Οι ασβεστωμένοι δρόμοι της Σαντορίνης θα πλημμυρίσουν από εκατομμύρια επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει το Bloomberg από ένα οδοιπορικό του στη Θήρα, στο ελληνικό νησί δεν θα χαρούν όλοι που θα τους δουν να καταφθάνουν…

«Ο τουρισμός καταστρέφει τους αμπελώνες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο οινοπαραγωγός Ματθαίος Αργυρός. «Σηκώνω κόκκινη σημαία για το νησί». Το οικογενειακό του οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1903, παράγει κρασί από το ένα τέταρτο περίπου των αμπελώνων του νησιού, και προειδοποιεί ότι οι τιμές της γεωργικής γης έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι εργολάβοι ζητούν χώρο για να χτίσουν περισσότερες τουριστικές κατοικίες.

Η παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία 20 χρόνια, με μέση πτώση 2,7% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ένωση Οινοποιών Σαντορίνης. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους οινοποιούς του νησιού, κινδυνεύει να μηδενιστεί μέχρι το 2041, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η έλλειψη νερού δυσχεραίνει την καλλιέργεια των αμπελιών, ενώ έχουν χάσει τους περισσότερους από τους εργαζομένους τους στην τουριστική βιομηχανία μέσα στα χρόνια, δήλωσε ο Αργυρός.

Από το μπαλκόνι της στο χωριό Πύργος, στην κορυφή του λόφου, η Αντωνία Νούσια μπορούσε κάποτε να δει τα σταφύλια να μεγαλώνουν μέχρι την ακτή. Τώρα, λέει, έχουν απομείνει «μόνο μικρά κομμάτια αμπελώνων».

«Μπορείς να δεις ανθρώπους να κουβαλούν σεντόνια, προμήθειες για πρωινό και δεν μοιάζει με κατοικημένο χωριό», δήλωσε η κα. Νούσια, αναπληρώτρια καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου, η οποία ζει το μισό χρόνο στο νησί όπου πέρασε όλα τα καλοκαίρια της μεγαλώνοντας. Όταν οι τουρίστες εξαφανίζονται το χειμώνα, οι ντόπιοι βασίζονται σε ένα μόνο μικρό παντοπωλείο.

Ο τουρισμός έχει επιταχυνθεί σε όλη την Ευρώπη μετά την πανδημία, επιδεινώνοντας τα προβλήματα εφοδιασμού, τους γεμάτους κίνηση δρόμους και τις οικονομικές ανισορροπίες σε αρκετά hotspots όπως η Σαντορίνη. Ορισμένα μέρη προσπαθούν να μειώσουν την πίεση επιβάλλοντας τέλη επισκεπτών, ανώτατα όρια και ακόμη και προσωρινές απαγορεύσεις – με περιορισμένα σημάδια επιτυχίας, καθώς ξεκινάει ένα καλοκαίρι με αφίξεις ρεκόρ.

«Θα είναι μια πολύ κακή χρονιά για τη Σαντορίνη», σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο. Το νησί δεν μπορεί να αντέξει «ούτε ένα κρεβάτι παραπάνω» για διαμονή, πρόσθεσε – τονίζοντας ότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμη και αν βελτιωθούν οι υποδομές για να βοηθηθεί το νησί να αντιμετωπίσει τους υψηλότερους αριθμούς. Ο δήμος δεν είναι σε θέση να επιβάλει απαγόρευση στις κατασκευές, γι’ αυτό και θέλει να δράσει η κεντρική κυβέρνηση.

Η Σαντορίνη αναμένει 3,4 εκατομμύρια τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές ζητούν να τεθούν αριθμητικά όρια από το 2012, δήλωσε ο κ. Ζώρζος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα «υπερτουρισμού». Τον Ιούνιο ανακοίνωσε σχέδια για τον περιορισμό των κρουαζιερόπλοιων για τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας. «Νομίζω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε τότε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

https://15minutes.gr/

You May Also Like

Mετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μηνύματος για προστασία από πλημμύρες από τιςΠεριφέρειες

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, σας διαβιβάζουμε το τηλεοπτικό μήνυμαΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ…

Επίδομα 534 ευρώ: Πως θα γίνουν οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαΐου, ποιους ΚΑΔ αφορά

Table of Contents Hide Επίδομα 534 ευρώ: Πως θα γίνουν οι δηλώσεις…

Μίλτος Τεντόγλου: «Σάπιο το μετάλλιο, θα πάρω εκδίκηση από τον Καραλή»

”Με 8,22 δεν το αφιερώνω πουθενά. Δεν κρατάω κάτι”.Κρατάω μόνο ότι η αποστολή μας ήταν πολύ καλή σαν Ελλάδα

Βορίδης: Άσχετος και απαράδεκτος ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, θεωρεί «ρατσισμό» να φυλάς τα σύνορά σου

΄΄Οι λιμενικοί δίνουν τεράστια μάχη για να φυλάξουν τα σύνορα΄΄

Οργή της μητέρας Τοπαλούδη: Είναι ένα ανθρωπόμορφο τέρας χωρίς αισθήματα χωρίς ψυχή

Οργή της μητέρας Τοπαλούδη: Είναι ένα ανθρωπόμορφο τέρας χωρίς αισθήματα χωρίς ψυχή

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την πορείας της Εποχικής Γρίπης στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την πορείας της  Εποχικής Γρίπης στην…

Αισθητές και στην Αττική οι δονήσεις μετά τα 4,7 ρίχτερ στη Εύβοια – οι πρώτες εκτιμήσεις

Table of Contents Hide Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην…

Γερμανικός Τύπος – Η Ελλάδα επιστρέφει στον …λιγνίτη

Βρώμικη, αλλά φθηνή η ενέργεια από τον λιγνίτη και έτσι η Ελλάδα…

Ψωροκώσταινα: Η γενναιόδωρη ζητιάνα που έσωσε δεκάδες ορφανά από την πείνα…

Μία συγκινητική και αληθινή ιστορία που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Έλληνες.