Η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου είναι μια μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ

Αλαμπάμα θανατοποινίτης (AP PHOTO)
Αλαμπάμα θανατοποινίτης (AP PHOTO)

Η Αλαμπάμα πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με τη χρήση αερίου αζώτου. Πρόκειται για μια μη δοκιμασμένη διαδικασία, για την οποία οι δικηγόροι του κρατουμένου είχαν υποστηρίξει ότι αποτελεί μορφή σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας που απαγορεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ.

Ο 58χρονος, κηρύχθηκε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης αφού εισέπνευσε καθαρό αέριο αζώτου μέσω μάσκας που του στέρησε το οξυγόνο.

Μαρτυρικός θάνατος

Η Αλαμπάμα ισχυρίστηκε ότι η νέα μέθοδος με το αέριο άζωτο ήταν «ίσως η πιο ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης που επινοήθηκε ποτέ».

Ωστόσο, δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που ήταν παρόντες στον θάλαμο θανάτου έδειξαν ότι ο θάνατος του Σμιθ κάθε άλλο παρά ανθρώπινος ήταν.

Η εφημερίδα Montgomery Advertiser ανέφερε ότι μεταξύ 7.57 μμ τοπική ώρα και 8.01 μμ «ο Σμιθ σπαρταρούσε πάνω στο φορείο. Έπαιρνε βαθιές αναπνοές, το σώμα του έτρεμε βίαια με τα μάτια του να γύριζαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν … Φαινόταν να λαχανιάζει για αέρα. Το φορείο κουνήθηκε αρκετές φορές».

Λίγες ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, ο Σμιθ δήλωσε στον Guardian τηλεφωνικώς ότι δεν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Είχε διαγνωστεί με μετατραυματικό στρες που προκλήθηκε από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσής του και υπέφερε από αϋπνία και άγχος.

Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη

Στην τελική του δήλωση, ο Σμιθ ανέφερε: «Απόψε η Αλαμπάμα κάνει την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πίσω. … Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως».

Έκανε το σήμα “σ’ αγαπώ” με τα χέρια του προς τα μέλη της οικογένειας που ήταν μάρτυρες. «Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ, σας αγαπώ όλους», κατέληξε ο Σμιθ.

Βασανιστήριο

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, η Κέι Άιβι, ότι οι Αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Επίσης εκατοντάδες Εβραίοι κληρικοί και κοινοτικοί ηγέτες σε όλες τις ΗΠΑ υπέγραψαν επιστολή που οργανώθηκε από την οργάνωση L’chaim!, Εβραίοι κατά της θανατικής ποινής, ζητώντας να σταματήσει η εκτέλεση.

«Και μόνο η ιδέα της χρήσης αερίου για εκτελέσεις αποτελεί προσβολή για την κοινότητά μας», δήλωσε ο συνιδρυτής της L’chaim, Μάικ Ζούσμαν. Επίσης έκανε λόγο για «ναζιστική κληρονομιά πειραματισμών» τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτή η μέθοδος» πουθενά στον κόσμο.

https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Οικονόμου: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για 10.000 νέους

«Επενδύουμε στις πολιτικές για τους νέους μας», τονίζει

Μπορεί ο Έλον Μασκ να αγοράσει το Twitter;

«Και τώρα τί;» διερωτάται σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, επιχειρώντας να…

Επίθεση με βιτριόλι: Δίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας προτείνει ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η 36χρονη είχε πρόθεση να σκοτώσει…

ΕΣΕΕ: Η «Νέα Συμφωνία για τους Καταναλωτές» μια χαμένη ευκαιρία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

ΕΣΕΕ: Η «Νέα Συμφωνία για τους Καταναλωτές» μια χαμένη ευκαιρία των Μικρομεσαίων…

Το πρώτο πανεπιστήμιο για influencers – Τι μαθαίνουν στα 4 χρόνια για το πτυχίο

Βρίσκεται στην κομητεία Carlow στην Ιρλανδία

Final Four 2024: Ο χαρούμενος Γιάννης βγάζει βίντεο τον κόσμο του Παναθηναϊκού (vid)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βγάζει βίντεο τον κόσμο του Παναθηναϊκού (vid)

Αυτά είναι τα τέσσερα επιδόματα που καταργούνται εντός του 2017

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο δεκάδες επιδόματα, όπως και το ΕΚΑΣ, θα…

Μέχρι αύριο η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΟΑΕΔ έτους 2021

Μέχρι αύριο η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΟΑΕΔ έτους…

Ταραντίλης για Ικαρία: Δεν ήταν γλέντι, ήταν πρόχειρο γεύμα – Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει πορείες

Ταραντίλης για Ικαρία: Δεν ήταν γλέντι, ήταν πρόχειρο γεύμα – Ο ΣΥΡΙΖΑ…