Κόβονται δικαιούχοι από την χορήγηση του  youth pass – Συγκεκριμένα, βάσει του ως τώρα σχεδιασμού, τα 150 ευρώ της ενίσχυσης, την οποία υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός σε όλους τους νέους, θα καταβληθούν μόνον σε εκείνους που θα υποβάλουν φορολογική δήλωση. Για να υποχρεωθεί όμως να κάνει ένας νέος δήλωση θα πρέπει είτε να έχει εισοδήματα ή να ζει σε δικό του σπίτι διαφορετικό από τους γονείς του.

Με αυτόν τον τρόπο,  αποκλείονται από το youth pass εκείνοι που έκλεισαν τα 18 τους αλλά «επαναπαύτηκαν» και δεν υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση, επειδή εξαιρούνται της υποχρέωσης βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Αν θέλουν λοιπόν οι 18άρηδες να εξασφαλίσουν τα 150 € του youth pass και εφόσον δεν αλλάξει ο σχεδιασμός του Υπουργείου θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν δήλωση –ακόμη και αν δεν τους υποχρεώνει η φορολογική νομοθεσία- μέχρι την λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 31 Αυγούστου.

Ποιοι 18άρηδες δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία «κόκκινη γραμμή» που χωρίζει τους 18χρονους που επιβάλλεται να υποβάλουν φορολογική δήλωση φέτος, από τους συνομήλικούς τους που δεν έχουν την ίδια υποχρέωση: Αυτοί που πρέπει να την υποβάλουν είναι όσοι έχουν «κλείσει» τα 18 έτη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Πέρα όμως από τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση φέτος (και… πιθανόν δεν το έπραξαν) οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 τους έτη έως τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τόσο εντός του 2022 όσο και κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους τραπεζικών λογαριασμών, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων άλλων συγγενών ή φίλων ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Αν λοιπόν θέλουν να λάβουν το youth pass και να μην το χάσουν όταν αυτό καταβληθεί το φθινόπωρο θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση ακόμη και αν δεν έχουν την σχετική υποχρέωση. Ο λόγος που το υπουργείο θέτει ως υποχρέωση την υποβολή δήλωσης για το youth pass είναι προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποδεικνύεται η ελληνική υπηκοότητα του νέου.

Ποιοι 18άρηδες είναι υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος φέτος είναι οι νέοι που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενα μέλη (φοιτητές, μαθητές κ.λπ.) το προηγούμενο έτος (2022) απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).

Αυτό σημαίνει ότι, όσων νέων είχαν ανοίξει οι γονείς τους ένα λογαριασμό στην τράπεζα στο όνομά τους, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση, εφόσον τους πιστωθούν τόκοι έστω και 1 λεπτού το ευρώ.

Επίσης, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2022, υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

1. Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

2. Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, σκάφος κ.λπ.

3. Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

4. Ίδρυσε εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά του 5. Έκανε εντός του 2022 έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος. 6. Είναι έγγαμος ή έγγαμη την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ποια θα είναι η διαδικασία για το Youth Pass Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για δύο συνεχόμενα έτη, στο 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους και… «αυτόματα» θα λαμβάνουν λοιπόν το περιβόητο youth pass οι νέοι:

Έτσι, όλοι όσοι κλείνουν τα 18τους χρόνια ανεξαρτήτως περιουσιακής κατάστασης –και εφόσον βεβαίως έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση

– θα βλέπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το ποσό των 150 ευρώ προκειμένου να το ξοδέψουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταξίδια ή για την … ενοικίαση οχημάτων!

Το εκπτωτικό «κουπόνι» των 150 € θα χρησιμοποιείται, σε:

– Ξενοδοχεία

– τουριστικά καταλύματα

– Μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά –αεροπορικά εισιτήρια) – Ενοικίαση ΙΧ

– σκαφών αναψυχής

– Θέατρα

– σινεμά

– συναυλίες

ΠΗΓΗ ENIKONOMIA

You May Also Like

Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα σύνορα – Μείζον πρόβλημα ο Προμαχώνας

Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα σύνορα – Μείζον πρόβλημα ο Προμαχώνας

Πρόσκληση από τον Αγροτικό Συναιτερισμό Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς

”Το κράτος και το υπουργείο έχουν υποβαθμίσει τόσο πολύ την κατάσταση που ακόμη και οι ίδιοι έχουν τρομάξει.”

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Γαλλία: Στοπ στις ηλεκτρονικές τζούρες

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει έως το τέλος του έτους τα γνωστά «σφηνάκια» καπνού μίας χρήσης

Γιαγιά Μελανθία: Η 107χρονη Κρητικιά συναντάει την 93χρονη «μικρή» αδελφή της και της τραγουδάει μαντινάδα-ΒΙΝΤΕΟ

Γιαγιά Μελανθία: Η 107χρονη Κρητικιά συναντάει την 93χρονη «μικρή» αδελφή της και…

Λινού: «Με εμβολιασμένους κάτω από 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με…

Θεσσαλονίκη: Έρχεται είσοδος με κάρτα στα γυμναστήρια – Και υπαίθριες δράσεις

Μηδενικό ενοίκιο θα πληρώσουν τον Ιούνιο

Ηλίας Κασιδιάρης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων

Θα διεκδικήσει τη δημαρχία με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι»