Σειρά συναντήσεων για θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου, συνοδευόμενος από τον  Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Μάνο Δημητρόπουλο, τον  Γ.Γ. του Δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο και, εκ μέρους του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών “ο Πελεκάνος”,  τον πρόεδρο Κώστα Ναλπαντίδη και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Γέρου.

Το κλιμάκιο από την Πρέσπα είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Στρατάκο και στον ΕΛ.Γ.Α.   με τον πρόεδρο του οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η εξέλιξη του έργου της στάγδην άρδευσης στην περιοχή,  που πλέον κατασκευάζεται με ευθύνη του υπουργείου υποδομών και για το οποίο ζητήθηκε να προγραμματιστούν επιπλέον δράσεις, ώστε να γίνει εφικτή η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα για το σύνολο των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, για την σύνδεση στο νέο αρδευτικό, απαιτείται επιπρόσθετος εξοπλισμός και στα σημεία υδροληψίας του ΤΟΕΒ και στα χωράφια, καθώς και η προμήθεια εξοπλισμού από τους αγρότες,  δηλαδή σωλήνες με σταλακτήρες σε κάθε χωράφι, επιπρόσθετος εξοπλισμός φίλτρανσης, υδρολίπανσης κλπ,. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα σε εκατοντάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θα πρέπει να συνοδευτούν από δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το νέο σύστημα και τις δυνατότητές του.

Ακόμα, συζητήθηκε ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους φασολοπαραγωγούς, η τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου κατανάλωσης και, συγκεκριμένα η τροποποίηση του πίνακα για τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου κινητήρων για την καλλιέργεια των βρώσιμων οσπρίων, για τα οποία αναφέρεται πως η μέγιστη ποσότητα κατανάλωσης πετρελαίου είναι 8,7lt ανά στρέμμα, ενώ άλλες καλλιέργειες με τις ίδιες ή και λιγότερες μηχανικές εργασίες παρουσιάζονται με μεγαλύτερη καταναλούμενη ποσότητα ανά στρέμμα.

Στην πραγματικότητα, η ελάχιστη κατανάλωση πετρελαίου ανά στρέμμα βρώσιμων οσπρίων ανέρχεται στα 28 λίτρα, εξαιρουμένης της την κατανάλωσης πετρελαίου στα επαγγελματικά αυτοκίνητα των αγροτών.

Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στο ζήτημα της επιπρόσθετης ενίσχυσης λόγω χαλαζόπτωσης σύμφωνα με τον κανόνα de minimis για τους παραγωγούς ΠΓΕ του Α.Σ. «ο Πελεκάνος», που εκκρεμεί από το 2019.

You May Also Like

Ο Δήμος Καστοριάς: Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Το ίδιο και οι αποφάσεις. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί (video)

Ο Δήμος Καστοριάς: Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Το ίδιο και οι αποφάσεις.…

Καστοριά: Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 155 κιλών και 855 γραμμαρίων

Καστοριά: Συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 155…

Σε ετοιμότητα τα Σχολεία στο Δήμο Καστοριάς. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα βρίσκεται σε ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον

  Σε ετοιμότητα τα Σχολεία στο Δήμο Καστοριάς. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα…

Η Μαρία Αντωνίου στην Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Η Μαρία Αντωνίου στην Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την ίδρυση δικτύου πόλεων με σκοπό την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

    Συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την…