Η Orama Ventures LLC ανακοινώνει ένα πρωτοποριακό εθνικό δίκτυο στην Ευρώπη για την παροχή υπηρεσιών προηγμένης αεροκινητικότητας με αφετηρία την Ελλάδα που θα φέρει την επανάσταση στον τομέα της διασύνδεσης και των μεταφορών.

Τα eVTOL είναι αεροσκάφη με ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη διαδρόμου προσγείωσης. Μπορούν να μεταφέρουν μέχρι έξι (6) επιβάτες με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ελάχιστα επίπεδα θορύβου, και με κόστος ανά χιλιόμετρο, απολύτως συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού ταξί. Πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιχειρούν στα αστικά κέντρα (έως τώρα απροσπέλαστα για τα παραδοσιακά μέσα εναέριων μεταφορών), επιτρέποντας την απρόσκοπτη, αποδοτική και ταχύτατη μεταφορά των επιβατών, με τρόπο βιώσιμο, περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστο.

Η εξυπηρέτηση των eVTOL θα γίνεται από σταθμούς κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, που ονομάζονται Vertiport. Οι σταθμοί Vertiport είναι σχεδιασμένοι για να βρίσκονται σε αστικά κέντρα, είτε σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένα δώματα κτιρίων.  Καθώς επίσης και σε περιφερειακούς προορισμούς, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική επικράτεια.

Η πλατφόρμα της Orama Nexus θα ξεκινήσει με την κατασκευή σταθμών Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από είκοσι (20) περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Ενώ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου της, με την εγκατάσταση περισσότερων από εκατό μικρών σταθμών επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών (Vertistops), σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πλατφόρμα ΟΝ έχει σα στόχο να επεκτείνει το δίκτυό της, έτσι ώστε να δημιουργήσει εναέρια διασύνδεση μέσω προγραμματισμένων ή on demand δρομολογίων, με κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.

Η πλατφόρμα ΟΝ θα συνδέσει όλες τις κύριες διεθνείς πύλες εισόδου επισκεπτών στη χώρα, όπως για παράδειγμα το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, με το κέντρο της πόλης καθώς και με ένα πλήθος δημοφιλών προορισμών, επιτρέποντας πολλές φορές την απευθείας μετάβαση των τουριστών στον προορισμό διαμονής που έχουν επιλέξει.

Επί του παρόντος η εκτιμώμενη εμβέλεια λειτουργίας των eVTOL υπολογίζεται σε 150 μίλια (> 240 χιλιόμετρα), ενώ ο σχεδιασμός των σταθμών Vertiport & Vertistop έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε η απόσταση των διασυνδεδεμένων προορισμών, συνδυαστικά να ξεπερνά κατά πολύ την ονομαστική εμβέλεια των αεροσκαφών.

Ενώ η επικείμενη εξέλιξη της τεχνολογίας των συσσωρευτών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ακτίνα δράσης των eVTOL, η πλατφόρμα ΟΝ μέσω του δικτύου σταθμών που έχει σχεδιάσει, πρόκειται να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα των κατοίκων, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Η Orama Nexus αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο μέρος της επένδυσης, ενώ το συνολικό ύψος αυτής προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του δικτύου και την προμήθεια των απαιτούμενων αεροσκαφών.

Ενώ οι διαβουλεύσεις με διάφορους κρατικούς φορείς και εν δυνάμει συνεργάτες από συναφείς τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η Orama Nexus προτίθεται να προχωρήσει στην απόκτηση των απαιτούμενων ακινήτων και στις διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή των πρώτων σταθμών Vertiport, μέσα στο 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί επί του παρόντος μια σημαντική νομοθετική διαδικασία μαζί με τον EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια) για τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου εναέριας κυκλοφορίας, για την ομαλή ενσωμάτωση του νέου αυτού κλάδου. Αναμένεται ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των κατασκευαστών eVTOL, θα επιτρέψουν στο Orama Nexus να ξεκινήσει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, έως το 2026

Πηγή: carandmotor.gr

You May Also Like

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έβαψαν με σπρέι συρμό στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον σταθμάρχη και άμεσα τράπηκαν σε φυγή

Δωρεάν φαγητό για όσους το έχουν ανάγκη στην Αθήνα

Δωρεάν φαγητό για όσους το έχουν ανάγκη στην Αθήνα

Βορίδης: Δεν υπάρχει καμία δίωξη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα τι να συζητάμε

«Παραιτήθηκα από υπουργός, γιατί δεν θεωρώ ότι μπορούσα να είμαι και υπουργός και ελεγχόμενος»

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: αδιέξοδα και ευκαιρίες πριν από την έναρξη της σεζόν

Το εύρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν συνεχώς μεγαλώνει

Οι βραβευόμενοι Ολυμπιονίκες μας Ζωή Φίτσιου, Μηλένα Κοντού, Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου στη γιορτή του ΠΣΑΤ

Οι βραβευόμενοι Ολυμπιονίκες μας Ζωή Φίτσιου, Μηλένα Κοντού, Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου στη γιορτή του ΠΣΑΤ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ο τραγουδιστής κάνει λόγο για «άθλια μεθόδευση» και επισημαίνει πως δεν πάσχει από κανένα ψυχικό νόσημα

Ο δικηγόρος του διαβεβαίωσε ότι ο εντολέας του βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σύντομα θα είναι ελεύθερος

«Τα σκυλιά δάγκωσαν τη γυναίκα στη μηριαία αρτηρία»

Συγκλονισμένοι οι στενοί συγγενείς της άτυχης γυναίκας, που πέθανε μετά από επίθεση τριών σκύλων