Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα αντίγραφο ανθρώπινου αυτιού που μοιάζει και αντιστέκεται στον τραυματισμό όπως και το αληθινό, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές μηχανικής ιστών και έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Το μόσχευμα αυτιού που δημιούργησαν οι ερευνητές προορίζεται για όσους έχουν γεννηθεί με συγγενή δυσπλασία ή έχουν χάσει ένα αυτί λόγω τραυματισμού.

«Η αποκατάσταση του αυτιού απαιτεί πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και απίστευτη τεχνική», δήλωσε ο ΔΡ. Τζέισον Σπέκτορ, επικεφαλής του τμήματος του τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center και καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο Weill Cornell Medicine.

«Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί τελικά να προσφέρει μια πραγματική επιλογή για χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση παραμορφώσεων του εξωτερικού αυτιού» πρόσθεσε.

Επί τους παρόντος, πολλοί χειρουργοί δημιουργούν μοσχεύματα ανθρώπινου αυτιού χρησιμοποιώντας χόνδρο που έχει αφαιρεθεί από τα πλευρά ενός παιδιού. Ωστόσο, η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι επώδυνη και να αφήσει ουλές. Παρόλο που τα εν λόγω μοσχεύματα μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να μοιάζουν με το άλλο αυτί του λήπτη, δεν έχουν την ίδια ευελιξία.

Σε προηγούμενες μελέτες, ο Δρ. Σπέκτορ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν χονδροκύτταρα ζωικής προέλευσης για να δημιουργήσουν ένα ικρίωμα από κολλαγόνο, ένα βασικό συστατικό του χόνδρου. Αν και αυτά τα μοσχεύματα αναπτύχθηκαν με επιτυχία στην αρχή, με την πάροδο του χρόνου εξαφανίστηκε η καλά καθορισμένη τοπογραφία του αυτιού – οι γνωστές κορυφογραμμές, οι καμπύλες και οι στρόβιλοι του.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ο Δρ. Σπέκτορ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αποστειρωμένο χόνδρο από ζώα ο οποίος είχε τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην προκαλέσει απόρριψη του μοσχεύματος. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τον χόνδρο σε περίπλοκα πλαστικά ικριώματα σε σχήμα αυτιού τα οποία δημιούργησαν με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή. Τα μικρά κομμάτια χόνδρου λειτουργούν ως εσωτερικές ενισχύσεις για να προκαλέσουν σχηματισμό νέου ιστού μέσα στο ικρίωμα. Τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, η δομή αναπτύχθηκε σε χόνδρο που περιείχε ιστό ο οποίος αναπαρήγαγε τα ανατομικά χαρακτηριστικά του αυτιού.

«Αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε πετύχει στο παρελθόν», τόνισε ο ερευνητής.

Για να ελέγξουν την αίσθηση του αυτιού, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εμβιομηχανικές μελέτες οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι το αντίγραφο διέθετε παρόμοια ευελιξία και ελαστικότητα με τον χόνδρο του ανθρώπινου αυτιού. Ωστόσο, το κατασκευασμένο υλικό δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο ο φυσικός χόνδρος και μπορούσε να σκιστεί. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο Δρ, Σπέκτορ σχεδιάζει να προσθέσει χονδροκύτταρα στο μείγμα, τα οποία θα προέρχονται από ένα μικρό κομμάτι χόνδρου από το άλλο αυτί του παραλήπτη. Αυτά τα κύτταρα θα αποθέσουν τις ελαστικές πρωτεΐνες που κάνουν τον χόνδρο του αυτιού τόσο εύρωστο, δημιουργώντας ένα μόσχευμα που θα είναι εμβιομηχανικά παρόμοιο με το εγγενές αυτί, κατέληξε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο «Acta Biomaterialia».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

You May Also Like

«Ευκολότερη» η αποίκιση του Άρη: Βρήκαν «τεράστια αποθέματα πάγου» που γίνονται «πόσιμο νερό»!

«Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές απλώς με…

Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2017

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε το όνομα του συγγραφέα που θα βραβευθεί με…

Μπιλ Γκέιτς: Οι θάνατοι από Covid θα πέσουν κάτω από εκείνους της γρίπης έως τα μέσα του 2022

Προϋπόθεση να μην εμφανιστούν στο μεταξύ νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού

Netflix: Γιατί έχασε εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία ο αριθμός των συνδρομητών του Netflix μειώθηκε. Η δημοφιλής streaming…

Άραγε έχουμε καταλάβει πόσο αμφίρροπο είναι το Μουντιάλ που βλέπουμε;

Εκπλήξεις «μεγατόνων» με το… καλημέρα, υψηλά σκορ, ματς που κρίθηκαν στο τελευταίο…

Αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η σύζυγος του Kim Jong-Un (video)

Ξέρουμε ότι τα πράγματα στην Βόρεια Κορέα είναι περίεργα. Ας δούμε τι ισχύει…

Γαλλίδα με σύνδρομο Down ζητά ψήφο για να υλοποιήσει το όραμα για την πόλη της

Γαλλίδα με σύνδρομο Down ζητά ψήφο για να υλοποιήσει το όραμα για…

Ουκρανία: Μαζική κυβερνοεπίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας κυβερνητικές σελίδες

Η Ουκρανία έχει πληγεί από «μαζική» κυβερνοεπίθεση, με τους ιστότοπους πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του…

Νέα σοκαριστική επίθεση στο Σίδνεϊ

Μαχαίρωσε ιερέα την ώρα που κήρυττε σε live μετάδοση

Ήταν χάλια, έπεφτε, κοιμόταν όπου έβρισκε. Τα συμπτώματα σαλμονέλας της κόρης μου αφού έφαγε σοκολάτα Kinder

Table of Contents Hide Σάλος έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά από το…