Μαζί τους η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, που αναζητά τα μυστικά της συγκομιδής.

Μια εργασία στα σπαρμένα με κρόκο χωράφια που απαιτεί επιδεξιότητα και λεπτότητα από έμπειρα χέρια. Μέσα σε δυο ημέρες πρέπει να συγκομισθεί ο κρόκος από την στιγμή της ωρίμανσης του, όπως λέει η θωμαή μια από τις γυναίκες, η οποία γνωρίζει πως πρέπει να μεταχειριστεί τα άνθη μόλις τα πιάσει στο χέρι.

το μωβ χρώμα που καλύπτει τα χωράφια στην Κοζάνη

Ο Βασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος κροκοπαραγωγών Κοζάνης, εξηγεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένης παραγωγής, λόγω καιρού, μειωμένων βροχοπτώσεων, μηδενικών χιονοπτώσεων επί χρόνια και υψηλών θερμοκρασιών. «Έχει να βρέξει πάνω από 50 ημέρες». Όλα αυτά προκαλούν μείωση του παραγόμενου προϊόντος.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου και για δέκα ημέρες θα συνεχίσουν εντατικά να εργάζονται στα 5.600 στρέμματα. Όπως λέει ο κ. Μητσόπουλος, περίμεναν 2 με 2,5 τόνους, αλλά η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 50% με 60%.
Μια εργασία στα σπαρμένα με κρόκο χωράφια που απαιτεί επιδεξιότητα και λεπτότητα από έμπειρα χέρια

Ωστόσο, οι προσδοκίες για την ανταμοιβή των κόπων τους είναι υψηλές. «Οι τιμές είναι πολύ καλές για τον παραγωγό, γίνεται τυποποίηση στο σύνολο σχεδόν του κρόκου και οι διατίθεται κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά και στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα είναι πάνω από 2.000 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό».

Ο συνεταιρισμός με την συμμετοχή όλων των παραγωγών γύρω στις 100 οικογένειες εστιάζει κυρίως στην τυποποίηση για την διάθεση του κρόκου, που αποτελεί τον ”χρυσό” της Κοζάνης.

Πηγή – ertnews.gr

Πηγή video – ΕΡΤ Α.Ε.
You May Also Like

Αίτημα υποστήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πληγείσα ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αναργύρων Αμυνταίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αίτημα υποστήριξης προς το ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πληγείσα περιοχή…

Ο Σύλλογος Γυναικών Σολυγείας <Η ΛΕΛΑ ΙΑΤΡΙΔΗ>στην Καστοριά

”Οι βάσεις για την φιλία μεταξύ των γυναικείων πολιτιστικών συλλόγων είναι στέρεες από τα Γυναικεία Πολιτιστικά Γεφυρώματα.”

Προσφορά εργασίας στην Καστοριά:  Ζητείται μηχανολόγος μηχανικός ή ηλεκτρολόγος μηχανικός ή θερμαστής

Προσφορά εργασίας στην Καστοριά:  Ζητείται μηχανολόγος μηχανικός ή ηλεκτρολόγος μηχανικός ή θερμαστής

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του .Α.Σ. Καστοριάς_άροσις του Σαββατοκύριακου 4 & 5 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Α.Σ. ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ – Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 84-72

Ευχές της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα

Ευχές της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα

Απογραφή ζωικού πληθυσμού εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων για το έτος 2021

Απογραφή ζωικού πληθυσμού εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων για το έτος 2021

Εκπαιδεύοντας οργανώσεις στη διαχείριση αρκούδων στο πεδίο!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προχώρησε σε εκπαίδευση μελών των οργανώσεων Protection and Preservation of Natural Environment in Albania και Македонско еколошко друштво επάνω στην παγίδευση και διαχείριση αρκούδων.