Ανοιχτή επιστολή στο ΠΣΔΜ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Προς:

  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμανατίδη Γεώργιο
  2. Επικεφαλείς των παρατάξεων του ΠΣΔΜ
  3. Μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου Δ.Μ

Κοινοποίηση:

Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας

Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

 Κύριε Περιφερειάρχη

Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Όπως θα γνωρίζετε το τελευταίο διάστημα η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» προέβη σε αναιτιολόγητες απολύσεις δυο εργαζομένων που είναι και κάτοικοι της κοινότητας Αχλάδας. Οι απολύσεις αυτές ήταν αναίτιες και εκδικητικές και έγιναν προς εκφοβισμό των κατοίκων της κοινότητας οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τη λύση σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν από την άνευ κανόνων λειτουργία του λιγνιτωρυχείου.

Στελέχη της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων είχαν «προειδοποιήσει» ότι αν γίνουν οι κινητοποιήσεις «η εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων κατοίκων της κοινότητας Αχλάδας».

Το Τοπικό κοινοτικό συμβούλιο έχει ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα και ζήτησε την παρέμβασή σας για τη επίλυσή των σοβαρών και χρονιζόντων προβλημάτων της κοινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων.

Τα αιτήματά των κατοίκων είναι:

  1. Να ανακληθούν οι απολύσεις
  2. Να παρθούν μέτρα ασφάλειας και να τηρηθούν οι μεταλλευτικοί κανονισμοί αφού η εξόρυξη γίνεται σε απόσταση 70 μόνο μέτρων από τον οικισμό.
  3. Να τηρηθούν μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων που κινδυνεύουν από εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και διοξειδίου του θείου  (SO2) ισχυρά δηλητήρια μπορεί να επιφέρουν και τον θάνατο. Τα παραπάνω αέρια εκπέμπονται από τις αυταναφλέξεις στις αυλές απόθεσης λιγνίτη όπου παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  4. Να απαλλοτριωθούν συνολικά και οι τρεις οικισμοί του Χωριού αντί της άθλιας μεθόδευσης της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που έχουν προχωρήσει σε επιλεκτικές αγοροπωλησίες και όχι σε απαλλοτρίωση ολόκληρου του οικισμού κατά τα πρότυπα της κοινότητας Αναργύρων.
  5. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα από τις απαλλοτριώσεις του 2011, 2013, 2016 κλπ
  6. Να δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση της Κοινότητας Αχλάδας

 Οι κάτοικοι της Αχλάδας έχουν απόλυτο δίκαιο σε όλα τους τα αιτήματα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αφήσουμε μόνους σ αυτόν τον αγώνα.

Απαιτείται η καταλυτική παρέμβαση του Π.Σ, του ανώτερου πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας για να ακυρωθούν άμεσα οι απολύσεις και να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των κατοίκων της Αχλάδας.

Κοζάνη 20/8/2024

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

You May Also Like

Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του πρώτου ΣΔΙΤ

Η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί στη διαχείριση απορριμμάτων

Σύλληψη 39χρονου αλλοδαπού στη Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης

Σύλληψη 39χρονου αλλοδαπού στη Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης

Η Μαρία Αντωνίου μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη σε Φλώρινα και Έδεσσα: «Καμία υπογραφή δεν πρόκειται να σβήσει την Ιστορία μας»

Η Μαρία Αντωνίου μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη σε Φλώρινα και Έδεσσα:…

Η κατάσταση του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Τελευταία Ενημέρωση 29 Νοεμβρίου 2018 Ώρα 09:00)

Η κατάσταση του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Τελευταία Ενημέρωση 29…

Σύσκεψη εργασίας για το πρόγραμμα ίδρυσης υποδομών Θυλάκων Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία

Παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις για την ίδρυση των Θυλάκων Καινοτομίας

Δια-ιδρυματικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης: «Η επικοινωνία στην επαγγελματική ανάπτυξη οργανισμών και επιχειρήσεων» για το ακαδημαϊκό έτος 2017–2018

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) και Το Τμήμα…

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας: «Ακόμα περιμένουμε την έναρξη του “Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ” Server-unavailable για ακόμα μία ημέρα!»

  Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας: «Ακόμα περιμένουμε την έναρξη του “Εξοικονόμηση…