Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την εκκίνηση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα taxis. Πρόκειται για τον “μεγάλο αδελφό” της εφορίας στις ταμειακές μηχανές που θα παρακολουθεί ποιος, πότε και πόσες αποδείξεις εκδίδει έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή για την μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο έσοδα περίπου 5 δις ευρώ από τον ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης κατέθεσε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο οποίο σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το δίκτυο υποδοχής και επεξεργασίας των δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων για το σύνολο των συναλλαγών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών θα πραγματοποιηθεί  σταδιακά ανά περιοχές και επαγγελματικούς κλάδους προκειμένου η εφαρμογή να γίνει ομαλά και επιτυχημένα.

Ας δούμε, όμως, τι σημαίνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet. Στην πράξη ένας ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το αριθμό και την αξία των αποδείξεων που εκδίδονται από την ταμειακή μηχανή ενός εστιατορίου. Εφόσον διαπιστώνει ότι ο αριθμός και η αξία των αποδείξεων ξαφνικά μειώνεται θα μπορεί να καλέσει τηλεφωνικά την επιχείρηση και να ρωτήσει τι συμβαίνει. Αυτή η “παρακολούθηση αφ’ υψηλού” είναι πολύ σημαντική, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης. Από την άλλη η επεξεργασία των στοιχείων που θα αποστέλλονται στο taxisnet θα αναδεικνύει επιχειρήσεις που εμφανίζουν σημαντική απόκλιση προς τα κάτω στην έκδοση αποδείξεων και αυτό θα ενεργοποιεί την έκδοση εντολών φορολογικού ελέγχου.

Για να ξεκινήσει και τυπικά η διασύνδεση θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θωρακίσουν νομικά τη διαδικασία και να επιβάλλουν τη διασύνδεση. Οι διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία

Ενα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας,…

Σαρακοστή για… γερά πορτοφόλια: «Φωτιά» η τιμή της λαγάνας και του χαλβά

«Μάχη» στα νοικοκυριά για το τι θα μπει τελικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Επιταχύνεται η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν

Επιταχύνεται η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν

Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στα όρια ηλικίας το 2022-Ποιοι γλιτώνουν τα 67, ποιοι εγκλωβίζονται

Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τη νέα χρονιά – Ποιοι…

Αλλαγές για το ποιοι μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Αλλαγές για το ποιοι μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Πρόγραμμα στήριξης οινοπαραγωγών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου

Ενημέρωση της Π.Ε. Καστοριάς

Τι πρέπει να κάνετε αν η πληρωμή σας δεν εμφανίζεται στο taxisnet

Τι πρέπει να κάνετε αν η πληρωμή σας δεν εμφανίζεται στο taxisnet

Τράπεζες: Εξετάζουν μείωση των προμηθειών για τη χρήση των POS

Οι τράπεζες σχεδιάζουν «κούρεμα» της προμήθειας που χρεώνουν για τις «μικρές» συναλλαγές