Κώστας Παπαδής

«Ποινικά κολάσιμη» θα είναι οποιαδήποτε παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους κατά τη διάρκεια απεργίας, ενώ με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, έτσι ώστε εντός του επόμενου έτους να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της στο σύνολο της οικονομίας.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε χθες πως «είναι σεβαστή η απεργία, αλλά σεβαστή είναι και η εργασία».

Παρεμπόδιση εργασίας

Αναφέρθηκε στη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο με την οποία απαγορεύεται η παρεμπόδιση της ελεύθερης προσέλευσης ή αποχώρηση από την εργασία όσων επιθυμούν να εργαστούν σε περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία. Την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν. Ή όποιος ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος αυτών των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν. Ή όποιος συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια ή μη απεργίας, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Καταλήψεις

«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας. Ποινικοποιείται η κατάληψη χώρων εργασίας και η παρεμπόδιση εργαζομένων, που το επιθυμούν, να εργαστούν ελεύθερα και δίδεται η δυνατότητα στις αρχές να επέμβουν», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι εντός ενός έτους η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμόζεται στο σύνολο της οικονομίας με αποτέλεσμα να μην χάνεται ούτε μια ώρα υπερωρίας και οι εργαζόμενοι να αμείβονται αναλόγως με το ωράριο εργασίας τους.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζόμενους σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται η ταχύτατη επέκτασή της. «Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο», σημειώνει ο υπουργός.

Εφεξής, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν οικειοθελώς την κάρτα δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταχωρούν εκ των προτέρων τις αλλαγές στο ωράριο ή την υπερωριακή απασχόληση. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το 90% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας.

Τέλος, σε περίπτωση που εντοπιστούν εργαζόμενοι να απασχολούνται και να μην καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ. Επίσης αντίστοιχο πρόστιμο (10.500 ευρώ) προβλέπονται για εργοδότες που υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους. Δηλαδή δηλώνουν έναν εργαζόμενο ότι απασχολείται με τετράωρη εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζεται κανονικά οκτάωρο.

 

ot.gr

You May Also Like

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου οι σεισμοί που ισοπέδωσαν Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά

70 χρόνια από το φονικό χτύπημα των 7,2 Ρίχτερ

Επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του ΕΚΑΒ στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της Νησιωτικής χώρας

Επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του ΕΚΑΒ  στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς…

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΟ… ΤΣΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κλείδωσε: Τα 3 νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Οι δικαιούχοι που παίρνουν 534 ευρώ

Κλείδωσε: Τα 3 νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Οι δικαιούχοι…

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες της καταστροφής

Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου

Ξεκινά η αναβάθμιση 9 Νοσοκομείων (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Γρεβενών κ.α.) στη Βόρεια Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων

Γερμανία: Ζήτηση για οδηγούς λεωφορείων – Μεγάλο το ενδιαφέρον από Έλληνες

Δωρεάν στέγαση για τρεις έως έξι μήνες και μαθήματα γερμανικών

Γιατί οι πολυεθνικές πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα

Εξι αλήθειες και δύο μύθοι για τις υψηλότερες τιμές

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

Πτολεμαΐδα: Συντετριμμένη η 42χρονη που έχασε την ίδια μέρα μωρό και σύζυγο

«Είχε μια δύσπνοια που με ανησύχησε και το πήγα στο ΑΧΕΠΑ» είπε για το βρέφος