Πρόταση για την επιλογή γενικών και εκτελεστικών γραμματέων δήμων και περιφερειών αλλά και προέδρων των νομικών προσώπων τους από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης κατέθεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της Επιτροπής για το Ν. 4369/16 (Μητρώο). Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου από το εννεαμελές Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) θα προτείνονται μέσα από το Μητρώο τρία πρόσωπα από τα οποία η διοίκηση του δήμου ή της περιφέρειας θα μπορεί να επιλέγει γενικούς και εκτελεστικούς γραμματείς αλλά και επικεφαλής (προέδρων, αντιπροέδρων, διευθύνοντων συμβούλων) νομικών προσώπων.

 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ «κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με τη παρουσία του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Γ. Μπαλάφα συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τη πρόταση που κατατέθηκε «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

 

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα είναι ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης επιλέγει το πρόσωπο του γενικού (ή εκτελεστικού) γραμματέα, ενώ η επιλογή των προέδρων των νομικών προσώπων γίνεται συνήθως από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που διοικεί το δήμο.

 

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών, με το νέο τρόπο επιλογής, στην ουσία επιχειρείται μια αντικειμενικοποίηση του συστήματος και την προώθηση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης.

 

 

Έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

 

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους δημάρχους με στόχο να μην θεσμοθετηθεί η σχετική πρόταση.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.