AP: Κανόνια ήχου και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την αποτροπή εισόδου μεταναστών στον Έβρο

Το ηχηρό μήνυμα «μείνετε μακριά» επιχειρεί να στείλει η Ε.Ε. στους μετανάστες που επιχειρούν να μπουν παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, τους ήσυχους από πλευράς ροών μήνες της πανδημίας δοκίμασε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, νέα ψηφιακά φράγματα.

Αυτά περιλαμβάνουν νέους πύργους παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε κέντρα ελέγχου και με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης θα ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις.

ap-kanonia-ichoy-kai-systimata-technitis-noimosynis-gia-tin-apotropi-eisodoy-metanaston-ston-evro0
AP/Giannis Papanikos

 

Τόσο το AP όσο και η DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κανόνι ήχου. «Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας αξιωματικός της αστυνομίας και επικεφαλής της αρχής της συνοριακής φρουράς της περιοχής, Δημοσθένης Καμάργιος, «αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρειαζόμαστε σύγχρονο εξοπλισμό και εργαλεία για να το κάνουμε αυτό». Σημείωσε ακόμη ότι οι βασικές πτυχές του δικτύου αυτόματης παρακολούθησης θα τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.

Η Ε.Ε. δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα για τεχνολογία ασφαλείας, μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας -αρκετοί από αυτούς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- και από εκεί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ερευνητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει φουτουριστική τεχνολογία παρακολούθησης και επαλήθευσης και έχουν δοκιμάσει περισσότερα από δώδεκα σχέδια στα ελληνικά σύνορα.

Δοκιμάστηκαν πιλοτικοί ανιχνευτές ψεύδους ενώ έγιναν και προσπάθειες για την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων με πλάνα από drone σε ξηρά, αέρα, θάλασσα και υποβρύχια.

Ακόμη, δοκιμάστηκαν παλμικά σκάνερ που καταγράφουν το μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου, προκειμένου να το χρησιμοποιούσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό. Τέλος, προηγμένης τεχνολογίας κάμερες υπόσχονται να σβήνουν εικονικά εμπόδια πίσω από τα οποία μπορούν να κρύβονται μετανάστες στις περιοχές πέριξ των συνόρων. Έχουν επίσης διεξαχθεί δοκιμές στην Ουγγαρία, τη Λετονία και αλλού κατά μήκος της περιφέρειας της ανατολικής Ε.Ε.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι με τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να ξεφύγουν από πολέμους και ακραίες δυσκολίες ώστε να βρεθούν σε ασφαλές έδαφος.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση

Αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές το Doodle της Google

Τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να τιμήσει (21.05.2023) η Google.

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης