Διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας, ώστε να επιστρέψουμε στην χειμερινή ώρα, εγκαταλείποντας την θερινή.

Αν και πολλά έχουν ακουστεί για την αλλαγή ώρας, αυτή συνεχίζεται κανονικά κάθε εξάμηνο, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2024 να μπει ξανά στην ζωή μας η χειμερινή ώρα. Έτσι, όταν η ώρα πάει 4 π.μ. , οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, για να δείξουν 3 π.μ..

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και κρατάει τους υπόλοιπους 5 μήνες.

Στην χώρα μας, η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν μπει μία ώρα μπροστά.

Οι χώρες που εφαρμόζουν ακόμη αυτό το σύστημα αποτελούν μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχουν μία και μόνο ώρα όλη την χρονιά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

You May Also Like

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα…

«Είμαι υπερήφανος για το 2015 – Από κοινού με τον Τσίπρα οι αποφάσεις που ελήφθησαν»

Είμαι ο μόνος υπουργός Οικονομικών που μελέτησα όλα τα μνημόνια και δεν υπέγραψα κανένα

Ενημέρωση σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας

Ενημέρωση σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας…

Τέλος στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Παλιοσπύρου: Παραιτήθηκε από την έφεση η κατηγορούμενη

Δεν θα ασκήσει έφεση σύμφωνα με ανακοίνωσή της

«Κλείδωσε» το άνοιγμα σχολείων για μία εβδομάδα αργότερα

«Κλείδωσε» το άνοιγμα σχολείων για μία εβδομάδα αργότερα

Πολυτελές αυτοκίνητο μπλόκαρε τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης

Ο οδηγός σταμάτησε στην άκρη του δρόμου

Μαγική τοποθεσία: Το ελληνικό χωριό δίπλα στο ποτάμι

Έγινε πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τους αγρότες την Τρίτη το πρωί, έχει δείξει ότι είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο»

Η Σίσσυ και ο Γιώργος έφτιαξαν τη φάρμα των ονείρων σε μια καλύβα του 1908 στη Χαλκιδική

Αυτό το ζευγάρι αποφάσισε να αφήσει τη ζωή στην πόλη και να ζήσει στη φύση φτιάχνοντας ένα κτήμα αυτάρκειας.