Asian business person having a meeting with paper materials

Στη  συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, αναδείχθηκαν κρίσιμες πτυχές του ζητήματος. Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

Η ισότητα στην εργασία αποτελεί, εκτός από ρυθμιστική υποχρέωση (στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς), πρωτίστως ζήτημα δικαιοσύνης. Το πρόβλημα της ανισότητας των φύλων στη χώρα μας, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει σημαντικό. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο 53% του γενικού δείκτη ισότητας βάσει του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, σε σύγκριση με το 68% του μέσου όρου στην Ε.Ε., γεγονός το οποίο συνεπάγεται μερική μόνο αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, με αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος των UNI-PHARMA SA & InterMed SA, Γενική Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΒ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα, κυρία Ιουλία Τσέτη, επισήμανε τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων και του κοινού για διάφορες πτυχές της ισότητας των φύλων στην εργασία, όπως κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις βασικές ενότητες: απασχόληση και αμοιβές, προσλήψεις και επαγγελματική ανάπτυξη, πολιτικές – παροχές – θεσμικό πλαίσιο και βία και παρενόχληση. «Για τον ΣΕΒ, η ισότητα εμπεριέχει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Αποτελεί πρωτίστως κουλτούρα και συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργεί δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άντρες ή γυναίκες, σέβεται την προσωπικότητα», ανέφερε η κυρία Τσέτη και συμπλήρωσε: «μια επιχείρηση είναι πραγματικά επιτυχημένη όταν ενστερνίζεται την ισότητα και τη συμπερίληψη όχι απλά ως υποχρέωση απέναντι σε ομάδες εργαζομένων, αλλά ως βασικό συστατικό δημιουργικότητας και αλλαγής υποδείγματος λειτουργίας».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να τις τροφοδοτούμε με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν ότι το ζήτημα της ισότητας είναι παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης και θεμελίωσης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι να δείξουμε τον δρόμο της συμπερίληψης, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, εργαζόμενες και εργαζόμενους. Ανοίγει ορίζοντες σε διαφορετικές οπτικές και δεξιότητες και προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που τον ακολουθούν».

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας, ο κ. Θανάσης Συριανός Πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) υπογράμμισε «Οι επιχειρήσεις χάνουν από την απουσία γυναικών στην εργασία. Η ποικιλομορφία και η περιλαμβανομένη ηγεσία έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης μπορεί να φέρει νέες ιδέες, προοπτικές και προσεγγίσεις, και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μιας επιχείρησης. Επιπλέον, η παρουσία ποικίλων φωνών και απόψεων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και εξυπηρέτηση μιας ευρύτερης γκάμας πελατών και καταναλωτών. Συνολικά, η προώθηση της ισότητας και η αντιμετώπιση των στερεοτύπων μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη, πολυποίκιλη και αποδοτική επιχειρηματική κοινότητα».

Παράλληλα, η κυρία Ιωάννα Κεφάλα, Special Products Manager στον Όμιλο Ηρακλής, ανέφερε: «Με ιδιαίτερα χαρά συμμετείχα, ως μέλος του πάνελ, στην εποικοδομητική συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για την Ισότητα στην Εργασία. Με κριτική σκέψη αναλογιστήκαμε το παρελθόν και σχολιάσαμε το σήμερα. Ελπίζω όμως ότι βάλαμε ένα λιθαράκι για το αύριο, αφού συζητήσαμε πρακτικές, άμεσες αλλά και στρατηγικές δράσεις που μπορούν να ακολουθήσουν όσες επιχειρήσεις θέλουν να εξελίσσονται και να επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξη γιατί το παρόν είναι ελπιδοφόρο αλλά το μέλλον είναι πιο ποικιλόμορφο, συμπεριληπτικό και σίγουρα ίσο».

Τέλος, η κυρία Ιωάννα Ζεργιώτη, καθηγήτρια ΕΜΠ, υπογράμμισε «Οι γυναίκες διστάζουν και οι άνδρες αδιαφορούν. Η ισότητα για να επιτευχθεί είναι ένας Μαραθώνιος και απαιτεί εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ξεκινώντας από τα σχολεία και όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η ποσόστωση του αριθμού των γυναικών στις υψηλές βαθμίδες και τα συμβούλια διοίκησης είναι επίσης ένα θετικό μέτρο προς την επίτευξη της ισότητας».

 

Επιμελητήριο Καστοριάς

 

You May Also Like

Επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ – Power pass: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του Power Pass – Πώς θα…

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα ινστιτούτα αισθητικής

Νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση σε δημόσιους χώρους για τις γυναίκες

Ευχαριστίες από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς Μπάμπη Καραταλίδη

΄΄Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 426 επιχειρηματίες της Καστοριάς που μας τίμησαν με την παρουσία και την ψήφο τους στις εκλογές του Επιμελητηρίου.΄΄

Στην Ευρώπη μειώνεται ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα εκτοξεύεται – Νέες αυξήσεις τιμών σε έλαια, καύσιμα και φρούτα

Την ώρα που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «πέφτει», στην Ελλάδα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία

Kinesis Personal: Κοπή βασιλόπιτας και ανακοίνωση συνεργασίας με την FoodOxys ΙΚΕ (Φωτογραφίες)

Το γυμναστήριο  KINESIS PERSONAL πρόθεση συνεργασίας με την εταιρεία FoodOxys ΙΚΕ τεχνοβλαστός του ΠανεπιστήμιουΘεσσαλίας ανακοίνωσε στην καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας.

Σε έκτακτο Eurogroup η οριστική απόφαση για τις συντάξεις

Σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί πριν την 21η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης…

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Οδηγίες της ΑΑΔΕ για την σωστή συμπλήρωση

Οδηγό με 22 ερωτήσεις- απαντήσεις για την συμπλήρωση των εντύπων Ε2 και…

Παράταση για τις αιτήσεις ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα εποχικής απασχόλησης στο Ηράκλειο Κρήτης

500 οι διαθέσιμες θέσεις ωφελουμένων

Μόνιμοι πλέον οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Μόνιμοι πλέον οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό