Το ΝΕΟ σχέδιο για υο εξεταστικό σύστημα – Εθνικό απολυτήριο με Τράπεζα Θεμάτων και ενσωματωμένες τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα Σύμφωνα με την Καθημερινή, ζητούμενο είναι η ύπαρξη πολιτικής συναίνεσης, και ως προς αυτό θετικά είναι τα έως τώρα μηνύματα από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για 300 θέσεις εργασίας με μισθό 780 ευρώ Ειδικότερα, η θεσμοθέτηση εθνικού απολυτηρίου θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση του λυκείου, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει καταντήσει προθάλαμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και αυτό διότι οι μαθητές από τη Β΄ Λυκείου, ή και νωρίτερα, εστιάζουν στην προετοιμασία τους στα 4 μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο το λύκειο χάνει τον εκπαιδευτικό του στόχο, ενώ οι έφηβοι για δύο έτη αποστερούνται πολύτιμο «παιδαγωγικό χρόνο». Άρα, ο κεντρικός σκοπός του εθνικού απολυτηρίου, όπως σχεδιάζεται από το επιτελείο του υπ. Παιδείας, είναι οι μαθητές να εστιάζουν σε περισσότερα διδακτικά αντικείμενα, μέσα από προγράμματα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας που θα αξιοποιούν την τεχνολογία.

Από την άλλη, όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, «δεν θα υπάρξει εθνικό απολυτήριο χωρίς σεβασμό στο κεκτημένο των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Το κεκτημένο των σημερινών Πανελλαδικών είναι το αδιάβλητό τους. Ετσι, μελετάται στο εθνικό απολυτήριο να είναι ενσωματωμένες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι μαθητές θα εξετάζονται σε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Η Τράπεζα Θεμάτων θα διατηρηθεί, παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, καθώς θεωρείται χρήσιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στην Εκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Τράπεζας Θεμάτων, που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κεντρικός στόχος είναι οι μαθητές να εστιάζουν σε περισσότερα διδακτικά αντικείμενα – Παραμένει η Τράπεζα Θεμάτων. Να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός συμμετοχής τους στη διαδικασία θεματοδότησης και αξιολόγησης θεμάτων, ώστε αφενός να αυξηθεί ο βαθμός αποδοχής της Τράπεζας και αφετέρου η ποσότητα και ποιότητα των θεμάτων.

Να υποστηριχθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αξιολογική κρίση των θεμάτων της Τράπεζας. Να ενισχυθεί η αντικειμενικότερη στάθμιση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, ώστε να μην είναι κάποια δυσανάλογα δύσκολα ή εύκολα για το σύνηθες επίπεδο των μαθητών.

Να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αξιολογούν όλα τα θέματα της ειδικότητάς τους ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης των θεμάτων που είχαν χαμηλό βαθμό αποδοχής για επιλογή σε προηγούμενες κληρώσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιδιώξει πολιτική συναίνεση για τη θεσμοθέτηση του εθνικού απολυτηρίου, κάτι που είναι απαραίτητο, αφού μεταπολιτευτικά έχουν γίνει περίπου 40 σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί προγραμματικά στην καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε τοποθετηθεί θετικά. Θα γίνει βέβαια διάλογος ώστε τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους. ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

You May Also Like

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος – Γιορτή σήμερα 25 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος – Γιορτή σήμερα 25 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν

Η απάντηση Γεωργιάδη στον Κανάκη – Του διέφυγε πως ο διπλανός του είχε τρία χρόνια δίκη

Η απάντηση Γεωργιάδη στον Κανάκη – Του διέφυγε πως ο διπλανός του…

Επίδειξη μόδας του Οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο, στις 17 Ιουνίου

«Πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

«Μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.200 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους.

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα ελληνικά ίχνη στον Πόντο

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα ελληνικά ίχνη στον Πόντο

Debate: Όλες οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν

Εθελοντική δράση και αισιοδοξία στο προαύλιο του Γυμνασίου Μανιακών Καστοριάς

«Υπάρχει ελπίδα και αυτή η ελπίδα είμαστε εμείς οι ίδιοι», γράφει ο διευθυντής του σχολείου σε ανάρτησή του

Τζάστιν Μπίμπερ: “Οργώνει” τα ελληνικά νησιά – Το γεύμα των 373 ευρώ σε γνωστό εστιατόριο της Πάρου

Τζάστιν Μπίμπερ: “Οργώνει” τα ελληνικά νησιά – Το γεύμα των 373 ευρώ…