Η ΑΡΣΥ έχει αναδείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ερήμωση της υπαίθρου στη Δυτική Μακεδονία. Η ανεργία , η έλλειψη υποδομών, η αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον, έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην εσωτερική μετανάστευση.

Η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας διώχνει μακριά τους νέους με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να μαραζώνει. Το κοινωνικό κράτος είναι για τους κυβερνώντες ένα βαρίδιο που πρέπει να πετάξουν από πάνω τους δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες σε ημέτερους να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στόχος η Υγεία και η Παιδεία που με στοχευμένες κινήσεις έχουν αποδυναμωθεί. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα λειτουργούν χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, των γιατρών του ΕΣΥ και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην Καστοριά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πλαίσια των περικοπών στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς από 5/θέσιο σε 4/θέσιο και του Δημοτικού Σχολείου Κολοκυνθούς από 4/θέσιο σε 2/θέσιο.

Για τους κυβερνώντες, τα παιδιά μας κι εμείς είμαστε μόνο αριθμοί. Υποβιβάζουν σχολεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα. Σχολεία με ευαίσθητο μαθητικό δυναμικό όπου απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση από τον εκπαιδευτικό σε κάθε περίπτωση. Παιδιά που έχουν ειδικές απαιτήσεις στην εκπαίδευση. Παιδιά της υπαίθρου που το σχολείο γι’ αυτά είναι εκτός από μάθηση μια τεράστια ευκαιρία να βρεθούν σε ένα περιβάλλον οργανωμένο, με ερεθίσματα, μέσα στο οποίο θα διαμορφώσουν τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο και την θέση τους μέσα σ’ αυτόν.

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών αγωνίζεται για λιγότερα παιδιά στο τμήμα. Η Παιδαγωγική επιστήμη το θεωρεί βασική προϋπόθεση για ποιοτικότερη εκπαίδευση. Εμείς οι εργαζόμενοι, οι γονείς, ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να σταθεί δίπλα στις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο για το μέλλον των παιδιών μας.

Εν’ όψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, η ΑΡΣΥ δηλώνει πως θα αγωνιστεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία για να μην υποβιβαστούν τα δύο προαναφερόμενα σχολεία.

Ο τόπος μας έχει ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές του και όχι να υποβιβάζονται. Τα παιδιά μας αξίζουν καλύτερη εκπαίδευση. Δεν θα υποκύψουμε σε αποφάσεις για μας χωρίς εμάς με γνώμονα τις περικοπές και το λιγότερο κοινωνικό κράτος. Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερα, οι ζωές των παιδιών μας είναι ανεκτίμητες.

Καστοριά 13/11/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

You May Also Like

Με 20 θέματα συνεδριάζει την Τετάρτη 30/05 το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Με 20 θέματα συνεδριάζει την Τετάρτη 30/05 το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή το θάνατο του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου 2018, Αποφάσισε…

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Μαΐου 2019

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Μαΐου 2019

Συλλυπητήριο μήνυμα Γρηγόρη Γρηγοριάδη για την απώλεια του Γιώργου Χαλκίδη

«Όλοι όσοι είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσουμε καλά δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Δράσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς σε θέματα Γενικής Αστυνόμευσης, Τροχαίας και Ασφάλειας, στο πλαίσιο της εμποροπανήγυρης του Δήμου Άργους Ορεστικού

Δράσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς σε θέματα Γενικής Αστυνόμευσης, Τροχαίας και Ασφάλειας,…

Επίσκεψη της Μαρίας Αντωνίου στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Για θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια

Διακοπή της υδροδότησης στην περιοχή από αεροδρόμιο προς Κωσταράζι

Ενημέρωση Δήμου Άργους Ορεστικού