Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές από τον Ιούνιο 2025 μέχρι και σήμερα και έχουν επισήμως κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στην απαλλαγή αυτή από τον ΕΝΦΙΑ εντάσσεται και ο δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, στη βόρεια Εύβοια η οποία έχει πληγεί από σεισμό (19 Μαΐου 2025) και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η παρούσα ρύθμιση, αποσκοπεί στην παροχή οικονομικής ανακούφισης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες.

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ισχύει για το φορολογικό έτος κατά το οποίο έγινε η καταστροφή, καθώς και για τα δύο επόμενα φορολογικά έτη.

Η απαλλαγή ισχύει για κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου, για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου ή Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (ΓΓΑΦΚΚΑ), το οποίο να πιστοποιεί ότι τα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα, ολοσχερώς κατεστραμμένα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.

Η απαλλαγή ισχύει εφόσον η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί του ακινήτου κατά τον χρόνο της καταστροφής ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Η αίτηση υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση, για το πρώτο έτος της απαλλαγής και καλύπτει αυτόματα και τα δύο επόμενα έτη.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, παρέχοντας οικονομική ελάφρυνση και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των ζημιών και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

https://www.newsit.gr/

You May Also Like

Πέθανε η ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση

Πέθανε η ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση

Αγιασμός με έναν μαθητή σε χωριό των Αγράφων

Tο σχολείο άνοιξε μετά από χρόνια με έναν μαθητή, ο οποίος παρέστη με την οικογένειά του

Οι πρώτες βοήθειες γίνονται μάθημα στα Ελληνικά σχολεία για να μην χάνονται άδικα κι άλλες ζωές

Οι πρώτες βοήθειες γίνονται μάθημα στα Ελληνικά σχολεία για να μην χάνονται άδικα κι άλλες ζωές

Νετανιάχου: «Μέχρι το τέλος του πολέμου θα ελέγχουμε ολόκληρη τη Γάζα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων.

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την προετοιμασία έναρξης της νέας…

Συγκλονιστικό άρθρο από την Liberation: «Τελικά όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι από την Ελλάδα»

«Τελικά, όλη η Ευρώπη, όλοι μας, κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα» γράφει στη Liberation Ιταλίδα συγγραφέας

Επιστήμονες παίρνουν θέση: Για το τζάκι ισχύει ό,τι και για το τσιγάρο

Επιστήμονες παίρνουν θέση: Για το τζάκι ισχύει ό,τι και για το τσιγάρο

Ξεκινάει η ανταποδοτική ανακύκλωση – Πόσα λεφτά θα παίρνετε για 33 κουτάκια

Ξεκινάει η ανταποδοτική ανακύκλωση – Πόσα λεφτά θα παίρνετε για 33 κουτάκια

Γεωργιάδης: «Ας ανάψουμε ένα κεράκι σε όσους ψηφίσαμε μνημόνια» (VIDEO)

Γεωργιάδης: «Ας ανάψουμε ένα κεράκι σε όσους ψηφίσαμε μνημόνια» (VIDEO)

Πήγε να εμβολιαστεί με ιερέα για να τη «διαβάσει» αν πάθει κάτι – Άλλη γυναίκα έριξε αγιασμό στο μπράτσο

Απίθανα περιστατικά σε εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας