Covid-19: Στην πρώτη γραμμή της έρευνας του ΜΙΤ οι Έλληνες επιστήμονες

Στην ομάδα του COVIDAnalytics που αποτελείται από περίπου 25 ερευνητές του ΜΙΤ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά, αναφέρεται ο πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστόνη, Στράτος Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες επιστημόνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον Covid-19.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Ευθυμίου επισημαίνει ότι το έργο της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν 3 Έλληνες ερευνητές του ΜΙΤ, απαρτίζεται από πολλαπλές μελέτες που στοχεύουν σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: την πρόγνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), τη βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε υγειονομικό υλικό, τον εντοπισμό σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών, και την βοήθεια ανάπτυξης τεστ ανίχνευσης του ιού.

Σε μια από τις μελέτες που διεξάγεται σε συνεργασία με πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία εξατομικευμένων αλγορίθμων εκτίμησης κινδύνου για ασθενείς με COVID-19 αναλύοντας στους κρίσιμους παράγοντες: θνησιμότητα, διασωλήνωση και εισαγωγή στη ΜΕΘ. Τα μοντέλα αυτά συνδυάζουν κλινικά δεδομένα, δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, υποκείμενα νοσήματα, συμπτώματα, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, βαθμό έκθεσης στον ιό και τέλος το ιατρικό ιστορικό των νοσούντων. Οι πληροφορίες που αφορούν τη θεραπευτική αγωγή θα επιτρέψουν την χρήση των κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων για την εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου και την αναγκαιότητα χρήσης των αναπνευστήρων, τη διασωλήνωση όπως και την εισαγωγή στην ΜΕΘ. Έτσι, θα γίνει δυνατός ο προσδιορισμός των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. Τα τελικά μοντέλα πρόβλεψης θα είναι διαθέσιμα με την μορφή ιστοσελίδας αλλά και ως εφαρμογή κινητών συσκευών, ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα σε επαγγελματίες Υγείας παγκοσμίως.

Ήδη σήμερα έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα http://www.covidanalytics.io, μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας. Η ιστοσελίδα αυτή ανανεώνεται δυναμικά σε καθημερινή βάση καθώς προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα ασθενών. Στόχος της ομάδας είναι να μπορέσει να βοηθήσει όλες τις χώρες που πλήττονται με χρήσιμες πληροφορίες και συστήματα λήψης αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

liberal.gr
You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν τα ECDC

Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν…

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Έρχεται η κατάργηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι επίπτωση θα έχει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό –…

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση. (video)

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση.