Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν το πλανητικό υπερθέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου. Ανάμεσα σε αυτούς και ο διαστημικός γιατρός, Αδριανός Γολέμης, ο οποίος παρακολούθησε το φαινόμενο από το Τέξας.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες του καιρού κατάφερε στη διάρκεια της πολικότητας να παρατηρήσει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. “Με ένα πείραμα φασματογράφων προσπαθούμε να μετρήσουμε το φάσμα του φωτός από το ηλιακό στέμμα που φαίνεται μόνο στη διάρκεια της πολικότητας της έκλειψης” τόνισε.

Ο κ. Γολέμης τόνισε ότι η έκλειψη δεν έχει άμεση επιρροή στον οργανισμό μας. “Είναι λίγο περίεργο κατά την διάρκεια της ημέρας να πέφτει η θερμοκρασία, να σκοτεινιάζει τόσο απότομα. Αυτό το βλέπουμε κυρίως στα ζώα πως αντιδρούν, πως σταματάνε τα πουλιά να κελαηδούν κλπ. Ψυχολογικά αν θέλετε, αν κάποιος δεν γνωρίζει ή ακόμα και αν γνωρίζει, είναι ένα λίγο περίεργο παράταιρο συναίσθημα. Εγώ θέλω πάντα να συμπληρώνω ότι υπάρχει και μια θετική επιρροή, ότι ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο και τόσο όμορφο να το ζει κανείς, μπορεί ψυχολογικά να μας βοηθήσει κιόλας“.

Από πλευράς της η αστρονόμος στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μεταλληνού Φιόρη-Αναστασία σημείωσε ότι αυτή η έκλειψη είχε κάποια χαρακτηριστικά και κάποια στοιχεία πιο εντυπωσιακά από προηγούμενες εκλείψεις. “Ο Ήλιος αυτή την περίοδο είναι στο μέγιστο της δράσης του. Οπότε σε κάποιες φωτογραφίες θα δείτε από το στέμμα κάποιες προεξοχές οι οποίες είναι υλικό από τον ήλιο το οποίο εκτινάσσεται προς τα έξω και αυτό το πράγμα το είδαμε με γυμνό οφθαλμό τη στιγμή της πολικότητας” τόνισε.

Η κα Μεταλληνού έκανε γνωστό ότι η επόμενη ορατή στην Ελλάδα έκλειψη θα γίνει το 2088, ενώ τελευταία φορά ήταν ορατή από το Καστελόριζο το 2006.

https://www.ertnews.gr/

You May Also Like

Κούγιας για Σφακιανάκη: Δεν ήταν δική του η κοκαΐνη

Κούγιας για Σφακιανάκη: Δεν ήταν δική του η κοκαΐνη

Οι Έλληνες αγρότες αποκτούν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας  για τον κορωνοϊό

  Οι Έλληνες αγρότες αποκτούν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας  για τον κορωνοϊό

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ…

Κορονοϊός – Τζανάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα…

«ΦιλόΔημος»: Νέα Πρόσκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα ύδρευσης

 «ΦιλόΔημος»: Νέα Πρόσκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα ύδρευσης

Τσιάρας: Κακούργημα ο εμπρησμός δάσους

Προβλέπεται ποινή κάθειρξης άνω των πέντε ετών – Εκτός αυστηροποίησης του νόμου…

Ενισχύεται με 35 εκατομμύρια ευρώ ο ΕΛΓΑ. Εντός 30 ημερών η εξόφληση των αποζημιώσεων

Ενισχύεται με 35 εκατομμύρια ευρώ ο ΕΛΓΑ. Εντός 30 ημερών η εξόφληση…

Το ‘πε και το ‘κανε: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πληρώνει τα τεστ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ

Το ‘πε και το ‘κανε: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πληρώνει τα τεστ για…

Ο Ρώσος πρέσβης ανακάλυψε τώρα και κίνδυνο για τους τουρίστες στην Ελλάδα

Ο Ρώσος πρέσβης ανακάλυψε τώρα και κίνδυνο για τους τουρίστες στην Ελλάδα