Ο Λουκ Μπάνγουρθ με τη σύντροφό του, Χέιζελ Μούνεϊ και τον σκύλο τους Λέοναρντ, είχαν φύγει προσωρινά από το διαμέρισμά τους στην πόλη του Γιορκ, τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της ανακαίνισης της κουζίνας τους.

Λίγες ημέρες μετά, ο 29χρονος έλαβε τηλεφώνημα από τον εργολάβο: «Σε πολύ χαλαρό στιλ μου είπαν ‘ήξερες πως υπάρχει ένα έργο τέχνης κρυμμένο εδώ;’».

Μέχρι να πάει στο σπίτι ο Μπάνγουρθ, τα νέα ντουλάπια της κουζίνας ήταν ήδη στον τοίχο, καλύπτοντας το έργο – για την ύπαρξη του οποίου μόνη απόδειξη ήταν πια μια θολή φωτογραφία από τα συνεργεία.

Παρότι απογοητεύτηκε, ο 29χρονος, αναλυτής δεδομένων στο πανεπιστήμιο του Λιντς, δεν τα παράτησε. Υποψιαζόμενος πως η άλλη πλευρά του ενιαίου χώρου μπορεί να έκρυβε μια ανάλογη επιτοίχια επένδυση, άρχισε να ψάχνει.
Και πράγματι, δεν διαψεύστηκε. «Υπήρχε ένα αντίστοιχο κομμάτι» αναφέρει ο Μπάντγουορθ που υπολογίζει πως η κάθε τοιχογραφία έχει διαστάσεις 2,8 επί 1,2 μέτρα.

Η παλιά πόλη του Γιορκ είναι περικυκλωμένη από ένα αρχαίο τείχος και το διαμέρισμα του Μπάντγουορθ, το οποίο αγόρασε το 2020, βρίσκεται μέσα σ’αυτό, στο Μικλγκέιτ, έναν από τους κύριους δρόμους της πόλης. Το διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από ένα καφέ και ένα βιβλιοπωλείο, είναι μέρος ενός γεωργιανού κτιρίου που χρονολογείται από το 1747.

«Νομίζαμε πως ίσως ήταν βικτωριανή τοιχογραφία, όμως ήταν μακράν πολύ παλιότερη απ’ό,τι αρχικά πιστεύαμε» λέει ο 29χρονος.

Η τοιχογραφία αναπαριστά μια βιβλική σκηνή στην οποία ένας άγγελος σύρει έναν άνδρα σε κλουβί.

Ο ιδιοκτήτης επικοινώνησε με το Historic England, ένα δημόσιο φορέα που μεριμνά για τα ιστορικά στοιχεία της χώρας. Ένας ειδικός επισκέφτηκε το σπίτι του, εξέτασε την τοιχογραφία και πήρε λεπτομερείς φωτογραφίες.

 

Όπως διαπιστώθηκε, «οι τοιχογραφίες προϋπάρχουν του διαμερίσματος», σύμφωνα με τον Μπάντγουορθ. Κοινώς, το κτήριο κατασκευάστηκε γύρω από έναν ήδη υπάρχοντα τοίχο που οι τότε κατασκευαστές δε θέλησαν να γκρεμίσουν.

Το έργο πιστεύεται πως φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1635 – 1700, όταν αυτού του είδους η τεχνοτροπία εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με το Historic England.

«Η ανακάλυψη αυτών των τοιχογραφιών του 17ου αιώνα σε διαμέρισμα στο Μικλγκέιτ του Γιορκ είναι συναρπαστική. Ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά το 1998 κι έπειτα καλύφθηκαν» αναφέρει εκπρόσωπος του  Historic England που, μεταξύ άλλων, έδωσαν και τις κατάλληλες πληροφορίες φροντίδας του έργου στο ζευγάρι του διαμερίσματος.

Πηγή: CNN

You May Also Like

8 έξυπνα κόλπα για εξαφανίσετε την υγρασία από το σπίτι σας μια και καλή

8 έξυπνα κόλπα για εξαφανίσετε την υγρασία από το σπίτι σας μια…

38χρονη ένωσε 4 κοντέινερ, έφτιαξε το σπίτι των ονείρων της και το εσωτερικό του είναι ο,τι πιο άνετο και σικ

Το σπίτι από κοντέινερ που κατασκεύασε μία γυναίκα, αποδεικνύει πως όταν υπάρχει…

Κοιμίζει 6 Άτομα, Το Εσωτερικό Του Είναι Λουξ, Στο Φέρνουν Όπου Θες Και Κοστίζει Όσο Μισός Ετήσιος Μισθός

Κοιμίζει 6 Άτομα, Το Εσωτερικό Του Είναι Λουξ, Στο Φέρνουν Όπου Θες…

Οικογένεια μεταμόρφωσε παρατημένο υπόγειο διαμέρισμα σε σε πολυτελές σπίτι και το εσωτερικό του εντυπωσιάζει

Οικογένεια μεταμόρφωσε παρατημένο υπόγειο διαμέρισμα σε σε πολυτελές σπίτι και το εσωτερικό…

Μυρμήγκια στο σπίτι; Εξαφάνισε τα με 10 φυσικούς τρόπους!

Table of Contents Hide Μυρμήγκια στο σπίτι; Εξαφάνισε τα με 10 φυσικούς…

Πώς να διακοσμήσω το δωμάτιο μου οικονομικά; Top 10 Λύσεις για το νεανικό υπνοδωμάτιο!

Table of Contents Hide Πώς να διακοσμήσω το δωμάτιο μου οικονομικά; Top…

Η πέτρινη κατοικία στο Πήλιο που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα, με ανυπέρβλητη θέα στον Παγασητικό

Η πέτρινη κατοικία στο Πήλιο που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα,…