Πλαφόν 413 ευρώ ανά μήνα τίθεται στην παρακράτηση για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Για όσους έχουν μισθωτή απασχόληση, ο ασφαλιστικός πόρος θα είναι το 10% του μισθού και έως τα 413 ευρώ

Γεωργιάδης: Τα ένσημα της δεύτερης δουλειάς θα υπολογίζονται στη σύνταξη

Αναλυτικά, στην περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλάβει μισθωτή εργασία, η παρακράτηση θα είναι στο 10% επί του ακαθάριστου μισθού του, και αυτή θα επιμερίζεται κατά 7,7% και 2,3% σε κύρια και επικουρική ασφάλιση. Ετσι, για μισθό 750 ευρώ μεικτά, θα παρακρατείται επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών ποσό της τάξης των 75 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η απασχόληση αφορά ελεύθερο επάγγελμα, για το οποίο δεν προβλέπεται επικουρική ασφάλιση, ο επιπλέον πόρος που θα κρατείται, θα αντιστοιχεί στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχει επιλέξει για κύρια ασφάλιση ο συνταξιούχος. Ετσι, στην πράξη, η εισφορά θα ξεκινάει από τα 255 ευρώ (έναντι 169,95 ευρώ που αντιστοιχεί στην εισφορά που θα πλήρωνε κάποιος μη μισθωτός που δεν λαμβάνει σύνταξη και επιλέγει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία) και θα σταματάει τον «κόφτη» των 413 ευρώ. Εάν η επιλογή αφορά –που θεωρείται το πλέον πιθανό– την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, τότε η επιπλέον εισφορά θα είναι της τάξης των 85 ευρώ.

Εφόσον βέβαια κάποιος συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία, η ασφάλιση της οποίας περιλαμβάνει και επικούρηση, το νέο «πέναλτι» θα αντιστοιχεί σε κρατήσεις που θα επιμερίζονται σε επιπλέον 40% της κλάσης επιλογής του για κύρια ασφάλιση και επιπλέον 40% της κλάσης για επικουρική ασφάλιση. Ετσι, με δεδομένο πάντα ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν, όπως και οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι, την πρώτη ασφαλιστική κλάση, οι εισφορές για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, σε θέσεις όπως δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ., θα ανέρχονται σε 297,7 ευρώ τον μήνα, έναντι 212,7 ευρώ που πληρώνει ένας που δεν εργάζεται. Ητοι, επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 85 ευρώ, επίσης. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, το ποσό δεν θα ξεπερνάει τα 413 ευρώ τον μήνα.

Κάτω από 900 ευρώ οι μισές συντάξεις

Από την επιβολή του ειδικού αυτού φόρου θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αγρότες, όσοι συνταξιούχοι εκτός π. ΟΓΑ έχουν εισόδημα από αγροτικές εργασίες έως 10.000 ευρώ ετησίως και άλλες μικρότερες ομάδες συνταξιούχων με κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ψυχικά ασθενείς κ.λπ.).

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Ποιος ήταν ο Άγιος Ονήσιμος που τιμάται σήμερα;

Ποιος ήταν ο Άγιος Ονήσιμος που τιμάται σήμερα;

Πτολεμαΐδα: Τι είπε ο πατέρας βρέφους που πέθανε από γρίπη

Ο ίδιος κατηγορεί τους γιατρούς για αμέλεια καθώς όπως λέει πήγαν το παιδί με 40 πυρετό και τους έδιωξαν

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μ. Σπυράκη για τον ανασχηματισμό: “τόση αναστάτωση για να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς”

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μ. Σπυράκη για τον ανασχηματισμό:…

Εγκρίθηκε η πίστωση ποσού 19,5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση παραγωγών λαϊκών αγορών και σπαραγγιών από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Εγκρίθηκε η πίστωση ποσού 19,5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση παραγωγών λαϊκών αγορών…

Βόρεια Καρολίνα: Πάνω από 150 φοιτητές διαγνώστηκαν με καρκίνο

Μετά από έκθεση σε τοξικές ουσίες σε πανεπιστήμιο!

Θερινές εκπτώσεις: Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή, τι ώρα κλείνουν

Προαιρετικά ανοικτά μπορούν να είναι σήμερα, Κυριακή 11 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των θερινών…

Δωρεά 1.000.000 ευρώ της οικογένειας Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου στο ΕΣΥ

Δωρεά 1.000.000 ευρώ της οικογένειας Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου στο ΕΣΥ

Καβουρότρυπες: Η παραλία με τα τιρκουάζ νερά και τα λευκά βράχια που θυμίζει εξωτικό παράδεισο

Η ομορφιά της φύσης είναι τέτοια που σου κόβει την ανάσα

Επιστρέφει στην Αθήνα η «Υδρία» του Μειδία για την έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ»

Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την ερχόμενη εβδομάδα.

«Σβήστηκαν απ’ το χάρτη» Λίμνη, Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές –Στάχτη, πόνος και καταστροφή

«Σβήστηκαν απ’ το χάρτη» Λίμνη, Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές –Στάχτη, πόνος και καταστροφή