Σωρεία αστυνομικών λαθών δεν απέτρεψαν τη δολοφονία μιας ακόμη γυναίκας

Η δολοφονία της 28χρονης τη Δευτέρα (1/4) μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, από τον πρώην σύντροφό της, γεννά πολλά ερωτήματα για τη διαχείριση και αξιολόγηση της καταγγελίας που κατέληξε σε τραγωδία.

Κυρίως ως προς τον τρόπο που αξιολόγησαν το συμβάν και λειτούργησαν οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων μπροστά στις καταγγελίες της κοπέλας που φοβόταν για την ίδια της τη ζωή. Όπως αποδείχθηκε δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου αλλά απλά μια… διεκπεραιωτική  δουλειά στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

Το πρωτόκολλο πάσχει, ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ενώ υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν το εφαρμόζουν όπως πρέπει. Στην περίπτωση ωστόσο της 28χρονης υπάρχει μια σειρά από λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν τη ζωή στη νεαρή κοπέλα, η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί αν γίνονταν απλά σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τρία είναι τα ερωτήματα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αστυνομικοί του τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε τηλέφωνο στο 100, ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε. Κι αν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα κάποιου περιπολικού, η 28χρονη θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο αστυνομικό τμήμα και να επιβιβαστεί στο πρώτο διαθέσιμο περιπολικό για να πάει σπίτι της.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα

Η δεύτερη αστυνομικός που ήταν στο τμήμα, ήταν η επόπτης. Ήταν η αστυνομικός που μαζί με την οδηγό της θα έπρεπε να βγει έξω και να κάνει τον έλεγχο σε όλους τους στόχους της περιοχής. Σε αυτό το περιπολικό θα μπορούσε να επιβιβαστεί και η κοπέλα και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Η ολιγωρία του φρουρού

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η στάση του σκοπού στο φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος. Την ώρα που η 28χρονη βρέθηκε εκεί για να ζητήσει βοήθεια και τελικά δεν υπήρχε ένα περιπολικό για να την μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι της, ο σκοπός στο φυλάκιο δεν συνόδευσε την κοπέλα έξω, ούτε έλεγξε τον χώρο περιμετρικά προκειμένου να σιγουρευτούν για την ασφάλειά της. Η μόνη αντίδραση του σκοπού ήταν όταν ο δράστης πλησίασε την κοπέλα για να την μαχαιρώσει.

Μια αλληλουχία γεγονότων αλλά και η ολιγωρία των αστυνομικών στάθηκαν αρκετά για να χάσει τη ζωή της η άτυχη 28χρονη, η οποία πήγε στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων για να απευθυνθεί σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς ζητώντας βοήθεια και τελικά έχασε τη ζωή της στην είσοδο του τμήματος, όπως υπογραμμίζει η Μίνα Καραμήτρου.

Σημειώνεται στο μεταξύ πως σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έχουν απασχολήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους αστυνομικούς είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, οι οποίες κατέληγαν σε χέρια ποινικών, ενώ άλλος αστυνομικός – που, σημειώνεται, ότι είχε υπηρεσία το βράδυ της γυναικοκτονίας στο Α.Τ. – είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα.

Παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανές ευθύνες αστυνομικών

Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπου η 28χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της.

Ο κ. Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της κοπέλας λίγα μέτρα μακρύτερα από το ΑΤ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία της 28χρονης

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι νέες λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της κοπέλας από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της που παρουσίασε το ΟΡΕΝ, φαίνονται αστυνομικοί να βρίσκονται γύρω από το άψυχο κορμί της 28χρονης λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Ο 39χρονος έφτασε στο τμήμα με μηχανάκι και όταν εκείνη βγήκε και άρχισε να τρέχει για να σωθεί, την κυνήγησε και δυστυχώς την πρόλαβε και τη σκότωσε.

«Βοήθεια θέλει να με σκοτώσει»

Αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε εκεί τη στιγμή της ψυχρής δολοφονίας της 28χρονης σοκάρει με τα όσα αναφέρει. «Κατέβαινα από το λεωφορείο και είδα την κοπέλα να ουρλιάζει. Και ξαφνικά σκάει αυτός με το μαχαίρι και την μαχαίρωσε. “Βοήθεια θέλει να με σκοτώσει” άκουσα» αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας.

«Δεν πρόλαβα να αντιδράσω»

Σοκαρισμένος παραμένει ο φίλος της άτυχης κοπέλας που τη συνόδευσε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει προστασία από την αστυνομία. Ο ίδιος δήλωσε ανήμπορος να αντιδράσει και όπως αναφέρει στο OPEN και τον Γιάννη Ζιάκα: «Αυτός πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά της και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Δεν είδα από που βγήκε, δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Η Κυριακή έπεσε κάτω και άρχισα να φωνάζω. Δεν ξέρω από που βγήκε, δεν κατάλαβα από που μας ακολουθούσε».

Οργανωμένη η δολοφονία

Για καλά οργανωμένο σχέδιο μιλάνε όσοι παρακολούθησαν τα όσα τραγικά συνέβησαν χθες (1/4) στο αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους. Ο δράστης ήξερε πως η 28χρονη θα πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα καθ΄ότι την παρακολουθούσε πολύ τις τελευταίες μέρες ενώ ήξερε και το σπίτι στο οποίο πρόσφατα είχε μετακομίσει το άτυχο θύμα. Πάρκαρε το μηχανάκι του έξω από το τμήμα και κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι. Μόλις εκείνη βγήκε από το τμήμα βρήκε την ευκαιρία να της επιτεθεί και την δολοφόνησε.

Ο διάλογος της 29χρονης με τον αστυνομικό της άμεσης δράσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός που δέχτηκε την κλήση της κοπέλας στο 100,  ακολούθησε την γνωστή διαδικασία κατά την λήψη τηλεφωνήματος.

 

Ξεκίνησε με τις τυπικές ερωτήσεις:

  • «Πώς λέγεστε;»
  • «Πού βρίσκεστε;»
  • «Το κινητό σας τηλέφωνο;»

Απαντώντας η άτυχη 28χρονη υποστήριξε: «Είμαι έξω από το Τμήμα Αγίων Ανάργυρων και ο πρώην φίλος μου είναι έξω από το σπίτι μου». Στη συνέχεια ζήτησε περιπολικό. Δευτερόλεπτα αργότερα ο δράστης της επιτέθηκε και την σκότωσε με τον αστυνομικό στην άμεση δράση να γίνεται αυτήκοος μάρτυρας της στυγερής γυναικοκτονίας.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία αστυνομικών στο σημείο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπήρχε αστυνομικό στο φυλάκιο του τμήματος, ενώ ο δράστης φέρεται να της επιτέθηκε μπροστά στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και στον φίλο της που την είχε συνοδεύσει προκειμένου να κάνει την καταγγελία.

Τα πρώτα λόγια του δράστη στις αρχές

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο Alpha,  39χρονος όταν συνελήφθη δεν είπε τίποτα στις Αρχές ενώ τα τραύματά του στον λαιμό του ήταν επιφανειακά. Μάλιστα όταν πήγε στο νοσοκομείο ανέφερε στους αστυνομικούς πως «έχω ψυχιατρικό παρελθόν». Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλούμενος εκτιμήσεις αστυνομικών, ο 39χρονος φαίνεται πως είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. Ο 39χρονος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

Ο δράστης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας, προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για δίκη του χρήση.

Ήταν σεσημασμένος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, ο δράστης της νέας γυναικοκτονίας είναι σεσημασμένος και γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, καθώς έχει συλληφθεί ξανά για ποσότητα ηρωίνης, ενώ σε έλεγχο που του είχε γίνει είχε ακολουθήσει και συμπλοκή.

Απανωτοί βιασμοί και ξυλοδαρμοί

Σε κάθε περίπτωση η 29χρονη είχε καταγγείλει τον δράστη απανωτούς βιασμούς και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κοπέλα είχε καταθέσει απανωτές μηνύσεις σε βάρος του γυναικοκτόνου για σεξουαλική κακοποίηση και σωματική βία ήδη από το 2020 ενώ είχε καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα. Φαίνεται όμως ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του θύματος.

Ξεσπά ο πατέρας της 28χρονης

Ο πατέρας της 28χρονης που έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της ξέσπασε για τη δολοφονία παιδιού του, το οποίο μεγάλωσε ο ίδιος καθώς είχε χωρίσει με τη σύζυγό του και τα παιδιά ζούσαν μαζί του.

«Το παιδί μου ήταν ένας άγγελος, ζούσε με αυτό το απόβρασμα, έναν τεμπέλη που τον τάιζε» είπε στο Star λέγοντας πως η κόρη του δεν του είχε πει ποτέ τον εφιάλτη που ζούσε δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. «Ήξερε ότι θα τον σκότωνα εγώ, μου είχε εκμυστηρευθεί κάποια πράγματα η μητέρα της αλλά όσες φορές την πίεσα να μου μιλήσει, δεν μου είχε πει τίποτα», είπε συντετριμμένος ο πατέρας της Κυριακής.

Η γιαγιά της κοπέλας, που είχε σπουδάσει παιδαγωγικά και ήθελε να ασχοληθεί με τα παιδιά μιλώντας επίσης στο Star είπε πως η Κυριακή, δεν μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Είχε δει κάποιες φορές τον δολοφόνο της κοπέλας – «δεν μου άρεσε πολύ, είχα ακούσει ότι έπαιρνε ναρκωτικά και πολλές φορές τη χτυπούσε», είπε κλαίγοντας για την εγγονή της.

https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Πρόστιμα πάνω από 650.000 ευρώ την πρώτη ημέρα της νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας

Πρόστιμα πάνω από 650.000 ευρώ την πρώτη ημέρα της νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αλλαγές σε άδειες οδήγησης, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και point system – Ηλεκτρονικές καταγγελίες και για οδηγούς ταξί

Αλλαγές σε άδειες οδήγησης, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και point system – Ηλεκτρονικές καταγγελίες…

Viral: Έξαλλος Τούρκος σπάει την τηλεόραση του βλέποντας τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα [βίντεο]

Ο Νίκος Δένδιας τον έκανε πραγματικό… Τούρκο.

Ατρόμητη 89χρονη πρώην τραγουδίστρια έδιωξε ληστές που είχαν μπει σπίτι της

«Με έπιασε από τον λαιμό. Πήγε να μου κάνει κεφαλοκλείδωμα. Εγώ ήμουν κοντά στην πόρτα» εξηγεί η 89χρονη γυναίκα

Φωτιές: Διασωληνώθηκαν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Φωτιές: Διασωληνώθηκαν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Φωτοβολταϊκό…παγκάκι στην πλατεία της Κοζάνης – Με αυτόνομο wi-fi και φόρτιση κινητού

Φωτοβολταϊκό…παγκάκι στην πλατεία της Κοζάνης – Με αυτόνομο wi-fi και φόρτιση κινητού

Ισραήλ: Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Μπένετ για τη δήλωση Λαβρόφ ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ηγέτη, ο πρωθυπουργός του…

TAXIS: Ανοίγει τις επόμενες ημέρες για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS…

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Table of Contents Hide Σε επιφυλακή οι δήμοι Πάτρας, Λάρισας, Καρδίτσας και…

Κεραμέως: Πολλοί κίνδυνοι για τα ανεμβολίαστα παιδιά – Θα κλείσουν τμήματα αν χρειαστεί Διαβάστε περισσότερα: Κεραμέως: Πολλοί κίνδυνοι για τα ανεμβολίαστα παιδιά – Θα κλείσουν τμήματα αν χρειαστεί

Τι είπε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα…