Τα συν και τα πλην του νέου τιμολογίου και η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης από 100 έως 30 ευρώ ανάλογα με το διάστημα παραμονής στο πρόγραμμα – Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του ανταγωνισμού

Ποδαρικό με ανταγωνιστικές χρεώσεις και στα σταθερά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΔΕΗ, προσφέροντας μέχρι στιγμής το φθηνότερο «κλειστό» τιμολόγιο της αγοράς, το οποίο προστίθεται στο οπλοστάσιό της ενόψει της κατάργησης των οριζόντιων επιδοτήσεων από αρχές του έτους.

Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση «ζυγισμένης» χρέωσης όπως επιδιώκει να είναι τα νέα τιμολόγια και η κυβέρνηση, με κόστος 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το οποίο η Επιχείρηση διώχνει την αβεβαιότητα των τιμών αλλά και την σπαζοκεφαλιά ποιο είναι το φθηνότερο τιμολόγιο.

Με μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και ο ανταγωνισμός, η επιχείρηση μείωσε μέσα σε λίγες μέρες κατά 10,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας του «μπλε» τιμολογίου που μέχρι πρόσφατα προσφερόταν στην αγορά στα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα.

Την ώρα που οι καταναλωτές πέφτουν στα βαθιά νερά των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων η ΔΕΗ, η οποία κράτησε πάνω από 500.000 νοικοκυριά αλώβητα από την ενεργειακή κρίση με σταθερές διετείς συμβάσεις, επέστρεψε στο σταθερό τιμολόγιο με μια νέα πρόταση και δίνει τον τόνο στην αγορά για νέα φθηνότερα τιμολόγια.

Η νέα ανταγωνιστική χρέωση που προσφέρει για ένα χρόνο, τιμολογεί την κιλοβατώρα στα 17,9 λεπτά, με μια τιμή που είναι πολύ κοντά στο πράσινο τιμολόγιο που για τον Ιανουάριο προσφέρεται από την Επιχείρηση με 15,9 λεπτά. Ανεξάρτητα δηλαδή από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή πως μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή και πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου στο διεθνή κόμβο συναλλαγών TTF τους επόμενους 12 μήνες, οι καταναλωτές θα έχουν «κλειδώσει» την ίδια χρέωση μέρα -νύχτα.

Δύο στοιχεία θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην νέα επιλογή με μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ, η οποία μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και παρέχεται μέσω δύο προγραμμάτων (myHomeEnter και αντίστοιχα myHome OnLine) με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές χρέωσης. Πρώτον, η έκπτωση 2% που προσφέρει η ΔΕΗ με πάγια εντολή (για το myHomeEnter), η οποία διαμορφώνει την τιμή στα 17,5 λεπτά και δεύτερον η «τσιμπημένη» νυχτερινή χρέωση των 16,9 λεπτών και 16,6 λεπτών αντίστοιχα για όσους έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η οποία είναι ακριβότερη από το πράσινο αλλά και κίτρινο τιμολόγιο της επιχείρησης που διαμορφώνεται στα 12,9 λεπτά.

Σε ποια περίπτωση δεν είναι συμφέροντα τα νέα προγράμματα της ΔΕΗ; Στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 17,5 λεπτά, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πορεία των διεθνών τιμών ακολουθεί μέχρι στιγμής φθίνουσα πορεία με τους καταναλωτές να αναλαμβάνουν το ρίσκο.

Όσοι πάντως επιλέξουν το σταθερό της ΔΕΗ και μετανιώσουν στο ενδιάμεσο, θέλοντας να μεταβούν σε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα καταβάλλουν τέλος πρόωρης αποχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι κλιμακούμενο και διαμορφώνεται στα 100 ευρώ εφόσον η αποχώρηση γίνει από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του τιμολογίου μέχρι και το πρώτο τρίμηνο. Στα 65 ευρώ από τον τέταρτο μήνα έως τον έκτο και στα 30 ευρώ από τον έβδομο έως και τον ένατο μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες του δωδεκαμήνου το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.

Πηγή: newmoney

You May Also Like

Σαρωτικοί έλεγχοι στη φαρμακευτική αλυσίδα: Πώς θα γίνονται στη συνταγογράφηση – Οι ποινές

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει εντολή ήδη στον ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει τους ελέγχους στο σύστημα συνταγογράφησης.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021. Επίσημες ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021. Επίσημες ημερομηνίες πληρωμής

ΛΑΡΚΟ: Με αντίτιμο 6 εκατ. νέο αφεντικό η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings

Ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη των δύο συμβάσεων μεταβίβασης του εργοστασίου και των μεταλλείων

Βόλος: Έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα προφίλ στα social media για να εκδικηθεί τον πρώην της

Ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή στην 38χρονη

Γιαννάκος: Απολύονται από τα νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχοι και επιστρέφουν οι εργολάβοι

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως η επέλαση των εργολάβων ξεκινάει από το νοσοκομείο της Κοζάνης

Αδ. Γεωργιάδης: Μπαίνει πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, σιτηρά

Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή προωθείται η επιβολή πλαφόν σε…

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις περιοδείες ο Τσίπρας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις περιοδείες ο Τσίπρας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε πληρώνονται

  Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε πληρώνονται

Ο τουρισμός ανεβαίνει, αλλά όχι σε όλους τους προορισμούς

Μύκονος και Σαντορίνη πληρώνουν πλέον το τίμημα της υπερεκμετάλλευσής τους

Τέμπη: Ελεύθεροι άλλοι 2 κατηγορούμενοι της ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση 717 με εγγύηση 1,7 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και της εισαγγέλεως αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις εξηγήσεις για τη σύμβαση 717