Στα σκαριά βρίσκεται από τη ΔΥΠΑ νέο ειδικό επίδομα ανεργίας ύψους 718 ευρώ για κατηγορίες ανέργων.

Το νέο βοήθηκα που θα παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται να ανακοινωθεί εντός Ιανουαρίου και θα αφορά την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων ανέργων που δεν έχουν δικαίωμα λήψης της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα ανεργίας

Ειδικότερα, το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται κάθε χρόνο μέσω του dypa.gov.gr και θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε τέκνο.

Δικαιούχοι του βοηθήματος θα είναι περίπου 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένοι και απεξαρτημένοι. Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Τα επιδόματα ανεργίας που «κόπηκαν» από τη ΔΥΠΑ

Το ειδικό επίδομα ανεργίας των 718 ευρώ θα αντικαταστήσει τις τρεις παροχές της ΔΥΠΑ που καταργήθηκαν τις οποίες λάμβαναν ειδικές κατηγορίες ανέργων από τη ΔΥΠΑ.

Η υποκατάσταση των βοηθημάτων από τη νέα παροχή, σύμφωνα με στελέχη της ΔΥΠΑ, δεν σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης προς τις ευάλωτες ομάδες. Αντιθέτως το κονδύλι από τον προϋπολογισμό του φορέα αυξάνεται κατά 3 εκ και από 10 εκ. ευρώ το 2023 θα ανέλθει σε 13 εκ. το 2024.

Ειδικότερα, καταργήθηκαν:

  • Το ειδικό βοήθημα που δίνεται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας σε όλους όσοι διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/ριες, εργαζόμενοι/ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.). Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο προς δεκατρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Εφόσον το ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ (19,16Χ13 = 249,08).
  • Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που μπορούσαν να λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος κατηγορίες ανέργων και αντιστοιχούσε σε 15 ημερήσια επιδόματα προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος και υπολογιζόταν στα 284,7 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών. Δικαιούχοι ήταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης-εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.)

Οι δικαιούχοι του επιδόματος επίσχεσης θα έπρεπε να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου. Ο ασφαλισμένος μπορούσε να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος υπήρχαν και εισοδηματικά κριτήρια.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

You May Also Like

Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο από σήμερα θα ασθενήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι

Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο από σήμερα θα ασθενήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι

ΣΗΠΕ: Στηρίζω τον τοπικό Τύπο, στηρίζω την ελληνική περιφέρεια

    ΣΗΠΕ: Στηρίζω τον τοπικό Τύπο, στηρίζω την ελληνική περιφέρεια

Δωρεά 2 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ από “Το Ποτάμι” στο ΠΓΝ “Αττικόν”

Δωρεά 2 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ από “Το Ποτάμι” στο ΠΓΝ “Αττικόν”

Ανακοινώθηκαν τα θέματα Φυσικής και Λατινικών για τους υποψηφίους ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2020

Ανακοινώθηκαν τα θέματα Φυσικής και Λατινικών για τους υποψηφίους ΓΕΛ στις Πανελλήνιες…

Κόπωση στο Χόλιγουντ από το #MeToo

Οι παραγωγοί ταινιών γυρίζουν την πλάτη σε ισότητα και ετερογένεια To κίνημα…

Εκπαιδευτικό σεμινάριο που αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον κλάδο της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας

Εκπαιδευτικό σεμινάριο που αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον κλάδο της κτηνοτροφίας…

Δεύτερο «γιοκ» στον Μητσοτάκη από τον Ερντογάν – «Δεν θα δεχτώ να τον συναντήσω στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ»

Δεύτερο «Μητσοτάκης γιοκ» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη…

Δημοσκόπηση: «Ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια λέει το 57,4%

Ωστόσο ένα πολύ μικρό ποσοστό πιστεύει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα

ΚΕΑ Σεπτεμβρίου 2018: Πότε και πώς καταβάλλεται

ΚΕΑ Σεπτεμβρίου 2018: Πότε και πώς καταβάλλεται

Β. Κικίλιας: Όπως ήμασταν αποτελεσματικοί στον Έβρο και στην κρίση του κορονοϊού, έτσι θα είμαστε και σε όλες τις προκλήσεις. Η ισχύς μας είναι αποτρεπτική, αλλά όποιος δοκιμάσει θα υποστεί τεράστιο κόστος

Β. Κικίλιας: Όπως ήμασταν αποτελεσματικοί στον Έβρο και στην κρίση του κορονοϊού,…