Σκίτσο για 14χρονο προσφυγόπουλο που πνίγηκε και είχε ράψει στα ρούχα του τοv έλεγχο του σχολείου

Πνίγηκε στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Ιταλίας, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία χρόνια. Ήθελε, όμως να μάθουν όλοι ότι ήταν καλός μαθητής.

Ένα σκίτσο για έναν 14χρονο πρόσφυγα μας θυμίζει εκ νέου την τραγωδία που ζουν τόσες χλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι διακόπτουν βιαίως τον καθημερινό ρυθμό της ζωής τους για να χάσουν τελικά την ίδια τους τη ζωή, στην προσπάθεια να φτάσουν κάπου με ασφάλεια και να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν. Ο 14χρονος αυτός πρόσφυγας που ξεκίνησε από το Μάλι για να βρει την τύχη του στην Ευρώπη, δεν τα κατάφερε. Πνίγηκε στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Ιταλίας, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.

Αυτός ο 14χρονος, όμως, έμεινε χαραγμένος στη μνήμη της ανθρωπότητας για πάντα. Έγινε σκίτσο μέσα από το πενάκι του Ιταλού σκιτσογράφου Makkox και συγκίνησε. Ο λόγος που έκανε τον σκιτσογράφο να εμπνευστεί με αυτό το συγκεκριμένο παιδί ήταν η κίνηση του μικρού πρόσφυγα να ράψει τον έλεγχο του σχολείου του πάνω στα ρούχα του. «Ήταν ραμμένο στο εσωτερικό μέρος του μπουφάν που φορούσε το αγόρι» δήλωσε η ιατροδικαστής Χριστίνα Κατάνεο, που ήταν εκείνη που εντόπισε το έγγραφο στα ρούχα του παιδιού, καθώς μετέχει σε πρόγραμμα αναγνώρισης νεκρών μεταναστών. Ο έλεγχός του ήταν άριστος.

Στο έργο του σκιτσογράφου Makkox το παιδί είναι καθισμένο στο βυθό και γύρω του τα ψάρια του δίνουν συγχαρητήρια για τις επιδόσεις του, όλα τα «άριστα» που δεν πρόλαβε να κερδίσει. Το σκίτσο έγινε αυτομάτως viral κάνοντας το γύρο των μίντια και του διαδικτύου.

Ο 14χρονος έγινε ένα ακόμα σύμβολο στην ατελείωτη τραγωδία της Μεσογείου, μαζί με τον Αϊλάν, μαζί με όλα τα άγνωστα παιδιά που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν.