Όσο η «Black Friday» πλησιάζει, και το ενδιαφέρον των καταναλωτών κορυφώνεται για αγοραστικές προσφορές, κλιμακώνονται και οι προσπάθειες των κυβερνοεγκληματιών να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες. Για να προστατεύσουν τους πελάτες τους κατά τις online αγορές τους, πολλές εταιρίες έχουν θωρακίσει τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα με πιστοποιητικά SSL, κρυπτογράφηση δεδομένων και άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, και οι ίδιοι οι χρήστες οφείλουν να είναι προσεκτικοί, γι’ αυτό η ESET επισημαίνει τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε για να είναι ασφαλείς οι διαδικτυακές σας αγορές.

Ενημερώσεις. Ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας, firmware update, patches κλπ βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή και των ψηφιακών συσκευών. Η διατήρηση ενός ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος με την ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων διατηρεί επίσης ασφαλείς τους χρήστες, αφού οι κυβερνοεγκληματίες επινοούν διαρκώς νέους τρόπους επιθέσεων.

Passwords. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης πριν αλλά και μετά από τις αγορές σας, ή χρησιμοποιήστε ένα password manager. Ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι αρκετά περίπλοκος ώστε να μην είναι εύκολο για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

Ειδικός λογαριασμός αγορών. Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να έχετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιείτε για τις online αγορές, ο οποίος δεν θα είναι συνδεδεμένος με τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας.

Firewall. Διατηρείτε ενεργό το τείχος προστασίας συνεχώς. Το Firewall είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης για την ασφάλεια του υπολογιστή, επειδή βοηθάει στην προστασία των συσκευών από πολλούς τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Antivirus και Antispyware. Οι λύσεις antivirus και antispyware βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή εκτελώντας σάρωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των εφαρμογών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτόν, ενώ μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ιούς και spyware πριν αυτά βλάψουν τις συσκευές σας.

Προσοχή στους μικρούς αγοραστές. Όλο και περισσότερο, τα παιδιά χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές και είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να τις λειτουργούν με ασφάλεια. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή όπου μπορούν να γίνουν αγορές χωρίς επιτήρηση.

Αγορά συσκευών. Αν αγοράσετε υπολογιστές ή άλλες ψηφιακές συσκευές, φροντίστε να τα εξοπλίσετε με λύσεις ασφαλείας πριν τις συνδέσετε στο δίκτυο σας. Οι μη προστατευμένες συσκευές μπορούν να μολυνθούν σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Μετά τις αγορές. Είναι πάντα καλό να ελέγχονται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και των λογαριασμών πιστωτικών καρτών, ακόμη περισσότερο όταν οι αγορές στο διαδίκτυο πραγματοποιούνται σε περιόδους με αυξημένη κινητικότητα. Όταν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική τραπεζική υπηρεσία μέσω ασφαλούς (και αυθεντικού!) καναλιού και ότι ο λογαριασμός σας προστατεύεται σωστά με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

You May Also Like

Η ταχύτητά του θα φτάνει τους 75 κόμβους.

Plectrum: Ένα πλωτό «διαμάντι», «ντυμένο» από ανθρακονήματα με 3 κινητήρες υδρογόνου (βίντεο)

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο ChatGPT

Ένα ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που δημιούργησαν η OpenAI και η Google

Mε επιτυχία η προσεδάφιση του Insight στον Άρη

Το διαστημόπλοιο της NASA προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον πλανήτη Άρη, μετά από ταξίδι…

Τεχνολογία: Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο – Οι 6 απειλές

Το μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα στην ιστορία θα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται…

Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy- Τροφή Challenge – Οι αιτήσεις  άνοιξαν!

  Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy– Τροφή Challenge –…

Τα φώτα LED αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά προκαλούν έντονα προβλήματα

Πώς επηρεάζουν την υγεία μας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ελληνικό αυτοκίνητο: Είναι Ελληνικό, παρκάρεις εύκολα και σε θέση κάδου και καίει 1 ευρώ ανά 100χλμ

Παρκάρει σε θέση …κάδου, αφού το συνολικό πλάτος του δεν ξεπερνά το…

Νέα μπαταρία υπερπυκνωτών γραφενίου υπόσχεται πλήρη φόρτιση σε δευτερόλεπτα και αυτονομία μιας εβδομάδας.

Η τελευταία φορά που ακούσαμε για επαναστατική τεχνολογία που αφορά τις μπαταρίες…

«Momo»: Το παιχνίδι αυτοκτονίας που σκότωσε 12χρονο κορίτσι και 16χρονο αγόρι

«Momo»: Το παιχνίδι αυτοκτονίας που σκότωσε 12χρονο κορίτσι και 16χρονο αγόρι