Σε περίπου δύο μήνες συμπληρώνονται 102 χρόνια από την ημέρα που έγινε η πρώτη ένεση ινσουλίνης, σε ένα 14χρονο αγόρι στον Καναδά. Η ιστορία του διαβητικού Leonard Thomson, που σώθηκε χάρη στην ινσουλίνη, φαντάζει πολύ μακρινή σήμερα για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, όπως και για τους ενήλικες. Η Ιατρική και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, προσφέροντας όχι μόνο θεραπεία στους ασθενείς αλλά μια μακρά, ποιοτική ζωή, με απίστευτα εργαλεία στη διάθεσή τους, από τους αισθητήρες που μετρούν το σάκχαρο αθόρυβα και ανώδυνα και τις εφαρμογές στο κινητό μέχρι τις πένες και τις αντλίες ινσουλίνης.

Τεράστια είναι, επίσης, η γνώση που έχει συλλεγεί για τη νόσο, επιτρέποντας να διευρύνονται οι θεραπευτικές προσεγγίσεις. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, στην οποία ο οργανισμός δεν παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Ευρέως γνωστός είναι ο διαβήτης τύπου 2 -γνωστός και ως διαβήτης ενηλίκων-, ωστόσο πλέον κερδίζει συνεχώς έδαφος και ο διαβήτης τύπου 1 – γνωστός και ως παιδικός ή νεανικός. Μάλιστα, αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη χρόνια παιδική νόσο. Ετησίως διαγιγνώσκονται 77.000 νέες περιπτώσεις παιδιών μέχρι 14 ετών με διαβήτη τύπου 1 στον κόσμο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, με διάγνωση που χαμηλώνει συνεχώς ηλικιακά χωρίς σαφή αιτιολογία. Παράλληλα, αυξάνει και ο διαβήτης τύπου 2 λόγω της επιδημίας παχυσαρκίας και στους ανηλίκους.

Τα τέσσερα πρόσωπα που μοιράζονται μέσω του ygeiamou τις δικές τους ιστορίες σε σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη μοιράζονται επίσης τη θέλησή τους να ελέγξουν τη νόσο, με γνώση και δύναμη. Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια προσομοίωση της διαχείρισης της ίδιας τους της ζωής.

 

«Ο διαβήτης αλλάζει τη ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη»

Γιάννης Βίδρας, 48 χρόνων, ιδιωτικός υπάλληλος, με την κόρη του Όλγα (Photo: William Faithful)

«Όταν η κόρη μας Όλγα ήταν μόλις 9 μηνών διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1. Παρατηρήσαμε ότι έχανε απότομα βάρος και φαινόταν κουρασμένη, αλλά ποτέ δεν φανταζόμασταν αυτή τη διάγνωση, καθώς δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον διαβήτη. Στην αρχή ήταν σοκαριστικό για εμάς κι εκείνες οι πρώτες μέρες στο νοσοκομείο ήταν γεμάτες αγωνία και έναν κατακλυσμό συναισθημάτων.

Η καθημερινότητά μας άλλαξε δραματικά. Έπρεπε να διαχειριστούμε τον διαβήτη, τις σκέψεις μας για το μέλλον, το μεγαλύτερο παιδί μας και τη δική μας σχέση σαν ζευγάρι. Χωρίς καμία αμφιβολία, ο διαβήτης αλλάζει τη ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, είναι στα δικά σου χέρια, αν θα τον αφήσεις να σου επιβληθεί ή θα πάρεις τη νέα κατάσταση στα χέρια σου. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Σε αυτό βοήθησε η απόφασή μας να μην κρύψουμε ποτέ ότι η Όλγα είχε διαβήτη, ενημερώσαμε και εκπαιδεύσαμε τον περιβάλλον μας, κάναμε ενέσεις δημοσίως και αργότερα δεν κρύψαμε ποτέ την αντλία ινσουλίνης κάτω από τα ρούχα της. Οι συμμαθητές της τής υπενθυμίζουν να μετρήσει το σάκχαρό της, οι φίλες της φορούν ψεύτικες αντλίες ινσουλίνης.

Καθώς η Όλγα μεγαλώνει και πλησιάζει σιγά-σιγά στην εφηβεία, προσπαθούμε να την ενδυναμώνουμε ώστε να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες στον έλεγχο του διαβήτη της και σταδιακά να ανεξαρτητοποιείται από το δικό μας έλεγχο. Μαθαίνει να κάνει επιλογές φαγητών, να μετρά υδατάνθρακες και να διαχειρίζεται τα χαμηλά και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου. Απώτερος στόχος μας είναι να την εξοπλίσουμε με τις απαραίτητες γνώσεις και τη θετική νοοτροπία ώστε να διαχειρίζεται τον διαβήτη με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Δεν θέλουμε να αισθάνεται άβολα ή αμήχανα για την κατάστασή της.  Η Όλγα είναι ένα χαρούμενο, ανήσυχο παιδί, τρέφεται σωστά, αθλείται συστηματικά, διψάει για ζωή και ζει μια φυσιολογική ζωή όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Κι εμείς μαζί της μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε δυσκολίες και απρόβλεπτα γεγονότα, χωρίς να χάνουμε τον έλεγχο.

Γεμίζουμε ελπίδα και αισιοδοξία, καθώς τη βλέπουμε να μεγαλώνει και να αναλαμβάνει σταδιακά την ευθύνη της ζωής της, ακόμη και με τις προκλήσεις που θέτει ο διαβήτης. Η ανθεκτικότητα και η ζωντάνια της μάς δείχνουν τι είναι εφικτό όταν μια οικογένεια και κατ’ επέκταση μια κοινωνία στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευαισθητοποιεί για παθήσεις, όπως ο διαβήτης, και καλλιεργεί την ενσωμάτωση και την αποδοχή.

Πιστεύω ότι καθένας από εμάς,πρέπει να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, έτσι ως πρεσβευτής της ΠΕΑΝΔ (Πανελλήνια Ενωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη), συμμετέχω ενεργά στην ενημέρωση του κόσμου για τον διαβήτη, τα συμπτώματα, τη διαχείρισή του και την καθημερινότητα της οικογένειας. Σκοπός μου είναι τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης όσο και καμία ορατή ή αόρατη αναπηρία να μην αποτελεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ονείρων των παιδιών, χτίζοντας ένα μέλλον που αποδέχεται και δεν ανέχεται τις διαφορετικότητες».

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou

You May Also Like

Προβλήματα στα γόνατα: Ποιες ασκήσεις βοηθούν;

Προβλήματα στα γόνατα: Ποιες ασκήσεις βοηθούν;

Πώς να καταλάβετε εάν τρώτε λόγω άγχους και τι μπορείτε να κάνετε

Πώς να καταλάβετε εάν τρώτε λόγω άγχους και τι μπορείτε να κάνετε

Φασκόμηλο: Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία !

Πώς να εντάξετε το φασκόμηλο στη διατροφή σας

Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Τι επιλογές υπάρχουν για φυσική αναγέννηση μαλλιών

Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Τι επιλογές υπάρχουν για φυσική αναγέννηση μαλλιών

Αυτοάνοσα νοσήματα και πώς επηρεάζουν τη ψυχολογία μας

Αυτοάνοσα νοσήματα και πώς επηρεάζουν τη ψυχολογία μας

Τι σημαίνει για την υγεία σας αν ξυπνάτε κάθε βράδυ στον ύπνο σας την ίδια ώρα

Table of Contents Hide Τι σημαίνει για την υγεία σας αν ξυπνάτε…

Διοικητές Νοσοκομείων: Με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ – Πότε θα διοριστούν

Με καθυστερήσεις θα φτάσουν όπως φαίνεται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας οι διοικητές νοσοκομείων

Όλα τα πιθανά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού. Πόσο διαρκούν;

Όλα τα πιθανά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού. Πόσο διαρκούν;