Έληξε η καραντίνα, όχι ο κορονοϊός: τι πρέπει να γνωρίζουν από δω και πέρα τα παιδιά

Το lockdown τελείωσε, η καραντίνα έληξε και σταδιακά θα ξεχυθούμε όλους στους δρόμους ψάχνοντας την παλιά μας ζωή! Δυστυχώς,  όμως, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, δεν θα την βρούμε.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ο κορονοϊός κάνει ακόμα βόλτες στις πόλεις και τις γειτονιές μας και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για την ημέρα που ακολουθεί. Κι αφού προετοιμαστούμε (ψυχολογικά) εμείς, πρέπει να προετοιμάσουμε και τα παιδιά μας ώστε να παραμείνουν ασφαλή.

Αγαπάμε αλλά δεν αγκαλιάζουμε (για λίγο ακόμα)

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να στερηθεί τις αγκαλιές και τα φιλιά από εκείνους που αγαπάει. Μάλιστα, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του και να αντιληφθεί την αγάπη των φίλων και των συγγενών του. Για λίγο ακόμα, όμως, θα πρέπει να τα στερηθεί. Μέχρι τότε, θα πρέπει να του μάθουμε κυρίως με το παράδειγμά μας πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εκφραζόμαστε.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επινοήσετε έναν δικό σας τρόπο που θα αντικαθιστά την αγκαλιά. Μία χειρονομία αστεία, που θα βρείτε μαζί με το παιδί, ώστε να νιώθει την ίδια θαλπωρή και ζεστασιά χωρίς όμως να βάζει σε κίνδυνο τους φίλους του, τη γιαγιά ή τον παππού. Επιπλέον, κάντε του συζητήσεις με ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο για την επόμενη μέρα της πανδημίας, για την αξία των συναισθημάτων και τους αμέτρητους τρόπους που μπορούμε τα εκφράσουμε.

Κρατάμε αποστάσεις αλλά μόνο με το σώμα μας!

Οι αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε ίσως μπερδέψουν τα παιδιά και τελικά μεταφράσουν την σωματική απόσταση ως  συναισθηματική απομάκρυνση. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, πρέπει να τους εξηγήσετε ( και να βεβαιωθείτε πως κατάλαβαν) δύο πράγματα.

Πρώτον, πως οι αποστάσεις ασφαλείας προφυλάσσουν την υγεία μας αλλά και την υγεία των δικών μας ανθρώπων. Όσο κι αν θέλουμε να βρισκόμαστε πολύ κοντά στους φίλους ή την γιαγιά που είχαμε καιρό να δούμε, για το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να το κάνουμε.

Δεύτερον, ήρθε η ώρα για τα παιδιά να διδαχθούν κι ένα ακόμα σπουδαίο μάθημα: πως ακόμα κι όταν παίζουμε κρατώντας τις αποστάσεις μας, εξακολουθούμε να αντλούμε την ίδια ευχαρίστηση και να αγαπάμε τον φίλο μας με τον ίδιο τρόπο. Κάτι για το οποίο πήραν μια γεύση την περίοδο της καραντίνας.

Οι κανόνες υγιεινής ήρθαν για να μείνουν!

Όσο δύσκολα έμαθαν τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα να πλένουν και να απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους, να βήχουν βάζοντας τον αγκώνα τους μπροστά ή να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια όταν επιστρέφουν σπίτι, τόσο εύκολα μπορεί να τα ξεμάθουν! Χρειάζεται λοιπόν να επιμείνετε για όλα αυτά που πασχίσατε να τους μάθετε, μέχρι να τους γίνουν ασυνείδητη συνήθεια – κάτι σαν το πλύσιμο των δοντιών ή το παραμύθι πριν τον ύπνο.

Όταν νοιάζεσαι για κάποιον του το δείχνεις με πράξεις

Μπαίνουμε σε μία εποχή που οι πράξεις μας έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα χαμόγελο ή ένα τρυφερό φιλί. Είναι ο τρόπος που από και πέρα, και για το επόμενο διάστημα θα επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Όταν νοιάζεσαι για κάποιον τον προσέχεις ουσιαστικά ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα μένεις μακριά του.

Θα τον βοηθάς σε όσα χρειάζεται, θα του χαρίζεις ζωγραφιές, θα κάνεις κάποιες από τις δουλειές του ή θα προσέχεις να μείνει υγιής. Μία πραγματικότητα που μοιάζει με εφιάλτη, αλλά μπορεί να γεννήσει αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Μάθετε λοιπόν στα παιδιά να εκφράζονται με όμορφες πράξεις και θα είναι σαν να έχουν δώσει στους αγαπημένους τους εκατομμύρια φιλιά!

Η υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, μην το πετάς!

Παρόλο που συχνά τη θεωρούμε δεδομένη, η υγεία είναι το Α και το Ω για όλους μας. Εάν είσαι υγιής μπορείς να διεκδικήσεις, να παλέψεις για τους στόχους σου, να κάνεις ό,τι θέλεις! Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι μεγάλοι κι έπειτα να το διδάξουμε με τον τρόπο ζωής μας και στα παιδιά μας. Η καλή διατροφή, η άσκηση, τα βιβλία, η επαφή με τη φύση είναι συνήθειες που μας εξασφαλίζουν μια καλή σωματική και ψυχική υγεία.

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr

You May Also Like

Οι λόγοι που πρέπει να λέτε «όχι» στο παιδί

«Αγαπώ το παιδί μου» δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να του κάνετε…

B.A.C.A: Οι μηχανόβιοι-φύλακες άγγελοι των κακοποιημένων παιδιών

”Αν μπορούσες να πείς κάτι σε ένα κακοποιημένο παιδί που υποφέρει, τι θα ήταν αυτό;”

13χρονο παιδί – θαύμα: Κοντός αλλά… μάγος με τη μπάλα (Βίντεο)

Ο πιτσιρικάς έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης high school που έφτασε τους 1.000 πόντους.

Γονείς τύλιξαν «για πλάκα» το μωρό τους με μεμβράνη, τους το πήρε η πρόνοια (Βίντεο)

«Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα γκρινιάρικο νήπιο όλη την ημέρα, αυτή είναι η μοναδική λύση» ακούγεται να λέει η μητέρα.

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν παιδίατροι

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν…

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως πρέπει να τα διατηρήσουμε

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως…

SILVER βραβείο για το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» Healthcare Business Awards 2020

  SILVER βραβείο για το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» Healthcare Business Awards…

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Είναι όλα τα μικρόβια επικίνδυνα για το παιδί;

  Το κόλπο είναι να αποφεύγετε τα «κακά» και να δεχόσαστε τα…

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων

  Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων  στις γιορτές των Χριστουγέννων