Τον Αύγουστο θα σημειωθεί σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» και είναι γνωστό με το όνομα «μπλε υπερπανσέληνος». Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Υπάρχουν τέσσερις «υπερπανσέληνοι» το 2023. Η πρώτη, στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι «υπερπανσέληνος» και «μπλε υπερπανσέληνος» έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια «ελλειπτική» τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως «περίγειο».

Μια «υπερπανσέληνος» μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

Ο Andrew McCarthy, ανεξάρτητος αστροφωτογράφος με έδρα την Αριζόνα, δήλωσε ότι το φεγγάρι θα είναι περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερο το βράδυ της Τρίτης.

ΠΗΓΗ: Dailymail

You May Also Like

Υπ. Εργασίας: Αυξάνονται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες

Υπ. Εργασίας: Αυξάνονται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες

Οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του κολλεγίου Ανατόλια που σχεδίασαν τρία αρχιτεκτονικά γραφεία

Λίγο πριν υποβάλλει αίτηση για την ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ, το ιστορικό κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης παρουσίασε το καινούργιο campus και τις νέες εγκαταστάσεις του.

ΔΕΗ: Αυτές τις αλλαγές θα δείτε στους λογαριασμούς που θα έρθουν

ΔΕΗ: Αυτές τις αλλαγές θα δείτε στους λογαριασμούς που θα έρθουν

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για τις μέρες του Πάσχα

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για τις μέρες του Πάσχα

Αγρίνιο: 150 σκυλιά σε άθλιες συνθήκες – Σκελετωμένα ζώα χωρίς νερό και κουτάβια που πεθαίνουν

Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες σκυλιά έχουν κατασπαραχθεί από άλλα περισσότερο μεγαλόσωμα

Εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη κήρυξε ο Τραμπ – Ανακοίνωσε δασμούς 25% σύντομα

«Σθεναρή» αντίδραση Κομισιόν στα σχέδια Τραμπ

«Επικίνδυνες για διάπραξη νέων αδικημάτων» οι κατηγορούμενες για τη δολοφονία της Φαίης Μπακογιώργου

Γιατί εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για μητέρα, αδελφή και σπιτονοικοκυρά

Παράταση ημερομηνιών για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης

Παράταση ημερομηνιών για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης