Το 2023 είναι ήδη η τρίτη πιο καταστροφική χρονιά του 21ου αιώνα με 641.000 στρέμματα καμένης γης, πίσω μόνο από το 2007 με την τραγωδία στην Ηλεία και το 2021 με το παρανάλωμα στη Βόρεια Εύβοια.

Η τρίτη καταστροφικότερη χρονιά τα τελευταία 16 χρόνια ως προς τις καμένες εκτάσεις είναι η φετινή χωρίς να έχει ακόμα τελειώσει η αντιπυρική περίοδος. Χειρότερες χρονιές ήταν μόνο το 2007 (φωτιές στην Ηλεία, σύνολο στη χώρα 2.623.933 καμένα στρέμματα) και το 2021 (φωτιά στην Εύβοια, 1.332.141 καμένα στρέμματα στη χώρα). Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), μέχρι χθες είχαν καεί 641.000 στρέμματα σε μόλις 28 μεγάλες πυρκαγιές, ενώ την περσινή χρονιά κάηκαν 224.800 (σχεδόν το ένα τρίτο από φέτος) σε 66 πυρκαγιές.

Τον Ιούλιο του 2023 καταστράφηκαν 507.910 στρέμματα, με το νησί της Ρόδου να μετρά 180.000 καμένα στρέμματα, ενώ μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν επίσης η Δυτική Αττική αλλά και η Μαγνησία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Συστήματος Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών FireHUB της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου έχουν προκαλέσει σημαντικά μεγαλύτερη καταστροφή από κάθε αντίστοιχη περίοδο τα τελευταία 13 χρόνια.

Εκταση μεγαλύτερη των 100.000 στρεμμάτων φέρεται να είχε κατακάψει μέχρι χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Εβρου σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του συστήματos EFFIS βάσει των δεδομένων ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS. Ωστόσο, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων. Ακριβέστερη εκτίμηση μπορεί να γίνει μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

Η πρώτη χαρτογράφηση από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) έκανε λόγο για 55.000 καμένα στρέμματα, εκτίμηση που στη συνέχεια (ξημερώματα Δευτέρας) αυξήθηκε στα 75.000 στρέμματα.

https://www.efsyn.gr/

You May Also Like

Κάρλα Ντελ Πόντε: Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν – Nα βγει διεθνές ένταλμα σύλληψης

«Ήλπιζα να μην ξαναδώ ομαδικούς τάφους», είπε στην εφημερίδα Blick η πρώην…

ΟΑΕΔ: Νέα εκπτωτική κάρτα σε περισσότερους από 200.000 ανέργους -Ποιοι είναι δικαιούχοι

ΟΑΕΔ: Νέα εκπτωτική κάρτα σε περισσότερους από 200.000 ανέργους -Ποιοι είναι δικαιούχοι

Τζιχάτ Γιαϊτζί: «Δεν είναι δυνατόν να μας πολεμήσουν τεμπέληδες, όπως η Ελλάδα»

Τζιχάτ Γιαϊτζί: Ο απόστρατος αντιναύαρχος, χαρακτήρισε με προκλητικό τρόπο τους Έλληνες «τεμπέληδες»…

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται βροχερό Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας

Φθινοπωρινό θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με βροχές και καταιγίδες.…

Συνεχίζεται η εθελοντική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ για την ενίσχυση των δομών “Βοήθεια στο Σπίτι. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 1237 άτομα από 216 δήμους της χώρας

Συνεχίζεται η εθελοντική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ για την ενίσχυση…

Πανελλήνιες 2022: Αυτά είναι τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα ΓΕΛ

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων  στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που γράφουν σήμερα,…

Ρωσία: «Ο ουκρανικός στρατός εγκαταλείπει τα όπλα του – Τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν χτυπούν τις…

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα το Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης. Ποια είναι τα κριτήρια και πώς θα γίνονται οι αιτήσεις;

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα το Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης. Ποια είναι…

Επτά στους δέκα υποψήφιους πέτυχαν στις φετινές πανελλαδικές

Επτά στους δέκα υποψήφιους πέτυχαν στις φετινές πανελλαδικές

Είναι καλή ιδέα η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Είναι καλή ιδέα η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;