«Βουτιά» στα ενοίκια μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Η κρίση της πανδημίας που βυθίζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση έχει ανατρέψει πλήρως το τοπίο και στην αγορά ακινήτων. Οι αγοραπωλησίες πάγωσαν, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb κατέρρευσαν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέποντας την τουριστική σεζόν να χάνεται και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται επιστρέφουν στη βραχυχρόνια μίσθωση με την αγορά να γεμίζει ξανά ενοικιαστήρια.

Τα σημάδια της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά άρχισαν να φαίνονται στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες έχουν αρχίσει να «ξεφουσκώνουν», ιδιαίτερα σε περιοχές που οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με τα Νέα, μια πρώτη έρευνα στις τιμές των ενοικίων στη μετά κορωνοϊό εποχή σε 35 περιοχές της Αττικής δείχνει μειώσεις που υπερβαίνουν ακόμη και το 15%.

Στην Άνω Κυψέλη η ζητούμενη τιμή ενοικίασης μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 8,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ήταν τον Φεβρουάριο προσγειώθηκε στα 7 ευρώ το τετραγωνικό τον Απρίλιο καταγράφοντας μείωση της τάξης του 16,6%.

Στο Περιστέρι, πριν ξεσπάσει η πανδημία, η ζητούμενη τιμή ενοικίου έφθανε τα 8 ευρώ το τετραγωνικό. Τώρα το ενοίκιο που ζητούν κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες έχει μειωθεί στα 6,8 ευρώ το τετραγωνικό σημειώνοντας πτώση 14,6%.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Κάτω Ηλιούπολη με το ζητούμενο ενοίκιο να φθάνει στα 7 ευρώ το τετραγωνικό από 8 ευρώ το τετραγωνικό που ήταν η τιμή πριν από την επέλαση του κορωνοϊού.

Οι περιοχές που καταγράφονται οι πρώτες μειώσεις ενοικίων στη μετά κορωνοϊό εποχή είναι κυρίως περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως, ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον του Άρεως, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, ο Κολωνός, η Κυψέλη, τα Σεπόλια καθώς και πολλές γειτονιές της Καλλιθέας και του Νέου Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.

Πτώση των ενοικίων αναμένονται σε:

– Περιοχές που δεν αποτελούν κορυφαίους προορισμούς και μπήκαν τελευταίοι στην αγορά του Airbnb. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα επιστρέψουν άμεσα στις μακροχρόνιες – συμβατικές μισθώσεις ή/και θα προχωρήσουν σε πώληση του ακινήτου τους μετά τη μεγάλη χασούρα που έρχεται από το 2019 και κορυφώνεται το 2020.

– Πολλές περιοχές της Αττικής όπου ήδη τα ενοίκια βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο τιμών όπως στα νότια προάστια και συγκεκριμένα Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Αλιμος και Βούλα.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι όσο περισσότερα ακίνητα επιστρέψουν σύντομα στις μακροχρόνιες μισθώσεις τόσο εντονότερη θα είναι η μείωση των ζητούμενων ενοικίων, ιδιαίτερα μετά την αύξηση στα «φέσια» από ενοίκια που παρατηρείται από το καλοκαίρι του 2019.

Επίσης, πολλά funds που έχουν επενδύσει σε αγορά κατοικιών ή και αλλοδαποί επενδυτές που δεν προγραμματίζουν να επισκεφτούν τη χώρα μας κυρίως Κινέζοι (golden visa) θα διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μίσθωση για να μπορούν να έχουν μια απόδοση στην επένδυσή τους και να μπορούν να πληρώνουν τα έξοδα ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

cnn.gr

You May Also Like

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για 3,8 εκατ. φορολογούμενους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ο προβληματισμός αφορά κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη

Τα 39 επαγγέλματα που δεν μένεις ποτέ άνεργος και οι μέσοι μισθοί τους

Σχεδόν… εγγυημένη εργασία και με ανταγωνιστικούς μισθούς προσφέρουν 39 επαγγέλματα όπως καταγράφει…

Τέλος εποχής: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Τέλος εποχής: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Νέα προγράμματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καστοριάς – Πρόσκληση ενδιαφέροντος

Νέα προγράμματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καστοριάς – Πρόσκληση…

Στη σύνταξη πριν τα 61 -Ποιοι μπορούν να βγουν & πώς (παραδείγματα)

Στη σύνταξη πριν τα 61 -Ποιοι μπορούν να βγουν & πώς (παραδείγματα)

“Άλμα” 700% για το φυσικό αέριο από πέρυσι – Κινητήρια δύναμη του νέου ψυχρού πολέμου

Table of Contents Hide “Άλμα” 700% για το φυσικό αέριο από πέρυσι…

Ενεργειακή κρίση: Ηλεκτροσόκ, παρά την επιδότηση ρεύματος

Table of Contents Hide Μεγάλη επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι…

Νέα μέτρα: Απογοήτευση και ανασφάλεια καλλιτεχνών, «κλαίνε οι μουσικοί, δεν έχουν να φάνε» (vid)

Απογοήτευση για τους εργαζόμενους των νυχτερινών κέντρων, μετά την ανακοίνωση των μέτρων.