Eργασιακό νομοσχέδιο: Προς τετραήμερο με εργασία 10 ωρών

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, χωρίς κόφτη στις συνολικές απολαβές του εργαζομένου και με μπόνους τον… χρόνο και όχι τα έξτρα χρήματα, φέρνει επισήμως στο προσκήνιο η κυβέρνηση, με αποκαλυπτικές διευκρινίσεις για τα «καυτά» σημεία τού εργασιακού νομοσχεδίου από τον Κωστή Χατζηδάκη προς τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο υπουργός Εργασίας έβαλε χθες στο τραπέζι τη δρομολογούμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και χαρακτήρισε fake news τα εντεινόμενα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις αποδοχών».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έρχεται νέα φόρμουλα ευελιξίας στο ωράριο των εργαζομένων, που θα εφαρμόζεται, κατά τον Χατζηδάκη, είτε με συλλογική συμφωνία είτε με αίτηση του εργαζομένου.

«Θέλουν άραγε αυτοί που μας κατηγορούν να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο, αν τη θέλει ο ίδιος;» διερωτήθηκε ο υπουργός και επισήμως άνοιξε τον δρόμο:

«Μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί τετραήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης».

Η Ελλάδα δείχνει να κινείται στον δρόμο της Ισπανίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ ετοιμάζεται να «δοκιμάσει» το εν λόγω μοντέλο, επικεντρωμένο αρχικά σε τομείς όπως η πληροφορική, οι νομικές υπηρεσίες κ.λπ.

Εν αναμονή της ακριβούς διατύπωσης στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται μετά το Πάσχα, ο Χατζηδάκης επεδίωξε να στείλει το μήνυμα ότι «αντιμετωπίζουμε πραγματικά προβλήματα στην αγορά εργασίας και αναχρονιστικές ρυθμίσεις».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αποστροφή «λίγες κουβέντες και καλές», πήρε θέση για το 8ωρο, δεσμευόμενος ότι «παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει». Από την κυβέρνηση άλλωστε επιμένουν ότι μόλις το νομοσχέδιο δοθεί στη δημόσια διαβούλευση θα διαλυθούν «μύθοι».

Σε κάθε περίπτωση, με την αναγνώριση του Μαξίμου ότι τα εργασιακά ανοίγουν μέτωπο σοβαρών… κλυδωνισμών, τη δική της (πολιτική) σημασία είχε η αναφορά του Πρωθυπουργού στην εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπόλοιπων υπαλλήλων – «ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση», όπως τόνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση, είναι προφανές ότι με την παρέμβασή του ο Χατζηδάκης θέλησε να προτάξει ζητήματα προστασίας των εργαζομένων από αδικίες και καταχρήσεις των εργοδοτών «όπως οι αδήλωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία», υποστηρίζοντας ότι στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται φιλεργατικές διατάξεις.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι πως «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους “στα κεραμίδια”», ενώ ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Το επιχείρημα αυτό βρίσκεται στα χείλη των υποστηρικτών – ανά τον κόσμο – της τετράωρης εργασίας.

Το σίγουρο είναι ότι στις περιόδους του έτους κατά τις οποίες θα αυξάνονται οι ώρες εργασίας ημερησίως δεν θα υπάρχει επιπλέον αμοιβή, αλλά «εξασφάλιση» ρεπό – άδειας και μείωση του χρόνου απασχόλησης σε άλλα διαστήματα. Ενα από τα κρίσιμα σημεία, που διευκρίνισε ο Χατζηδάκης, είναι ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της «διευθέτησης χρόνου» είναι η ύπαρξη συλλογικής συμφωνίας ή μια αίτηση του εργαζομένου.

«Θα υπάρχει η δυνατότητα, όχι η υποχρέωση, του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και δύο ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας), ώστε σε ορίζοντα εξαμήνου ο μέσος όρος εργασίας να είναι πέντε ημέρες την εβδομάδα και οκτώ ώρες την ημέρα» έλεγαν από το υπουργείο.

Οι ίδιες πηγές παρουσίαζαν ως δικλίδα ασφαλείας για τη διασφάλιση του οκταώρου την ψηφιοποίηση, δηλαδή τη θέσπιση κάρτας εργασίας, ώστε να παρακολουθούνται «ζωντανά» το ωράριο και η τήρησή του.

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…