Υπουργείο πολιτισμού.
📌Εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Τεμένους Κουρσούμ, στην #Καστοριά
🗣Λίνα Μενδώνη: «(…) Το Κουρσούμ Τζαμί είναι το μοναδικό σωζόμενο τέμενος στη Καστοριά, από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της οθωμανοκρατίας, μαζί με τον μεντρεσέ και το λουτρό. Στις εργασίες αποκατάστασης του τεμένους, αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Μετά την οθωμανική κατάκτηση, το τζαμί θεμελιώνεται αφενός στο φυσικό βράχο και αφετέρου επί της βασιλικής, το οικοδομικό υλικό της οποίας χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του. Από θραύσματα μαρμάρινων κιόνων, που βρέθηκαν σε παρακείμενο οικόπεδο, πιθανολογείται ότι στη θέση της βυζαντινής εκκλησίας προϋπήρχε αρχαίος ναός. Και στην περίπτωση αυτή τεκμηριώνεται η ιστορική διαχρονία, η οποία δημιουργεί και στην περίπτωση της Καστοριάς ένα πολύτιμο αρχαιολογικό παλίμψηστο. Γι΄ αυτό και η απόδοση στους επισκέπτες των λίγων καταλοίπων του υποκείμενου χριστιανικού ναού κρίνεται εξαιρετικά σημαντική και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαδραστικού πεδίου βιωματικής εμπειρίας για την κατανόηση των επιμέρους ιστορικών φάσεων της ευρύτερης περιοχής, μέσω της αφήγησης που διαμορφώνουν τα ίδια τα μνημεία. Με την ολοκλήρωση του έργου αποδίδεται στην πόλη ένας χώρος πολιτισμού καθολικά προσβάσιμος».
➡ Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη και προχωρά με την τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου για την προστασία και θέαση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων βυζαντινού ναού, την εγκατάσταση φωτισμού για την ανάδειξη του μνημείου και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το «Κουρσούμ Τζαμί» ή «Κουρσουλού Τζαμί» χρονολογείται γύρω στα τέλη του 15ου, με αρχές του 16ου αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
You May Also Like

Ενδυναμώθηκε με τρεις ειδικευόμενους ιατρούς και δύο διοικητικούς υπάλληλους το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Ενδυναμώθηκε με τρεις ειδικευόμενους ιατρούς και δύο διοικητικούς υπάλληλους το Γενικό Νοσοκομείο…

«ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ»: Έρχεται τις Απόκριες  στην Καστοριά ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τσιπουρογευσιγνωσίας (ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ)

«ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ»: Έρχεται τις Απόκριες  στην Καστοριά  ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τσιπουρογευσιγνωσίας (ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ…

Απολογισμός Ενεργειών  Διοικητικών &  Οικονομικών  που  έχουν  γίνει  από  την  Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς  λόγω Κορωνοϊού– Covid 19

Απολογισμός Ενεργειών  Διοικητικών &  Οικονομικών  που  έχουν  γίνει  από  την  Περιφερειακή Ενότητα…

Παράδοση των χριστουγεννιάτικων δώρων στα παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού “Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί”

Παράδοση των χριστουγεννιάτικων δώρων στα παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού…

Συνελήφθη 45χρονος αλλοδαπός, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Καστοριάς

Κατασχέθηκαν ακατέργαστη κάνναβη, καθώς και ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας και ελαίου κ.α.

Στις εργασίες της Διάσκεψης της Λισαβόνας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης η Μαρία Αντωνίου

“Ασφάλεια στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης”

Τα αποτελέσματα αναλύσεων του  πόσιμου νερού  στην Καστοριά και στις Δημοτικές Ενότητες

Τα αποτελέσματα αναλύσεων του  πόσιμου νερού  στην Καστοριά και στις Δημοτικές Ενότητες

Συνάντηση με την ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης

Αντωνίου Μαρία: ”Η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου”