Ευρωπαϊκή διάκριση καλής πρακτικής για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

Διάκριση καλής πρακτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το σχεδιασμό και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, απέσπασε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας & Επεξεργασίας Υδάτων και Υγρών Αποβλήτων, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο προγράμματος «INTERREG-Europe – Δίκτυα Δήμων της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε από την ΕΕ (EU 2020) η καινοτόμος προσέγγιση σχεδιασμού και λειτουργίας με σχεδόν μηδενική παραγωγή απορριπτόμενης ιλύος και μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με της αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η διάκριση ήταν αποτέλεσμα ερευνητικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών κ. Ελισσάβετ Αμανατίδου, της τεχνικής εταιρίας INNOVECO Ltd και των σφαγείων ΑΛΜΩΠΙΑΣ. Μελετήθηκε και σχεδιάστηκε μία εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με εφαρμογή καινοτόμου μεθόδου βιολογικής επεξεργασίας, η οποία μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την απορριπτόμενη ιλύ έως και 95% και το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης έως 50%. Το αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρει η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών χημικών εργαστηρίων, ιδιωτικών τεχνικών εταιριών και βιομηχανιών, στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Η εγκατάσταση που σχεδιάστηκε εφαρμόστηκε και σε άλλες βιομηχανίες τροφίμων όχι μόνο της Αλμωπίας αλλά και της υπόλοιπης Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας ενώ μπορεί παράλληλα να αξιοποιηθεί και από δημοτικές αρχές πόλεων στις οποίες λειτουργούν βιομηχανίες που παράγουν ιλύ.

 

You May Also Like

“Ραγκουτσάρια 2020”: Η πόλη ξεφαντώνει, η Καστοριά γιορτάζει!

“Ραγκουτσάρια 2020”: Η πόλη ξεφαντώνει, η Καστοριά γιορτάζει!

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή σε πολλές περιοχές του Νομού

Ειδοποιούνται  οι  κάτοικοι  των παρακάτω περιοχών ότι  για να  εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές …

Συνάντηση εργασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, μεταξύ του κ. Μιλτιάδη Καρακουλάκη και του κ. Γεώργιου Στρατάκου

Συνάντηση εργασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, μεταξύ του…

Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015.

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε…

Ελληνική Λύση: Ερώτηση σχετικά με το θέμα «Αποζημίωση πληγέντων παραγωγών Π.Ε. Καστοριάς» και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο

Ελληνική Λύση: Ερώτηση σχετικά με το θέμα «Αποζημίωση πληγέντων παραγωγών Π.Ε. Καστοριάς»…

Συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας στην 87η Δ.Ε.Θ

Η πρώτη παρουσία της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας στη Δ.Ε.Θ. υπήρξε απολύτως επιτυχημένη

Mετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μηνύματος για προστασία από πλημμύρες από τιςΠεριφέρειες

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, σας διαβιβάζουμε το τηλεοπτικό μήνυμαΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ…

Βασίλης Τσιφλικιώτης: “Εκκωφαντική σιωπή – Ακατάσχετη φλυαρία”

Βασίλης Τσιφλικιώτης: “Εκκωφαντική σιωπή – Ακατάσχετη φλυαρία”