντε Τόμιτς, είπε: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ για τον κ. Διαμαντίδη που ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα είναι εξαιρετικά τεστ για εμάς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στο τουρνουά».

Ο τεχνικός της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ερέζ Εντελστάιν, δήλωσε: «Δεν το σκεφτήκαμε ούτε λεπτό. Είμαστε περήφανοι που είμαστε εδώ. Ο κόσμος στο Τελ Αβίβ σε αγαπά και μιλώ εκ μέρους των φίλων της Μακάμπι. Θα σου κάνω μια ερώτηση: Όντως θα σταματήσεις ή…;».

Ωστόσο, η απάντηση ήταν ίδια από τον Διαμαντίδη, με τον Εντελστάιν να προσθέτει: «Καλή τύχη τότε στη νέα σου ζωή».

Τέλος, ο αρχηγός της Μακάμπι, Γκάι Πνίνι, σχολίασε: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ για τον Δημήτρη. Όπως είπε και ο Βίκτορ, μπορούμε να πούμε πολλά γι’ αυτόν, αλλά θα τα πούμε μετά το τουρνουά. Για εμάς αυτή η διοργάνωση είναι ένα μεγάλο τεστ απέναντι στους κορυφαίους της Euroleague. Ελπίζουμε να το απολαύσει ο κόσμος. Παίξαμε πολλούς αγώνες με αντίπαλο τον Διαμαντίδη. Είχαμε παίξει μία από τις πιο μεγάλες σειρές στα πλέι οφ της Euroleague, είχαμε χάσει 3-2. Θυμάμαι, όταν είχα έρθει στη Μακάμπι, ότι ο Σαρπ μου είχε πει να μην πασάρω την μπάλα, όταν είναι μπροστά ο Διαμαντίδης»!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πέμπτη θέση στο ευρωπαϊκό για την Καστοριανή Άννα Μαρία Ταξοπούλου

Την πέμπτη θέση κατέλαβε στην τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Εθνική ομάδα…

Κωπηλασία: 10η θέση για την Εμμανουηλίδου στο Παγκόσμιο Κ23

Τεράστια επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία με τη νεαρή Γιαννιώτισα Τσιάβου να…

“Θηλιά” στο λαιμό ετοιμάζει η ΕΠΟ για τα ερασιτεχνικά σωματεία – ευνοημένοι και οι παίκτες

Τεράστια τα έσοδα κάθε χρόνο της Ε.Π.Ο. με  την επιβολή υποχρεωτικών δελτίων…

Δυο άνθρωποι, σε μια φωτογραφία, με «τόνους» ιστορίας στα πρόσωπα και στα κατορθώματά τους!

Δυο άνθρωποι, σε μια φωτογραφία, με «τόνους» ιστορίας στα πρόσωπα και στα…

Αγωνιστική δράση παίδων και προ παίδων ΑΟ Καστωρ

Αγωνιστική δράση παίδων και προ παίδων ΑΟ Καστωρ

Επέστρεψε στην Καστοριά ο Γιαρμάς

Επέστρεψε στην Καστοριά, ο τερματοφύλακας Πέτρος Γιαρμάς, από τη Ζάκυνθο, όπου είχε…

Α.Σ. Καστοριάς: Θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές – αθλήτριες και όλους τους μαθητές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου μας, συγχαίρουν θερμά…

Κράτησε τον βασικό κορμό της η Καστοριά

Η Καστοριά συνεχίζει τον σχεδιασμό της ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, και…