Η Αρχή Φύσης και Πάρκων, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε μια φώκια μοναχός να ξεκουράζεται σε ακτή του Ισραήλ.
AMIR COHEN VIA REUTERS

Μια απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια μοναχός κολύμπησε σε μια παραλία στη Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ, για να ξεκουραστεί στην παραλία και να αλλάξει το δέρμα της, προσελκύοντας ένα ενθουσιασμένο πλήθος γύρω της.

Η θηλυκή φώκια ηλικίας μεταξύ τριών έως πέντε ετών, ονομάστηκε Γιούλια από το αγόρι που την εντόπισε πριν ενημερώσει την Αρχή Φύσης και Πάρκων. Πιθανότατα θα παραμείνει για λίγες ημέρες μέχρι να ολοκληρώσει την αλλαγή του δέρματός της, δήλωσε ο ακτοφύλακας Χαρέλ Μπαζ.

«Περνούσα από εκεί ενώ έκανα ποδήλατο και αρχικά νόμιζα ότι ήταν ένα δελφίνι», δήλωσε ο Aβι Μπένσον, το αγόρι που εντόπισε το ζώο. «Αφού πλησίασα, είδα μια φώκια να μπαινοβγαίνει στο νερό. Νόμιζα ότι ήταν τραυματισμένη μέχρι που βγήκε στην παραλία για να ξεκουραστεί. Κάλεσα την αστυνομία και από εκεί με παρέπεμψαν στην Αρχή Φύσης και Πάρκων, η οποία έσπευσε άμεσα».

AMIR COHEN VIA REUTERS

«Ελπίζουμε ότι θα πάρει το χρόνο της και θα μείνει μαζί μας όσο περισσότερο μπορεί», πρόσθεσε ο Μπαζ.

Παιδιά και ενήλικες ήρθαν να επισκεφθούν τη Γιούλια, η οποία λιαζόταν στην παραλία πίσω από προστατευτικά μεταλλικά κάγκελα, μερικές φορές χοροπηδώντας στην άμμο, προφανώς χωρίς να ενοχλείται από το κοινό της.

Το θηλαστικό δεν φαινόταν να κινδυνεύει, ανέφερε η αρχή η οποία έστειλε εθελοντές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενοχληθεί από το κοινό όσο ξεκουράζεται και κάλεσαν τους θαυμαστές της να διατηρήσουν τις αποστάσεις.

″Φυλάμε τη φώκια ώστε κανείς να μην την πλησιάσει και να μην την ενοχλήσει μέχρι να επιστρέψει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα προστατευόμενο θαλάσσιο θηλαστικό που δεν πρέπει να πάθει κανένα κακό”, δήλωσε ο Γκι Λεβιάν, της Αρχής Φύσης και Πάρκων.

Η μεσογειακή φώκα μοναχός (Monachus monachus), συνήθως προτιμά τις σχετικά δροσερές παραθαλάσσιες σπηλιές των ελληνικών και τουρκικών νησιών, και πολύ σπάνια επισκέπτεται τις ηλιόλουστες ακτές του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου.

AMIR COHEN VIA REUTERS

Ο Γκι Λεβιάν, της Αρχής Φύσης και Πάρκων, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε μια φώκια μοναχός να ξεκουράζεται σε ακτή του Ισραήλ. Το 2010, μια φώκια εθεάθη για πρώτη φορά να δαμάζει τα κύματα κοντά στην παραλία της Χερτσλιγιά, αλλά δεν βγήκε στη στεριά.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας εκτιμάται σε 400 με 500, γεγονός που την τοποθετεί μεταξύ των σπανιότερων θαλάσσιων θηλαστικών, τόνισε ο Μπαζ.

Πηγή: ReutersTimes of Israel

You May Also Like

8 σπάνια και περήφανα άλογα που θεωρούνται τα ομορφότερα στον κόσμο

Τα πιο όμορφα άλογα στον κόσμο

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Πυροσβέστης φροντίζει σκυλάκια που χάθηκαν στα καμμένα (Βίντεο)

Όσα κατάφεραν να επιβιώσουν βρέθηκαν από πυροσβέστες και εθελοντές

Φωτιές: Στάχτη 470.000 στρέμματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Χάρτες με την έκταση των πυρκαγιών στη χώρα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας