Στην ανάρτηση λίστας με 461 σκευάσματα τα οποία αιτήθηκαν αύξηση τιμής προχώρησε σήμερα ο ΕΟΦ, απ’ όπου προκύπτουν μάλιστα σημαντικές ανατιμολογήσεις από 4% έως και 360%! Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να διορθωθούν σημαντικές παραλείψεις κατά τις προηγούμενες εκδόσεις δελτίων τιμών, όπου πολλά σκευάσματα λάμβαναν τιμές χαμηλότερες από το Μέσος Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή είχαν τόσο χαμηλή τιμή που δεν ήταν συμφέρουσα η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων βλέπουμε και πολύ γνωστά και σημαντικά αντιβιοτικά, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική αλοπεριδόλη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ: «Σε συνέχεια της από 29-2-2024 ανακοίνωσης του Οργανισμού για την υποβολή αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών από τους ΚΑΚ, αναρτάται σήμερα Πέμπτη 20.06.2024, προς διαβούλευση, αρχείο με την πρόταση του ΕΟΦ. Παρακαλούμε όπως οι ΚΑΚ υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά ([email protected]) έως και την Παρασκευή 28.06.2024».

Επί της ουσίας εφαρμόζεται η Υπουργική απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου η οποία ανέφερε ότι:

«Σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας. Για την εφαρμογή της παρούσας συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για αυξήσεις τιμών ήταν περί τα 900 αλλά από αυτά μετά τις σχετικές αξιολογήσεις, δόθηκαν αυξήσεις στα 461 σκευάσματα. Επίσης από τις συγκεκριμένες αυξήσεις αναμένεται συνολική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ ή καλύτερα θα αυξήσουν το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στη σωρρευτική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία των ενστάσεων να υπάρξουν και άλλες ανατιμήσεις, εφόσον τεκμηριώνεται το σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών.

moneyreview.gr

You May Also Like

Άνοιγμα σχολείων: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για τα λύκεια -Τι θα γίνει με δημοτικά, γυμνάσια

Ολοένα και πιο κοντά το άνοιγμα των Λυκείων, με την επιτροπή να…

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην…

Ο Γιώργος Τράγκας ήθελε να εμβολιαστεί και έδινε μάχη με τις φοβίες του – Τι δήλωσε ο Π. Κουρτζίδης, εκ. τύπου του Κ.ΕΛ.ΑΝ. (video)

Ο Γιώργος Τράγκας ήθελε να εμβολιαστεί και έδινε μάχη με τις φοβίες…

Market pass: Η μεγάλη αλλαγή για την παράταση- Aνοίγουν αιτήσεις αλλά όχι για όλους

Tο επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης

Έλενα Ακρίτα: To Facebook μπλόκαρε ξανά τον λογαριασμό της

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας έλαβε δύο μηνύματα

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

Θα πάρει μέρος στην κωπηλασία, στη δίκωπο με την Χριστίνα Μπούρμπου.(βίντεο)

ΟΑΕΔ: Νέα κοινωφελής εργασία για 2.300 ανέργους – Με ποια κριτήρια οι προσλήψεις

ΟΑΕΔ: Νέα κοινωφελής εργασία για 2.300 ανέργους – Με ποια κριτήρια οι…

Κάλεσμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου να μείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους – Τι ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία

Κάλεσμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου να μείνουν οι πολίτες στα…

Β.Κικίλιας: Επαναλειτουργεί άμεσα το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Β.Κικίλιας: Επαναλειτουργεί άμεσα το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»