Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελεγκτών της εφορίας με στόχο να εντοπιστούν αφενός όσοι αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα αλλά και όσοι δηλώνουν χαμηλότερα από αυτά που εισπράττουν.

Ήδη από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές και ιδιοκτήτες που απέφυγαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ. Μετά από μηνύματα που έλαβαν από τις ελεγκτικές αρχές υποχρεώθηκαν να δηλώσουν τα σχετικά ποσά και να καταβάλλουν και τους αναλογούντες φόρους.

Στην προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων σημαντικό ρόλο είχαν και οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα στοιχεία που αποστέλλουν στον φοροεισπρακτικό μηχανισμός. Μετά την αξιοποίηση των δεδομένων που έλαβε η ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, εντοπίστηκαν οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ταυτόχρονα όμως στο πλαίσιο υλοποίησης της προβλεπόμενης διαδικασίας βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας, (σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ) πραγματοποιήθηκε αποστολή αρχείων στις πλατφόρμες με συνολικά 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων που απαιτήθηκε να απενεργοποιηθούν καθόσον είτε δεν είχαν ΑΜΑ ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.

Από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς και θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω “έξυπνων” εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο Ακινήτων.

Με βάση τα ανωτέρω, θα πρέπει όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις, κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών AirDNA τα έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική αγορά κατά το 2022 ανήλθαν στα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην ελληνική αγορά αυξήθηκε πέρυσι σε 193 ευρώ, σηματοδοτώντας αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2019 και 15% συγκριτικά με το 2021. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της αυξημένης ζήτησης συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

https://www.capital.gr/

You May Also Like

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων

Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων σε Αττική…

Γεωργιάδης: Με το «καλάθι του Πάσχα» πετύχαμε να έχουμε τις ίδιες τιμές με πέρυσι στο αρνί

«Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με το πορτοφόλι του».

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.713 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.713 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Επίδομα παιδιού Α21: Έξτρα δόση τον Απρίλιο 2023 – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Το μπόνους της μιάμιση δόσης δε συνδέεται με τις δίμηνες καταβολές του ΟΠΕΚΑ