Έφυγε από την ζωή χθες Κυριακή 13 Αυγούστου, ο σπουδαίος ζωγράφος, με καταγωγή από την Λευκοπηγή Κοζάνης, σε ηλικία 90 ετών, Μανώλης Δραγώγιας. Η Λευκοπηγή, η Κοζάνη και όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος θα είναι φτωχότεροι με την απώλεια του.

Ο Μανώλης Δραγώγιας υπήρξε μεγάλος ζωγράφος έργα του κοσμούν αίθουσες, πινακοθήκες, μουσεία γραφεία και οικίες. Το 2010, ο Μανώλης Δραγώγιας τιμήθηκε από το Δήμο Κοζάνης με το αργυρό μετάλλιο της πόλης, με τη συμπλήρωση 55 χρόνων εικαστικής δημιουργίας.

Ο γνωστός ζωγράφος τον Απρίλιο του 2019 παρουσίασε για τελευταία φορά στην Κοζάνη μια σειρά από έργα του στο λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Έργα του Μανώλη Δραγώγια βρίσκονται στο Δημαρχείο και στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης, όπως και σε άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσα στους πίνακες του περιλαμβάνονται: “11 Οκτωβρίου 1912” (που αναπαριστά την απελευθέρωση της Κοζάνης), “Ψαρόβαρκες αγκυροβολημένες”, “Βάρκες στην αμμουδιά”, “Σύνθεση με ψαρόβαρκα, βότσαλα και θάλασσα”, “Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους” κ. ά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης μάλιστα εξέδωσε και ένα λεύκωμα τιμητικό, με έργα που είχε επιλέξει ο ίδιος.

Η κηδεία του Μανώλη Δραγώγια θα γίνει στις 15 Αυγούστου 2023 στις 11:30 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης όπου βρισκόταν και η κατοικία του.

Βιογραφικό σημείωμα Μανώλη Δραγώγια

Γεννήθηκε στη Λευκοπηγή της Κοζάνης το 1933. Το 1962 εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου σπούδασε ζωγραφική για δύο περίπου χρόνια στο εργαστήριο του Αλ. Γκεόργκυ. Εκεί ειδικεύεται στην τεχνική της σπάτουλας και δέχεται τις επιδράσεις του ιμπρεσιονισμού. Στη Γερμανία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αργότερα, συγκινείται και εμπνέεται από τα διδάγματα της Σχολής του Μονάχου. Το 1964, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στην ιδιωτική σχολή “Κοραής”.

Η θεματογραφία του επικεντρώνεται στα τοπία με ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ακτές, καρνάγια και αρσανάδες και ψαρόβαρκες, αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων του χωριού και τα λαογραφικά συμβάντα. Εκπροσωπεί την τάση του ιμπρεσιονιστικού υπαιθρισμού, με εμφανείς επιρροές από τις θαλασσογραφίες του Ρώσου ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι (Ivan Aivazovski, 1817 – 1900) και από τον τοπιογράφο Ιβάν Σίσκιν (Ivan Shishkin, 1832 – 1898) στη ζωγραφική του δάσους. Με εκθέσεις του σε όλη τη Μακεδονία, μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστοριάς και της Χαλκιδικής ή τις προσωπογραφίες των ανθρώπων του χωριού και της θάλασσας, εκφράζει έντονα τα συναισθήματά του για το σκληρό αγώνα της ζωής στην ύπαιθρο. Στην απόδοση των ανθρώπινων μορφών χρησιμοποιεί ανθρωποκεντρικές φόρμες.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαρντίδου

Πηγή:ertnews.gr

You May Also Like

Δήμος Γρεβενών: «Δίνουμε περισσότερο φως στην πόλη μας» (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Νέα φώτα led υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης σε δρόμους και γειτονιές

Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός στην Πτολεμαΐδα για κατοχή ηρωίνης

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας

Τιμητική Διάκριση HRM Εκπαίδευση 2023 για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Βραβεύτηκε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία σε Οργανισμούς/Επιχειρήσεις»,

Συνελήφθη 48χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας για κλοπή και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτή, την τσάντα 72χρονης μέσα σε κατάστημα

Σύλληψη δύο 18χρονων στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών, σε διαφορετικές περιπτώσεις

Σύλληψη δύο 18χρονων στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών, σε διαφορετικές περιπτώσεις

Σύλληψη 24χρονου στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών

Την Τετάρτη (22-06-2016) το απόγευμα στην Κοζάνη, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης…

Σύλληψη 29χρονου σε περιοχή της Φλώρινας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Σύλληψη 29χρονου σε περιοχή της Φλώρινας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Δια ζώσης συνεδρίασε το 5ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Δια ζώσης συνεδρίασε το 5ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος