Στην ανάρτηση λίστας με 461 σκευάσματα τα οποία αιτήθηκαν αύξηση τιμής προχώρησε σήμερα ο ΕΟΦ, απ’ όπου προκύπτουν μάλιστα σημαντικές ανατιμολογήσεις από 4% έως και 360%! Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να διορθωθούν σημαντικές παραλείψεις κατά τις προηγούμενες εκδόσεις δελτίων τιμών, όπου πολλά σκευάσματα λάμβαναν τιμές χαμηλότερες από το Μέσος Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή είχαν τόσο χαμηλή τιμή που δεν ήταν συμφέρουσα η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων βλέπουμε και πολύ γνωστά και σημαντικά αντιβιοτικά, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική αλοπεριδόλη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ: «Σε συνέχεια της από 29-2-2024 ανακοίνωσης του Οργανισμού για την υποβολή αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών από τους ΚΑΚ, αναρτάται σήμερα Πέμπτη 20.06.2024, προς διαβούλευση, αρχείο με την πρόταση του ΕΟΦ. Παρακαλούμε όπως οι ΚΑΚ υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά ([email protected]) έως και την Παρασκευή 28.06.2024».

Επί της ουσίας εφαρμόζεται η Υπουργική απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου η οποία ανέφερε ότι:

«Σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας. Για την εφαρμογή της παρούσας συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για αυξήσεις τιμών ήταν περί τα 900 αλλά από αυτά μετά τις σχετικές αξιολογήσεις, δόθηκαν αυξήσεις στα 461 σκευάσματα. Επίσης από τις συγκεκριμένες αυξήσεις αναμένεται συνολική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ ή καλύτερα θα αυξήσουν το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στη σωρρευτική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία των ενστάσεων να υπάρξουν και άλλες ανατιμήσεις, εφόσον τεκμηριώνεται το σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών.

moneyreview.gr

You May Also Like

100 χρόνια μπροστά: Το θαύμα του ελληνικού νησιού που άλλαξε συνήθειες ετών σε λίγους μήνες

Πλέον είναι το νησί το οποίο έχει πετύχει σχεδόν μηδενική ταφή αποβλήτων.

Κορωνοϊός – Επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα: Δείτε πότε καταβάλλονται

Table of Contents Hide Κορωνοϊός – Επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα:…

Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό

Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο…

Σκόπια: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί σκέτο «Μακεδονία» στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2020

Σκόπια: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί σκέτο «Μακεδονία» στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής…

Βουλή: Υποχρεωτική η μάσκα για υπουργούς και βουλευτές

Βουλή: Υποχρεωτική η μάσκα για υπουργούς και βουλευτές

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έλαμπε στην Εβδομάδα Μόδας – “Νιώθω για πρώτη φορά όμορφη όπως παλιά”

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έλαμπε στην Εβδομάδα Μόδας – “Νιώθω για πρώτη φορά όμορφη…

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός-ποιοι θα επωφεληθούν

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός-ποιοι θα επωφεληθούν

ΔΥΠΑ: Έρχονται 25.000 θέσεις εργασίας και 50.000 θέσεις κατάρτισης

Δύο προγράμματα της ΔΥΠΑ έρχονται να φέρουν θέσεις εργασίας και εξειδίκευσης σε χιλιάδες άτομα