Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι Καστοριάς πραγματοποίησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλίνικο, την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, το Δήμαρχο Νεστορίου Χρήστο Γκοσλιόπουλο και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των κτιρίων και του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μονής, προϋπολογισμού 496.969,56 ευρώ.

Ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, συμπληρώνοντας ένα δίκτυο Ιερών Μονών και άλλων σημαντικών μικρών και μεγάλων θρησκευτικών μνημείων όλης της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την ανάδειξη του σπάνιου εκκλησιαστικού πλούτου και παράδοσης του τόπου και την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τη μελέτη ετοίμασε και υπέβαλε ο Δήμος Νεστορίου ενώ τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβε η Περιφέρεια μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας.

Το καθολικό είναι τρίκλιτος ναός «Αθωνικού τύπου», διακοσμημένος ολόκληρος εσωτερικά με τοιχογραφίες εξαιρετικής μεταβυζαντινής τέχνης και πιθανολογείται ότι πρόκειται για έργο ζωγράφων από το Επταχώρι ή το Λινοτόπι. Γύρω από το καθολικό υπάρχουν μία σειρά συνοδευτικών κτιρίων. Ακριβώς από επάνω του είναι ο μικρός κοιμητηριακός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον 17ο αιώνα, ενώ αξιοπρόσεκτος είναι ο τρόπος κατασκευής της πέτρινης στέγης του. Και τα δύο κτίρια από το 1973 έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Η Περιφερειακή Αρχή αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας, επενδύοντας στρατηγικά στην προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για λόγους διατήρησης και ανάπτυξης της Περιφέρειας.

You May Also Like

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας και Απασχολούμενων σε Παρεμφερή Επαγγέλματα Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας και Απασχολούμενων σε Παρεμφερή Επαγγέλματα…

Ευχές στο Γηροκομείο, από τον Θ. Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μάνος επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, για πολύ λίγο,…

Καστοριά: Συνάντηση με θέμα «Ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας»

Καστοριά: Συνάντηση με θέμα «Ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών στη διαχείριση πληθυσμών…

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ PLAY OUTS ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

Τον πιο σημαντικό και ταυτόχρονα κρίσιμο αγώνα της αγωνιστικής σεζόν 2022-23 δίνει η ανδρική ομάδα μπάσκετ της Καστοριάς

Ξεκίνησε ιατρείο Μεταβολικού Συνδρόμου στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού

Ξεκίνησε ιατρείο Μεταβολικού Συνδρόμου στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού

Ανοιχτός διαγωνισμός φωτογραφίας για την αφίσα του φετινού «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου Γρεβενών

Φωτογραφία αξιοθέατου ή τοπόσημου από την πόλη των Γρεβενών

Διημερίδα ανάδειξης του ερευνητικού οικοσυστήματος της Δυτικής Μακεδονίας

Με τίτλο “Innovations in Renewable Technologies and Workforce Development”

Ανακοινώσεις των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου για τα σχολεία

Ανακοινώσεις των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου για τα σχολεία