Τη διακοπή κάθε στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αποφάσισε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες μετά το πρωτοφανές δημόσιο επεισόδιο που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Οβάλ Γραφείο.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ αμέσως, αλλά δεν πρόκειται για οριστική διακοπή της βοήθειας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Fox News ότι η αποστολή βοήθειας θα παγώσει «μέχρι οι Ουκρανοί δείξουν δέσμευση σε μια καλόπιστη διαπραγμάτευση».

Εάν ισχύσει η απόφαση αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός που δεν έχει φτάσει ακόμη στο έδαφος της Ουκρανίας θα μείνει αποθηκευμένος μέχρι νεοτέρας. Συγκεκριμένα, το Κίεβο δεν θα λάβει αντιαεροπορικά προηγμένης τεχνολογίας, βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους και συστήματα πλοήγησης και πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας. Μεγάλο πλήγμα θα θεωρηθεί η μη παράδοση της νέας παρτίδας των συστημάτων ATACMS και HIMARS, με τα οποία η Ουκρανία μπορεί να χτυπά ρωσικούς στόχους σε μεγάλο βάθος.

Ο Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να εφαρμόσει την οδηγία για τη διακοπή βοήθειας.

Αξιωματούχος που μίλησε ανωνύμως στο Reuters δήλωσε ότι «ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επικεντρώνεται στην ειρήνη. Πρέπει και οι εταίροι μας να δεσμευτούν σε αυτόν τον στόχο. Κάνουμε παύση και επανεξετάζουμε τη βοήθειά μας για να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης».

Από το Κίεβο δεν έχει γίνει, για την ώρα, κανένα σχόλιο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal, σημείωναν ότι το πάγωμα της αποστολής των όπλων απειλεί την ικανότητα του Κιέβου να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, σε μια κρίσιμη περίοδο της σύγκρουσης.

Επί του θέματος είχε ερωτηθεί νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως θα το συζητήσει, συμπληρώνοντας πως θα μεταβεί στο «όμορφο Οβάλ Γραφείο του» και η απάντηση που θα δώσει θα είναι «απόλυτη».

Απαντώντας στους δημοσιογράφους, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Ζελένσκι λέγοντας πως θα έπρεπε να είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που έχει δεχθεί από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος «δεν είχε καμία ιδέα και απλώς έδινε δισεκατομμύρια».

https://www.voria.gr/

You May Also Like

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η στιγμή που Ισραηλινός βλέπει τον αδελφό του όμηρο της Χαμάς

Σοκ έπαθε ένας Ισραηλινός όταν ένας φίλος του έστειλε το βίντεο που δείχνει το βίντεο μεταξύ των αιχμαλώτων

Ακίνητα: Περιζήτητες οι πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα

Υψηλή παραμένει η ζήτηση στην αγορά πολυτελών κατοικιών τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από Έλληνες

Στη Βόρεια Ελλάδα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για σήμερα στη χώρα

Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καταγράφηκαν σήμερα, Σάββατο, σχεδόν όλες οι υψηλές θερμοκρασίες της χώρας

Γιαγιά 100 ετών έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου: “Για να μην αρρωστήσω και φύγω μια ώρα αρχύτερα” [Βίντεο]

Η θέληση για την ζωή ήταν το κίνητρο για τη γιαγιά Ελένη,…

Λινού: «Με εμβολιασμένους κάτω από 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με…

«Πάτησαν» Ελλάδα οι Γάλλοι της Naval Group (tweets)

Η ελληνική θυγατρική, το συμβόλαιο για τις Bellhara και η «μάχη» για τις κορβέτες

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Άρση ασυλίας για τους δύο ευρωβουλευτές

Ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες στο τραπέζι

Ξανά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες στο τραπέζι

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.200 ανέργους ξεκινά την επόμενη εβδομάδα

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.200 ανέργους ξεκινά την επόμενη εβδομάδα